Ο Χάρης Δούκας και τα δείγματα κυνισμού στη δημόσια ζωή

Ο Χάρης Δούκας και τα δείγματα κυνισμού στη δημόσια ζωή

Πέραν του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ που τροφοδότησε ευθυμία στα σόσιαλ μίντια (7 και οσονούπω 8), η εσωκομματική διαδικασία διανθίστηκε και με άλλο στοιχείο ιλαρότητας. Αφορά το καταστατικώς ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην Κ.Ε ενώπιον του Νίκου Ανδρουλάκη. Ουδείς αντέδρασε τότε, ενώ ο Ανδρουλάκης δήλωσε «μεγαλόψυχα» πως όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές.

Ώσπου εκ των υστέρων κάποιοι ανακάλυψαν πως το καταστατικό του κόμματος (άρθρο 36) απαγορεύει στον δήμαρχο Αθηναίων την υποψηφιότητα! Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής , έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Έτσι ο Δούκας που κατέχει έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα (δήμαρχος) δεν δικαιούται να διεκδικήσει θέση σε μονοπρόσωπα όργανα (όπως η θέση του προέδρου κόμματος). Όντως παράξενη θέση, που κάποτε προφανώς θεσπίστηκε για να εξυπηρετήσει προσωποποιημένες σκοπιμότητες.

Όμως προκαλεί αλγεινή εντύπωση να ζητείται από τον δήμαρχο Αθηναίων να παρακαμφθεί, και να αναθέτει αυτήν την ευθύνη στον πρόεδρο Ανδρουλάκη: «Να μας πει ο Ανδρουλάκης αν είναι ασυμβίβαστο να είμαι και υποψήφιος πρόεδρος».

Διπλό το φάουλ δηλαδή. Και θέτει αντικαταστατικά υποψηφιότητα (αλλά εντάξει, ας πούμε δεν το ήξερε), και ζητά από τον Πρόεδρο να παρακάμψει το καταστατικό. Τουλάχιστον ήξερε ή θα έπρεπε να ξέρει, ότι αρμόδια για την τήρηση του καταστατικού είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ). Και είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα το παρακάμψει.

Ωστόσο αυτά είναι εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Μάλλον θα βρουν μια φόρμουλα να συμμετάσχει ως υποψήφιος για να μην χρεωθούν τον αποκλεισμό του. Άλλωστε τα καταστατικά των κομμάτων, παρότι είναι τα εσωτερικά τους «συντάγματα», έχουν την «ελαστικότητα» να υποτάσσονται σε σκοπιμότητες για να διευκολύνουν καταστάσεις ή να αποσοβήσουν προβλήματα.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκαλούν ενδιαφέρον. Φευ, όχι ως αυτούσιες διαδικασίες αυτόνομου κόμματος. Η ανάδειξη του νέου αρχηγού του θεωρείται ότι θα αποτελέσει πυξίδα των μελλοντικών συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Ήδη η πολιτική φιλολογία κατατάσσει την Άννα Διαμαντοπούλου ως μελλοντικό εταίρο του Μητσοτάκη. Ο Δούκας μετά και τη συνεργασία στον δήμο με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις, θεωρείται δικαίως ως μελλοντικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τόση η λαχτάρα του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της «προοδευτικής» αρθρογραφίας για εκλογή του Δούκα, που άρχισε η χυδαιολογία των αιχμών, ότι υπηρετούν την πολιτική Μητσοτάκη όσοι αναδεικνύουν τα δύο προβλήματα που συνοδεύουν την υποψηφιότητα Δούκα. Και σε αυτά τα προβλήματα δεν εντάσσεται το καταστατικό.

Το ένα είναι η Αθήνα, μια πόλη με τόσα προβλήματα και έχει ήδη έναν δήμαρχο υποαπασχολούμενο. Ο Δούκας θα επισκεφθεί την επαρχία (ήδη άρχισε από τη Βόρεια Ελλάδα) προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Η Αθήνα μπορεί να περιμένει. Άλλωστε ήδη της αφιέρωσε ένα… ολόκληρο εξάμηνο.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Μητσοτάκης ανησυχεί για την εκλογή Δούκα. Η δημοσκόπηση της GPO έδειξε πάντως πως ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με 39,4%, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται ο Χάρης Δούκας (22,3%) και ο Παύλος Γερουλάνος με 19,9%.

Και στη δημοσκόπηση της Prorata, στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, προηγείται ο Ανδρουλάκης με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση ισοψηφούν ο Παύλος Γερουλάνος με τον Χάρη Δούκα στο ποσοστό του 21%. Στον γενικό πληθυσμό προηγείται Δούκας, αλλά δεν προσέλθει να ψηφίσει για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο γενικός πληθυσμός.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία λόγων και έργων. Ο Δούκας, ένα νέο πρόσωπο, συμβάλει τόσο γρήγορα και τόσο κυνικά στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.

Φέρεται ως πολιτικάντης που δήλωνε ότι δεν θα φερθεί. Κατακεραύνωνε πρώην δημάρχους επειδή χρησιμοποίησαν τον δήμο ως εφαλτήριο για την πολιτική τους σταδιοδρομία (lifo).

Και σε συνέντευξη στην ΕΡΤ λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν βλέπει τον δήμο της Αθήνας ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή, η απάντησή του ήταν ότι κοιμάται και ξυπνάει με τα προβλήματα της Αθήνας.

Τόσο πολύ τον απασχολεί η Αθήνα! Αλλά τον κάλεσε η μοίρα του ΠΑΣΟΚ, και κατ΄ επέκταση η μοίρα της χώρας, να τα σώσει και τα δύο, αφού ήδη έλυσε τα προβλήματα της πρωτεύουσας…