Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με επίθεση στη Ν.Δ. ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στον Προϋπολογισμό, ο οποίος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και καταδικαστέα την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ, ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την «άθλια και ακραία ανοησία που ακούστηκε χθες ότι η κυβέρνηση είναι ηθικός αυτουργός της δράσης των τρομοκρατών».
«Είχαμε να ακούσουμε τέτοια αθλιότητα απ' όταν κάποιοι στο κόμμα σας τη δεκαετία 80' κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν», είπε με τους βουλευτές της ΝΔ ωστόσο να του απαντούν από τα έδρανά τους ότι ο συγκυβερνήτης του, Πάνος Καμμένος, ήταν αυτός που γράψει βιβλίο το 1992 με τίτλο «Τρομοκρατία - Θεωρία και πράξη» στο οποίο κατηγορούσε μέλη του ΠΑΣΟΚ για σχέσεις με την 17Ν.
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε… άναυδος από την «συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη» απέναντι στον Πρόεδρο της Βουλής. Υπερασπιζόμενος τον Ν. Βούτση καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ιταμό και αυταρχικό ύφος. «Αναρωτιέμαι αν είναι τα νεύρα σας ή είναι του χαρακτήρα σας να συμπεριφέρεστε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο λες και η βουλή είναι το τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας», είπε αλαζονικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε με το ίδιο ύφος: «Μπορεί κάποια πράγματα να τα βρήκατε εύκολα στη ζωή αλλά αυτή η αλαζονεία ή έπαρση είναι επικίνδυνη».
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιναό ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ποιος είναι ο δεύτερος με τον οποίο έκανε τη συναλλαγή, η κ. Μέρκελ, ο Ζ.Κ. Γιούνγκερ; Μάλιστα, εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πολιτεύετε ως ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου.
Πανηγυρισμοί για τον προϋπολογισμό και μοίρασμα παροχών
Παροχές, πανηγυρισμοί για τον Προϋπολογισμό και επίθεση στη ΝΔ. Αυτό ήταν το… τρίπτυχο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος αντί απαντήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε το δικό του αφήγημα. Αρχικά ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει τα ισχνά αποτελέσματα στην οικονομία ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε μια χώρα βυθισμένη στη χρεοκοπία και στη χρηματοπιστωτική ασφυξία,μια χώρα που είχε υποστεί ένα πρόγραμμα σοκ λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης.
«Και σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό», είπε και επιτέθηκε στη ΝΔ. «Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δις ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δις ευρώ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά και επαίρεστε για τα κατορθώματά του», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε ότι εκεί που απέτυχε η ΝΔ πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «εκεί που απέτυχαν δύο διαδοχικά προγράμματα και τρεις δικές σας κυβερνήσεις, πετύχαμε εμείς οι ερασιτέχνες. Εμείς οι άβγαλτοι, Εμείς που δεν είμαστε από τζάκια. Εμείς που δεν είμαστε τεχνοκράτες πετύχαμε. Και αυτό είναι που δε μπορείτε να χωνέψετε με τίποτα», τόνισε.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε τον αριθμό των προσλήψεων που τις προηγούμενες μέρες είχαν εξαγγείλει οι αρμόδιοι υπουργοί ενώ προχώρησε σε νέες υποσχέσεις. «Παράλληλα, εντός των πρώτων μηνών του 2019» είπε:
«- Θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση μη ρυθμιζόμενων συσσωρευμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα, τόσο όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση θα αφορά περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα είναι ευέλικτη, χωρίς ιδιαίτερα γραφειοκρατικά βάρη και οι δόσεις θα φθάνουν ως και τις 120.
-Προχωράμε επίσης στην επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και το 2019, έχοντας προχωρήσει στην απλοποίηση της διαδικασίας, γεγονός που έχει επιταχύνει την επίλυση περισσότερων υποθέσεων ενώ ταυτόχρονα μελετούμε νέες προτάσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας.
-Και τέλος, όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού».
Μάλιστα, τόνισε ότι το (πολύπαθο) Ελληνικό θα εκκινήσει την Άνοιξη του 2019, «μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων».
Επιχείρησε ακόμα να δώσει μια πειστική εξήγηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Αρχικά μίλησε για μύθο και εξήγησε: «Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.
Δεύτερον, να επισημάνω το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.
Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%.
Σε ότι αφορά το περίφημο cash buffer, ξεκαθάρισε ότι δεν το δημιούργησε για να το δαπανήσει, ενώ στην κριτική ότι δεν έχει βγει ακόμα στις αγορές είπε ότι ο λόγος είναι «γιατί έχουμε τη πολυτέλεια να περιμένουμε και να διαλέξουμε τη κατάλληλη στιγμή και τους καλύτερους δυνατούς όρους δανεισμού».