«Νερό στον μύλο του Ερντογάν δεν ρίχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν λέει ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται στη Θράκη και σηκώνεται το θέμα από πλευράς της ΝΔ. Νερό στο μύλο του Ερντογάν, του αναθεωρητή, θυμίζω, της Συνθήκης της Λωζάνης, ρίχνουν αυτοί που συντάσσονται μαζί του σε αυτούς τους αναθεωρητικούς υπολογισμούς. Αυτοί, για παράδειγμα, που κάνουν λόγο για ύπαρξη όχι θρησκευτικής μειονότητας, μουσουλμανικής, ως ορίζει η Συνθήκη αλλά εθνικής, δηλαδή "τουρκικής"», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι «όταν οι υποψήφιοί του (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) κάνουν λόγο για τουρκική μειονότητα και στελέχη πρώτης γραμμής λίγο πολύ τους δικαιολογούν και λένε ναι, έτσι είναι κάπως, τουρκική μειονότητα, όχι θρησκευτική, όχι μουσουλμάνοι δηλαδή ή Πομάκοι της Θράκης, τότε ασφαλώς αυτό όχι μόνο αντιβαίνει στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία διέπει το καθεστώς των διμερών σχέσεων εδώ και δεκαετίες και θέλει ο Ερντογάν να αναθεωρήσει για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά πραγματικά είναι μια ευθεία βολή στην εθνική γραμμή. Η Θράκη θέλει προσοχή» και επισήμανε ότι «αυτά δεν είναι παροχή καλών υπηρεσιών στο εθνικό θέμα».
«Ασφαλώς, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας. Εξ ου και η σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Θράκη που έχει καταλήξει σε πορίσματα στην κοινοβουλευτική περίοδο που πέρασε και ενδιαφέροντα πορίσματα, για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την περιοχή που είναι περιοχή πλέον που αποτελεί όχι το τέλος της Ελλάδας αλλά την αρχή της, συνδέοντας τις ηπείρους και τον Βορρά με τον Νότο, Ανατολή με Δύση, όπως ήταν πάντα σημείο εισόδου και όχι σημείο που τελειώνει η Ελλάδα
. Να δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για τη Θράκη, να δούμε πώς πρέπει να φέρουμε πιο κοντά ενδεχομένως την θρησκευτική μειονότητα και χωρίς να την αποξενώνουμε και να την οδηγούμε έτσι στην επιρροή της Άγκυρας, είτε με την δράση του προξενείου εκεί είτε χωρίς αυτήν. Διότι ξέρουμε όλοι, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι η Τουρκία προσφέρει οικονομικές διευκολύνσεις μέσω της λειτουργίας τραπεζών της, υποκαταστημάτων στη Θράκη, ειδικά για τους πολίτες της μειονότητας προκειμένου να τους προσεταιριστεί και να τους επηρεάσει πιο άμεσα.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε. Να δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε οργανωμένα. Διότι οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί και λόγω του δημογραφικού προβλήματος εξελίσσονται» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ενδεχομένως στην πορεία, να έχουμε δυσμενείς εξελίξεις σε αυτό», πρόσθεσε.
«Πρέπει να το δούμε σοβαρά και οργανωμένα και κυρίως να μην το αφήσουμε να παραπέσει, να μην εκφύγει του ενδιαφέροντός μας και έτσι θα βρεθούμε μια μέρα προ απρόοπτων και δυσμενών εξελίξεων, όχι αν το παρακολουθούμε στενά ως πολιτεία» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Για ναυάγιο στην Πύλο
Ερωτηθείς για το ναυάγιο στην Πύλο και τη διαχείριση από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, επισήμανε πως «οι κανονισμοί είναι σαφείς ότι σε διεθνή ύδατα δεν υπάρχει καταναγκαστική διάσωση, δηλαδή θες δε θες έρχομαι και σε διασώζω».
«Προϋποτίθεται η εκπομπή σήματος κινδύνου από αυτόν που ευρίσκεται σε κίνδυνο. Όταν δεν υπάρχει αυτό, δεν παρεμβαίνει κάποιος για να προχωρήσει στις διασωστικές ενέργειες. Επομένως, εφόσον αυτός που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν ζητάει να προσέλθουν μέσα να προχωρήσουν σε διάσωση, αυτά δεν το κάνουν» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως, αλλιώς ο καθένας θα λειτουργούσε αυθαιρέτως.
