Ο αριστερός σεβντάς της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να αποκρυβεί. Το πάλαι ποτέ asset της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχεται την αδημονία για το εγχείρημα που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μεν τα ρέστα του, αλλά αμπαλάρει με την επιτηδευμένη απόρριψη ότι δεν διεκδικεί μια κυβέρνηση ηττημένων.
Αυτό το πολιτικό καλιμπράρισμα μαρτυρά και την επιδίωξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτινάξει τη ρετσινιά που θα συνοδεύει τη σύμπραξη των κομμάτων της αριστερής και κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Η πολιτική τερατογένεση για την οποία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Διότι υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα», όπως έλεγε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει λάβει καθαρή θέση απέναντι στα προεκλογικά όνειρα του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «μούφα» την υπό κατασκευή προοδευτική διακυβέρνηση.
Πάνω σε αυτόν τον καμβά η γαλάζια εκτίμηση είναι ότι: «Ο στόχος τους δεν είναι να κερδίσουν τις εκλογές, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά μια κυβέρνηση ηττημένων», όπως διατυπώθηκε από τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη.
Μπορεί άλλωστε ο Περισσός να «γείωσε» την απόπειρα προσέγγισης της Κουμουνδούρου ακόμη και για μια ψήφο ανοχής, όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης δείχνει να έχει υποκύψει στο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 μπορεί να καταγράφει κοινοβουλευτικές απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον χωρίζει-όπως έχει καταγγείλει-ένα δημοψήφισμα και ένα μνημόνιο. Είναι προφανές όμως από τη δημόσια τοποθέτησή του, στην κρατική τηλεόραση, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήδη προσβλέπει στη συμμετοχή του στην «κυβέρνηση των ηττημένων».
«Θα πρέπει να προβούμε σε έναν προεκλογικό διάλογο. Δε θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά να δούμε στα πέντε βασικά πράγματα, που πρέπει να γίνουν τις πρώτες 100 μέρες, Ποια είναι αυτά; Μιλάμε για παράδειγμα για προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης προβάροντας τις «βέρες» του προεκλογικού «αρραβώνα».
Ο κ. Βαρουφάκης δείχνει ότι το να ψάχνει σε αυτήν τη συμμαχία το πολιτικό «οξυγόνο» για το κόμμα του ώστε να δώσει με άλλες προϋποθέσεις τη μάχη για να μπει στη Βουλή. «Αν πιστεύεις στην απλή αναλογική έχεις ιερή υποχρέωση να προβείς σε έναν προεκλογικό διάλογο με όλους τους υπόλοιπους που θα μπορούσες να σχηματίσεις μία κυβέρνηση».
Εντονότερη οσμή στις πολιτικές διεργασίες για την πολιτική τερατογένεση, δίνουν και οι παρεμβάσεις στελεχών, του πάλαι ποτέ «κραταιού ενοικιαστή» της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Παρά τις διακηρύξεις του Νίκου Ανδρουλάκη, η πολιτική αυτονομία δεν μεταφράζεται και σε πολιτική μοναξιά μετά την κάλπη. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στους μετεκλογικούς υπολογισμούς της πράσινης ηγεσίας ο βασικός παράγοντας θα είναι τα ποσοστά που θα πάρει στην κάλπη.
Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι: «Το δημοκρατικά έντιμο και λογικό είναι όμως η πίεση για υπεύθυνη στάση να στρέφεται πρωτίστως στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και μετά στο ΠΑΣΟΚ».
Από την άλλη όμως πρόσθετε με νόημα: «Το ΠΑΣΟΚ προφανώς έχει αίσθηση εθνικής και θεσμικής ευθύνης που την πλήρωσε ακριβά και δεν θα αφήσει τον τόπο ακυβέρνητο να παραδέρνει».