Στην επιβεβαίωση ότι ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου προχώρησε ουσιαστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ισχυριζόμενος ότι ούτως ή άλλως θα έβγαινε ακόμα κι αν δεν έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Όλα ξεκίνησαν από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ζήτησε από Στ. Κοντονή να προσκομίσει στη Βουλή τα χαρτιά αποφυλάκισης του δολοφόνου. «Ο δολοφόνος της Δώρας ποιον νόμο χρησιμοποίησε, το νόμο Παρασκευόπουλος ή τον προηγούμενο. Αν χρησιμοποίησε τον προηγούμενο να μας παρουσιάσετε τα χαρτιά», είπε με νόημα ο γαλάζιος βουλευτής και υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών, διότι δεν ήταν αυτόματη η αποφυλάκιση αλλά ήταν εξατομικευμένη. «Και θα μπορούσε το συμβούλιο να πει ότι ο κατηγορούμενος είναι επικίνδυνος», επέμεινε ο Α. Γεωργιάδης.
«Τυπικό» ήταν η απάντηση του Σταύρου Κοντονή για να συμπεράνει ο κ. Γεωργιάδης: «Άρα βγήκε με νόμο Παρασκευόπουλου. Θα μπορούσε να έχει βγει και με παλαιότερο αντίστοιχο νόμο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βγήκε με νόμο Παρασκευόπουλου».
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Κοντονή ο κρατούμενος είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής και ως εκ τούτου θα είχε αφεθεί ελεύθερος. «Η υπηρεσία με ενημέρωσε ο συγκεκριμένος είχε εκτίσει 3/5 από τα πραγματικά και 3 πλασματικά πάνω από 1000 ημερομίσθια. Άρα πληρούσε προϋποθέσεις να αφεθεί ελεύθερος, δεν ξέρω με ποια διάταξη, μείζον έλασσον; Αφέθηκε ελεύθερος. Αυτοί οι κρατούμενοι είτε υπήρχαν νόμοι Παρασκευόπουλου είτε όχι θα είχαν βγει γιατί ο Ποινικός Κώδικας τα προβλέπει από το 1950. Αυτό το φαρμάκι σπέρνετε στην κοινωνία λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώνει εγκληματίες. Αυτοί οι κρατούμενοι σε λίγο χρονικό θα απελευθερώνονταν με νόμο του 1950», είπε κυνικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του ο ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι «το σύνολο των απολύσεων κρατουμένων γίνεται υπό τη βάση των ισχυουσών διατάξεων. Γίνεται με τον εκάστοτε νόμο. Άρα δεν σημαίνει τίποτα η μνεία του νόμου του 2015 ή 2016».
Υποστήριξε, δε, ότι «από το 2005 υπάρχουν αποσυμφορητικοί νόμοι. Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχει μετά το έγκλημα η υποτροπή. Δεν σημαίνει ότι φταίει ο νόμος για τις απολύσεις».
Αλέξανδρος Διαμάντης