Σε πανηγυρικό τόνο ο Αλέξης Τσίπρας στην ουσία ανακοίνωσε το τέλος της κρίσης, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει ακόμη και σήμερα από τα μνημόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «μεγάλη ημέρα» τη σημερινή λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και την ολοκλήρωση μίας εβδομάδας με σημαντική πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή μέρα, χαρακτηρίζοντάς την οιωνό της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, λόγω της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος και της συμπλήρωσης μιας εβδομάδας με σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων.
Συνάντησα τον Draghi, είχα μία ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του, μάλιστα ζήτησε εκείνος να με δει για να εκφράσει τον θαυμασμό του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Draghi, ότι η Ευρώπη θα είναι εκεί αν χρειαστεί η Ελλάδα τέταρτο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε αστειευόμενος στον Ιταλό επικεφαλής της ΕΚΤ, «να μας λείπει το βύσσινο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Draghi υποστήριξε ότι η απάντησή του ήταν τεχνοκρατική και δεν αφορά την πεποίθησή του για την ελληνική οικονομία.
«Η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση. Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του D. Tusk για την κατάργηση των ποσοστώσεων στο προσφυγικό, ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε άστοχη και απαράδεκτη την προσέγγισή του, ενώ σημείωσε πως η συζήτηση για το θέμα ήταν έντονη. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προέβη σε συστάσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους για το προσφυγικό, σε... ύφος Angela Merkel, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις στην Ε.Ε.».
Επίσης, ανέφερε ότι η άρνηση ορισμένων μελών να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή... πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας. Όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος», πρόσθεσε, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει χάσμα για το προσφυγικό.
«Χάσμα μεταξύ των χωρών που σέβονται και αποδέχονται τους κανόνες και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΕΕ χωρίς δικαιώματα και υποχρεώσεις και άλλους που θεωρούν ότι η ΕΕ είναι a la carte».
Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μειονότητα στη Θράκη και τις δηλώσεις Κ. Γαβρόγλου για την εκλογή των μουφτήδων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συζήτηση για το ζήτημα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σε εσωτερικό επίπεδο.
«Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εκπαίδευση, για αύξηση του βιωτικού τους επιπέδου. Η σαρία θα εφαρμόζεται προαιρετικά. Ένα μεγάλο τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία και θα πρέπει να συζητήσουμε αυτό το θέμα».
Επίσης, συμπλήρωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση.
Για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, T. Erdogan, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους ευρωπαίους για τα αποτελέσματά της, και για την ουσία της, ενώ την χαρακτήρισε αναγκαία «για να μένουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις».
Photo by Olivier Matthys/AP