Με χαμηλούς τόνους και συντονισμένες κινήσεις, όπου χρειάζεται, συνεχίζει να απαντά η ελληνική διπλωματία στην τουρκική προκλητικότητα.Από το ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να σιωπά και να μην παίρνει θέση σε ό,τι αφορά στην πρόκληση του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος φωτογραφήθηκε κρατώντας στα χέρια χάρτη που απεικονίζει νησιά του Αιγαίου σαν μέρος της Τουρκίας.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι η «αφωνία» Ερντογάν δεν είναι τυχαία επιλογή και αποτυπώνει το αδιέξοδο της τακτικής του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος μετά από ένα κρεσέντο αδιαλλαξίας και πόλωσης βρίσκεται πλέον σε ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης.
Η εικόνα που εκπέμπει η Άγκυρα, αυτές τις μέρες, την εκθέτει ακόμη περισσότερο. Από τη μια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί διακηρύσσει, με χάρτες ότι η Τουρκία διεκδικεί δεκάδες ελληνικά νησιά και από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί αποστρατικοποίηση των νησιών και εγείρει έωλα ζητήματα κυριαρχίας εξαιτίας της αμυντικής οχύρωσής τους, ενώ όλοι μαζί επιμένουν στο casus belli. Από τη μια οι Τούρκοι στοχοποιούν εμφανίζοντας σαν τουρκικά μια σειρά ελληνικά νησιά και από την άλλη απαιτούν την αποστρατικοποίηση τους.
Στην Αθήνα εκτιμάται ότι η προκλητική αυτή τουρκική ρητορική του τελευταίου διαστήματος με αποκορύφωμα τον χάρτη Μπαχτσελί, επιβεβαιώνουν την ελληνική επιχειρηματολογία: Την πλήρη διάσταση της τουρκικής πολιτικής σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Την άρνηση της Τουρκίας να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας. Την προκλητικότητα που αναπτύσσει με ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς, σε μια περίοδο, που ο αναθεωρητισμός αποδοκιμάζεται τόσο από την Ε.Ε., όσο και από το ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα με ικανοποίηση παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις κινήσεις του ελληνικού λόμπυ στις ΗΠΑ, το οποίο κινείται με στόχο να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Μία κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα που αντιλαμβάνεται ότι κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η προσπάθεια αυτή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα περάσει μάλλον σε ήπιους τόνους αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν κατά καιρούς εξάρσεις της τουρκικής ρητορικής, η οποία όμως θεωρούν ότι θα μένει μόνο στα λόγια... και δε θα περνάει στο πεδίο.