Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην πολιτική πρέπει να έχεις την απόλυτη αίσθηση του χρόνου, ώστε να κάνεις τις σωστές κινήσεις, στην κατάλληλη συγκυρία προκειμένου να μεγιστοποιείς τα οφέλη σου. Εάν «χτυπήσεις» πολιτικά εκεί που πρέπει, όταν πρέπει, βγαίνεις νικητής και μπαίνεις στη θέση του οδηγού των εξελίξεων.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό συνέβη, όταν αποφάσισε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό. Οταν θέλησε να φέρει προ των ευθυνών τους, τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Κάποιοι του άσκησαν κριτική επειδή «χαράμισε», όπως είπαν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό όπλο. Το αποτέλεσμα όμως τον δικαιώνει αναμφίβολα, εφόσον δούμε με προσοχή τα αποτελέσματα που βγήκαν από εκείνο το Σαββατόβραδο στο κοινοβούλιο.
– Πρώτον σε αριθμητικό επίπεδο, μετά την σχετική ψηφοφορία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχασε έναν βουλευτή, τον Δημήτρη Καμμένο.
– Δεύτερον, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μπήκαν στο κάδρο της αμηχανίας και της πίεσης, καθώς μέσα από την πρόταση δυσπιστίας μεγιστοποιήθηκε η ήδη μεγάλη διαφορά που χώριζε τους δύο εταίρους σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας και επικοινωνήθηκε με μεγαλύτερη ένταση προς τους πολίτες.
– Τρίτον, οι σχέσεις μεταξύ Τσίπρα Καμμένου τέθηκαν σε δοκιμασία, καθώς το Σκοπιανό ήταν ένα ζήτημα, το οποίο βρισκόταν στο υπέδαφος της συνεργασίας τους. Μετά την σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία και κυρίως με τα όσα ακολούθησαν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναγκάστηκε να βγει μπροστά, να μιλήσει ανοιχτά και εκ των πραγμάτων να αναδειχθούν οι μεγάλες διαφορές που τον χωρίζουν από τον Αλέξη Τσίπρα.
– Τέταρτον, η ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοένα και μεγάλωνε, με αποκορύφωμα την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη. Παράλληλα το κομματικό ακροατήριο του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου δείχνει σημάδια συνεχούς αποσυσπείρωσης, καθιστώντας το προσεχές διάστημα κρίσιμο για την επιβίωση του πολιτικού σχηματισμού.
Η κατάθεση της σχετικής πρότασης στο κοινοβούλιο αποτέλεσε την πρώτη κίνηση με την οποία ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι μπορεί να καθορίζει την πολιτική ατζέντα και να προκαλεί βραχυκυκλώματα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η δεύτερη σημειώθηκε λίγες μέρες μετά, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι δε θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση.
Μία θέση που αύξησε την πίεση προς το κόμμα του κ. Καμμένου.
Μερικά 24ωρα μετά τη δημόσια αυτή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο του κόμματός του ξεκαθάρισε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια ότι μόλις η συμφωνία έρθει στη βουλή , οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Ολα λοιπόν τα παραπάνω θα είχαν συμβεί , στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αρχικά καταθέσει την πρόταση μομφής και αμέσως μετά δεν είχε κλιμακώσει την ρητορική του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα; Η απάντηση είναι προφανώς και όχι.
Επί της ουσίας λοιπόν οι επιλογές Μητσοτάκη ανάγκασαν την κυβέρνηση να μπει σε μία μείζονα κρίση, βάζοντας της μάλιστα και επισήμως ημερομηνία λήξης.
Την ημερομηνία την έδωσε ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ο Πάνος Καμμένος προαναγγέλλοντας την αποχώρηση του κόμματός του, μόλις έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να μην αφήσει το χρόνο να περάσει. Παρότι μπαίνουμε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού οι κομματικές μηχανές της ΝΔ δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς. Ολόκληρος ο Ιούλιος είναι γεμάτος από επισκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αυτή τη φορά έμφαση θα δοθεί και στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Η αρχή γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη όταν και ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να επισκεφτεί την Λευκάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες είχαν καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά είχε κατακτήσει η ΝΔ.
Οπως όλα δείχνουν η θερμοκρασία δε θα ανεβαίνει στη χώρα μόνο λόγο καλοκαιριού αλλά και εξαιτίας της πολιτικής έντασης, στοιχείο που θα αποδεικνύει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Φωτογραφία: Intimenews