«Στις δημοκρατίες η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη. Από κανέναν άλλο. Ούτε από τα τηλεοπτικά πάνελ, ούτε από πολιτικούς αντιπάλους του οποιουδήποτε κόμματος, της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Και σίγουρα δεν εισφέρει σε αυτή τη διαδικασία το να στοχοποιείται η Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Νίκος Ρωμανός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν βοηθάει, δηλαδή, στο να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της η Δικαιοσύνη, το να στοχοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις να τροφοδοτείται αυτή η στοχοποίηση από πολιτικά κόμματα και από μία άθλια εργαλειοποίηση που επιχειρείται σε αυτή την εθνική τραγωδία, γιατί αυτό βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα».
Απαντώντας στην αναφορά των δημοσιογράφων σχετικά με δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την πλειοψηφία των πολιτών να θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη στην υπόθεση, ο κ. Ρωμανός, σημείωσε πως «τα ίδια νούμερα θα δει κανείς σε όποια δημοσκόπηση διαβάσει όσον αφορά την εργαλειοποίηση, ένα 75% των πολιτών θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί αυτή την εθνική τραγωδία».
«Το ερώτημα είναι απλό. Είναι δυνατόν να μη δημιουργείται αυτό το κλίμα, να μη δημιουργούνται αυτά τα ερωτηματικά όταν η αντιπολίτευση λειτουργεί έτσι, όταν υιοθετεί άκριτα την κάθε πληροφορία, το κάθε στοιχείο, υπαρκτό ή μη, όταν βλέπουμε μία σειρά fake news ουσιαστικά να αναπαράγονται προκειμένου ακριβώς να εργαλειοποιηθεί αυτή η τραγωδία και να χτιστεί αυτή η αντίληψη στην κοινή γνώμη; Αυτό προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση, αυτό κάνει συντονισμένα και προφανώς όταν γίνεται αυτό διαρκώς με όλους τους τρόπους που βλέπουμε να γίνεται, εννοείται ότι η κοινή γνώμη θα καταγράψει αυτό το οποίο βλέπει» συμπλήρωσε.
Κληθείς να απαντήσει στο ότι ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, εμφανίστηκε να θέτει ο ίδιος ερωτήματα για το θέμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για το μπάζωμα στο σημείο, ο κ. Ρωμανός επισήμανε τα εξής.
«Είναι διαφορετικά ζητήματα το να δούμε ακριβώς και να τα δει η δικαιοσύνη εν προκειμένω, τι ακριβώς έγινε, τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά στο πεδίο – ανοίγω παρένθεση, την ευθύνη του πεδίου από την πρώτη στιγμή την έχει ο ανακριτής, δεν την έχει κανείς άλλος, άρα λοιπόν η όποια κριτική γίνεται για το τι συνέβη στο πεδίο, προφανώς κατευθύνεται και αυτή εκεί, όπως βλέπουμε όλη αυτή τη στοχοποίηση στη δικαιοσύνη, αλλά κλείνω την παρένθεση- αυτά όλα λοιπόν θα τα βρει η Δικαιοσύνη και είναι τελείως διαφορετικό και εγώ τραβάω και μια κόκκινη γραμμή, μεταξύ της πολιτικής συζήτησης που μπορεί να είναι το τι ακριβώς έγινε, τι θα μπορούσε να έχουμε κάνει παραπάνω για τον σιδηρόδρομο, τι έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια και τι παραπάνω θα έπρεπε να έχει γίνει.
Αυτή είναι η πολιτική συζήτηση και είναι απόλυτα αποδεκτή. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να έρχεται η αντιπολίτευση και να μιλάει για συγκάλυψη κατηγορώντας δε την κυβέρνηση, γιατί όταν μιλάς για συγκάλυψη κατηγορείς τη δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία στοχοποιεί τη Δικαιοσύνη προκειμένου να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Αυτό είναι πρωτόγνωρο, Δεν έχει ξαναγίνει σε αυτή τη χώρα. Δεν έχει ξαναγίνει σε αυτή τη χώρα να βλέπουμε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
Σχετικά με την υπόθεση Νοβάρτις, στη διάρκεια της οποίας η ΝΔ είχε κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση για εμπλοκή στην έρευνα της δικαιοσύνης, επομένως δεν έχει, υπό αυτή την έννοια, δικαίωμα σήμερα να κρίνει την αντιπολίτευση που μιλάει για συγκάλυψη, ο κ. Ρωμανός έκανε το ακόλουθο σχόλιο.
