Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να μειώσει με κάθε τρόπο τη διαφορά από τη Ν.Δ. με υποσχέσεις για παροχές προς όλους ο Κυρ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που καθορίζουν το δημόσιο διάλογο. Τόσο η απόφαση να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του Π. Πολάκη όσο και η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αποτελούν κινήσεις που επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών.
Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ να φέρει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, καλώντας μάλιστα και τον πρωθυπουργό να την ψηφίσει, έβαλε ουσιαστικά φραγμό στα μικροκομματικά παιγνίδια και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν την επομένη των Ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα οριοθέτησε τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί.
Η αποτελεσματικότητα της κίνησης αποδεικνύεται τόσο από την έκταση που πήρε η είδηση σε όλα τα ΜΜΕ, όσο κυρίως από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία δεν περιείχε λέξη για την ταμπακιέρα, μέσα από μία κυβερνητική ανακοίνωση που θα μπορούσε να είχε εκδοθεί ακόμα και χωρίς ο κ.Μητσοτάκης να είχε παραχωρήσει την συγκεκριμένη συνέντευξη.
Η στρατηγική αυτή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε για μία ακόμα φορά την μεγάλη αδυναμία που συνεχίζει να έχει η κυβέρνηση στη δημιουργία και υποστήριξη ικανού πολιτικού αφηγήματος, που θα την οδηγήσει στις κάλπες.
Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας συνέχιζε την πασχαλινή ανάπαυλα στην Κρήτη , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθετε την ατζέντα, κάνοντας μία πρόταση προς τον πρωθυπουργό που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα μπορούσε να αρνηθεί. Μέχρι σήμερα πάντως ουδείς γνωρίζει ποια στάση τελικά θα κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με την ουσία της πρότασης.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο κ.Μητσοτάκης έκανε μία επιλογή και «έπιασε στον ύπνο» την κυβέρνηση. Πριν από μερικές μέρες όταν, μετά την αήθη επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και ανάγκασε τον Αλ. Τσιπρα να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά την απόλυτη ταύτιση του με τον βουλευτή Χανίων.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαίου θα έχουν «χρώμα» εθνικής αναμέτρησης, μια και η πόλωση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προσομοιάζει ήδη εκείνη της εθνικής κάλπης.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν παρατηρούμε την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία μόνο σε ευρωεκλογές δεν παραπέμπει.
Από την μία ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει ο ίδιος μπροστά επιχειρώντας να μαζέψει τη δημοσκοπική διαφορά που τον χωρίζει από την ΝΔ. Με περιοδείες στη χώρα και με την παλιά δοκιμασμένη συνταγή της παροχολογίας ο πρωθυπουργός μοιάζει να επενδύει ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση πλέον στις ευρωπαϊκές εκλογές , κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του κάνει άλλα σχέδια.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επισκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας θέσει την ΝΔ σε εκλογική εγρήγορση εδώ και αρκετούς μήνες , ενώ έχει ήδη προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαίου. Με επιμονή μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τους πολίτες την καθολική συμμετοχή στην ευρωκάλπη, με διπλό στόχο.
Την αποστολή μηνύματος αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση από την μία και από την άλλη μηνύματος επιδοκιμασίας προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το προσεχές Σάββατο συγκαλείται η πολιτική επιτροπή της ΝΔ, την Κυριακή ο κ.Μητσοτάκης επισκέπτεται την Καβάλα και την Δράμα και η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από την συζήτηση στη Βουλή περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία θα έχει μετατραπεί από τον Αλέξη Τσίπρα η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Παύλο Πολάκη.
Μπορεί λοιπόν οι προετοιμασίες να γίνονται για την ευρωκάλπη, όμως στο μυαλό όλων κυριαρχούν οι εθνικές εκλογές.
Διάχυτη είναι η άποψη ότι το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών σε συνδυασμό με τον χάρτη που θα διαμορφωθεί από τις περιφερειακές θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να στήσει την εθνική κάλπη.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι ανάλογα με την διαφορά που θα χωρίζει την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμα και στο τέλος Ιουνίου.