«Με αυτό το σκεπτικό δεν βλέπω κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Όταν βέβαια έγινε η τραγωδία και μετά αμέσως προσέρχονται τα μέσα διότι πλέον έχουμε ένα συντελεσθέν ναυάγιο, όχι ένα ναυάγιο που είναι σε κίνδυνο να γίνει. Άρα οι κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας όσον αφορά τη διάσωση και προβλέπουν αυτό και αυτό τηρήθηκε από το Λιμενικό» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και Ερντογάν
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της χώρας μας και της γείτονος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, παραμένει τουλάχιστον σε επίπεδο συμπεριφορών στο πεδίο, καθώς «δεν έχουμε υπερπτήσεις, δεν έχουμε εκείνο το κρεσέντο των παραβιάσεων δεκάδων την ημέρα, έχει μειωθεί και η εμβέλεια και η διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο».
Όσο αφορά στην επανεκλογή Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως είναι «μια καινούργια μέρα, βέβαια με άρωμα γνωστό, δεδομένου ότι η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν ασφαλώς και παγιώνεται».
«Από κει και πέρα όμως, κρατώντας μικρό καλάθι θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει στις διμερείς σχέσεις και σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσον αφορά την ενεργό διπλωματία και αμυντική και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο πρώην υπουργός.
Η ύφεση στο κλίμα έντασης είναι ευπρόσδεκτη, σημείωσε ο ίδιος, ωστόσο, επανέλαβε αυτό που έχει πει επανειλημμένως, ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς να αλλάξουν οι γεωπολιτικοί στόχοι της Τουρκίας και να εκλείψουν ως εκ θαύματος οι διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.
«Θα προσπαθήσουμε όμως και νομίζω ότι πρέπει, να προσπαθήσουμε να βρούμε περιθώρια συνεννόησης, θέτοντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις μας, τους όρους μας, τις κόκκινες γραμμές μας. Αυτή με δυο λόγια είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, προσδιορίζουμε ως μια την επίδικη διαφορά, δηλαδή τον προσδιορισμό υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ και τίποτε άλλο. Και βέβαια συνεχίζουμε παρά τις ενστάσεις ενδεχομένως του προέδρου Ερντογάν, το άκουσα κι αυτό προχθές, συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι στην ουσία η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας» είπε ακόμα ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Εξοπλιστικά και ενστάσεις Τουρκίας
Ειδικά, όσο αφορά στο τελευταίο, τις ενστάσεις, δηλαδή, του Τούρκου Προέδρου για την συνέχιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σχολίασε πως «τα εξοπλιστικά δεν είναι ένας ανταγωνισμός εξοπλισμών με την Τουρκία, ούτε είναι οι υποβόσκουσες επιθετικές τάσεις της Ελλάδας. «Ούτως ή άλλως, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στον ομόλογό μου, κάποιες φορές που βρισκόμασταν, όταν έχεις φρεγάτες σε ηλικία 40 ετών, το φυσιολογικό είναι να κάνεις κινήσεις για να αντικαταστήσεις αυτά τα αξιόπλοα αξιόμαχα αλλά παλιά καράβια» προσέθεσε ο πρώην υπουργός.
Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς πότε θα φτάσει το πρώτο F-35 στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως αναμένεται η απάντηση στο επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την απόκτηση αυτών των αεροσκαφών, μέσα στο καλοκαίρι. «Και από κει και πέρα θα ξεκινήσει μια εντατική διαπραγμάτευση προκειμένου να πάμε σε οριστική συμφωνία, δηλαδή συμβασιοποίηση για την αγορά αυτή.
Εφόσον όλα αυτά τηρηθούν στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται, τα F-35 θα μπορούσαν να αρχίσουν να φτάνουν και να εγκαθίστανται στις βάσεις τους στην Ελλάδα και γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή δουλειά, γιατί πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες υποδομές για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το πιο σύγχρονο στο αεροπορικό οπλοστάσιο. Το 2028 περίπου είναι μια λογική εκτίμηση για την άφιξη των πρώτων F-35» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σχετικά με την φημολογία περί συμφωνίας στο Αιγαίο τύπου Πρεσπών, τόνισε «να μην βιάζονται όλοι αυτοί, που σπεύδουν να μιλήσουν για Πρέσπες στο Αιγαίο». «Δεν υπάρχει καμία εκπεφρασμένη πρόθεση από πλευράς κυβερνήσεως τουλάχιστον, αν με το καλό αναλάβει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ηνία της χώρας. Να μη βιάζονται όλοι αυτοί οι κινδυνολόγοι, να σπεύδουν να προδιαγράψουν εξελίξεις» τόνισε.
Τέλος, στο ερώτημα που του τέθηκε αν τα 12 μίλια είναι στο τραπέζι, απάντησε «όλα είναι στο τραπέζι, όλα θέλουν να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις και ο χρόνος».