«Αφενός αυτά στα οποία αναφέρεστε έχουν σχολιαστεί πρωτίστως και έχουν καταγγελθεί πρωτίστως από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο οποίος έχει καταγγείλει ότι λειτουργούσε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί οι οποίοι, είναι οι μόνοι στη μεταπολίτευση, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο. Άρα αυτή η συζήτηση για τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη ναι, προφανώς έχει γίνει σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση και ο μόνος που δεν έχει δικαίωμα να την κάνει πάντως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα όμως, στο κομμάτι στο οποίο αναφερθήκατε, επιτρέψτε μου να πω, είναι πολύ εμφανής, πολύ ξεκάθαρη και θέλω να την υπογραμμίσω, αυτή η διαχωριστική γραμμή.
Είναι άλλο να συζητάμε πολιτικά, γιατί προφανώς υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με αυτή την τραγωδία, τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, ότι δεν θα ξαναϋπάρξει τραγωδία εκεί, να δεχτώ την οποιαδήποτε πολιτική κριτική και είναι άλλο, ξαναλέω, να εργαλειοποιείται μια εθνική τραγωδία με αυτό τον τρόπο που επιμένω και μπορείτε να ανατρέξετε και να δείτε άλλες εθνικές τραγωδίες, αν έχει ξαναεργαλειοποιηθεί ποτέ έτσι.
Για παράδειγμα, εγώ δεν θυμάμαι ποτέ πολιτικό κόμμα να κάνει καμπάνια στους τοίχους των γραφείων του επί μήνες με ειδικό branding για μία εθνική τραγωδία. Αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ. Και αυτό το βλέπουμε από την αντιπολίτευση, η οποία επειδή δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση με τίποτα άλλο, έχει εστιάσει την αντιπολιτευτική της στρατηγική σε κάτι το οποίο αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν αφορά την κυβέρνηση».
«Για το τι είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Σρόιτερ και το αν πράγματι ο πρωθυπουργός, όπως κάνει πάντα, δεν κρύβεται, είναι στην πρώτη γραμμή, απαντάει σε όλα, με βάση τα στοιχεία που έχει προφανώς και τα στοιχεία αυτά, ξαναλέω, η μόνη που τα συνεκτιμά και τα αξιολογεί είναι η Δικαιοσύνη, άρα, αυτό το οποίο νομίζω ότι αξίζει, σε αυτό το οποίο αξίζει να μείνουμε είναι το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη η οποία μπορεί να συνεκτιμήσει, να αξιολογήσει τα πάντα.
Για παράδειγμα, αν αυτά τα στοιχεία αποδειχθούν αυθεντικά, τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τότε προφανώς εξαλείφεται το αντικείμενο της θεωρίας όλης αυτής που έχει χτιστεί εδώ και δύο χρόνια περί συγκάλυψης, η οποία, ξαναλέω βέβαια, για να μιλήσει κανείς για συγκάλυψη θα πρέπει να μας πει με στοιχεία ποιος συγκαλύπτει ποιον, με ποιο όφελος, με ποιο στόχο. Αυτά δεν έχουν ειπωθεί ποτέ και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό μιλάω για αθλιότητα και το υπογραμμίζω» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.
Ερωτηθείς τέλος, αν υπάρχουν ορισμένοι και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να καθυστερήσει η δίκη, ο κ. Ρωμανός απάντησε «εγώ αυτό που βλέπω είναι επίσης μία αντίφαση. Εγώ είδα κόσμο και ξέρω και κόσμο και φίλους και ανθρώπους εν πάση περιπτώσει από όλες τις ιδεολογικές αφετηρίες, δεν διαχωρίζω τον κόσμο ο οποίος συνυπογράφει το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης και πολλοί εξ αυτών βγήκαν και στους δρόμους αλλά αυτό είναι κάτι τελείως αντιφατικό και διαφορετικό, από το να βλέπω μία προσπάθεια προκειμένου να καθυστερεί όσο γίνεται η δίκη.
Δηλαδή αυτοί οι οποίοι μιλάνε για απονομή δικαιοσύνης και έχουν και τις ανησυχίες τους ή τους αστερίσκους τους σε σχέση με αυτό, προφανώς θέλουν να είναι γρήγορη αυτή η απονομή δικαιοσύνης και προφανώς και αποτελεσματική. Εδώ βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις το αντίθετο. Άρα και εκεί εγώ βλέπω μία αντίφαση και αυτό νομίζω ότι επιτείνει την ανησυχία που έχει πολύς κόσμος πια περί της εργαλειοποίησης αυτής της εθνικής τραγωδίας».