Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η έκτακτη συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια των νέων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης πολιτών από τις ελληνικές κοινότητες και από Λίβανο και από Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.
Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Φλώρου ΠΝ (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου - Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους), εξετάσθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα. Ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.
Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.
Εξετάσθηκε τέλος το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Επίσης, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί φόβους για το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο στη χώρα μας. Αν και πρώτος υποψήφιος προορισμός θα ήταν η Κύπρος, λόγω εγγύτητας, δεν είναι βέβαιο το πώς θα κινηθούν εκτοπισμένοι άνθρωποι, σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε ότι το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί λαών, ενώ εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου θα φτάσουμε στα ίδια νούμερα με πέρυσι, με αυξημένες ροές στην Κρήτη και μειωμένες στον Έβρο, γεγονός που αποδίδεται στο πώς λειτουργούν τα οργανωμένα κυκλώματα, οι βάρκες και οι οδοί που επιλέγουν.
«Η προάσπιση της συνοριακής μας γραμμής και ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων είναι πρωταρχικό μας καθήκον», ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.