Μια πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα διαδικασία έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, όπου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συζητούνταν το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες. Λόγω έλλειψης βουλευτών ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας εξήγγειλε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο (που σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια) εγκρίνεται από τις ομιλίες των εισηγητών.
Ο κ. Δρίτσας βλέποντας ότι από την αίθουσα απουσίαζαν οι περισσότεροι εισηγητές και άρα δεν θα μπορούσε να γίνει η (απαιτούμενη από τον Κανονισμό της Βουλής) ψηφοφορία αποφάσισε να το εγκρίνει από μόνος του.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τα Πρακτικά: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας « Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» και προχωράμε στην ψηφοφορία επί των άρθρων και της Υπουργικής Τροπολογίας.
Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των Εισηγητών και των Ειδικών Αγορητών τα άρθρα 1 και 7, όπως τροποποιήθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.
Τα άρθρα 2-6 και 8-10 γίνονται δεκτά ως έχουν, κατά πλειοψηφία.
Επίσης, γίνεται δεκτή κατά πλειοψηφία η με γενικό και ειδικό αριθμό 1005/121 τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τέλος, γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία το ακροτελεύτιο άρθρο.
Συνεπώς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» γίνεται δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του, κατά πλειοψηφία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί φανερή ψηφοφορία με την ανάταση του χεριού, ενώ σε περίπτωση πoυ δεν υπάρχει o απαιτoύμενoς ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για να ληφθεί απόφαση o Πρόεδρoς της επιτρoπής μπoρεί να διακόψει τη συνεδρίαση για δύo ώρες. Mετά την επανάληψη της συνεδρίασης η επιτρoπή απoφασίζει με απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι μικρότερη από τo ένα τέταρτo (1/4) τoυ όλoυ αριθμoύ των μελών της. Ωστόσο ο κ. Δρίτσας επέλεξε να «αποφύγει» τις παραπάνω διαδικασίες, θέτοντας την «νομιμότητα» σε δεύτερη μοίρα.
Αλέξανδρος Διαμάντης
(φωτογραφία: SOOC)