Διθυραμβικά είναι τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, κυρίως λόγω της… σύμπραξής της αριστεράς με τους σοσιαλιστές με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων κάτω από τη σκέπη του ευρωσκεπτικιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν. Παρακάμπτουν όμως τι έχει πει ο επικεφαλής του γαλλικού συνασπισμού για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς και τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την απόφαση των Γάλλων σοσιαλιστών να προστρέξουν στην αγκαλιά του αριστερού διεκδικητή της γαλλικής πρωθυπουργίας.
Τον Ιούλιο του 2018 μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, Μελανσόν είχε δηλώσει ότι «δεν θέλω οι Γάλλοι να πιστέψουν ότι εάν εκλεγώ θα είμαι Τσίπρας, εγώ θα εφαρμόσω την πολιτική μου» προχωρώντας μάλιστα και σε ακραίους χαρακτηρισμούς κατά του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.
«Είναι» είχε δηλώσει στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο «από τις πιο άθλιες μορφές της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής» επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τη στάση που κράτησε αναφορικά με την εφαρμογή των μνημονίων καθώς και για τη διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015 που ουσιαστικά οδήγησε τη χώρα και στο τρίτο μνημόνιο που είχε την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Ο Τσίπρας εξελέγη, υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε το λόγο του» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά απαντώντας ουσιαστικά και στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον ίδιο. Αναφορές μέσω των οποίων παρουσίαζε τον Μελανσόν ως πρόσωπο που δεν θέλει να ηγηθεί της Γαλλίας καθώς και ότι ακόμη και αν έβγαινε νικητής δεν θα ήξερε τι να κάνει.
Είχε προηγηθεί, στις αρχές του ίδιου έτους, η προσπάθεια του Μελανσόν να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ που σημειωτέον έχει… παρεισφρήσει ως παρατηρητής στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προκαλώντας και τον ανάλογο πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειωτέον έχει επικρίνει τους Γάλλους ομοϊδεάτες για τη σύμπραξή με το κόμμα του Μελανσόν στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα.
Μάλιστα η στάση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε και σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης στις αρχές Μαΐου δήλωνε ότι θεωρεί λάθος την κίνηση των Γάλλων Σοσιαλιστών σημειώνοντάς μάλιστα ότι «ο Μελανσόν είναι ένας πολιτικός - γιατί δεν είναι μόνο η ιδεολογία είναι και η πατρίδα - ο οποίος σε όλα τα θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ευρωστρατού, κοινής πολιτικής αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων, είναι κατά». Δεν παρέλειψε, δε, να επισημαίνει πως ο διεκδικητής της πρωθυπουργίας στη Γαλλία έχει ταχθεί κατά των μεγάλων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών εν αντιθέσει με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Με τον τρόπο αυτό έχει αποσαφηνίσει τη θέση του και έναντι των Γάλλων σοσιαλιστών αλλά και απέναντι όλων όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανάλογων… συνασπισμών και αφηγημάτων στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Σημειώνεται ότι και ο ίδιος είχε αναφερθεί στη στάση Μελανσόν έναντι Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας από τον Μάιο ότι η επίκλησή του σήμερα προκαλεί ερωτήματα και δείχνει επικοινωνιακά αφηγήματα.
Υπενθυμίζεται πως η στάση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα επιχειρεί να δημιουργήσει σενάρια που αφορούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε εξαπολύσει ευθεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζοντας ότι «Αν ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η κεντρική συμβολή του Μακρόν στη γαλλική πολιτική είναι ότι προωθεί προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές, προφανώς δεν έχει καταλάβει πολλά από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Η Λεπέν είναι η λαϊκιστική απάντηση στην έλλειψη τέτοιων πολιτικών και σε έναν ηγέτη με άψογα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια. Άλλο η ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν, κι άλλο το να μην βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι. Να μην βλέπουμε ποιες πολιτικές της έστρωσαν τον δρόμο. Ελπίζω ειλικρινά να μην είναι αυτό το σοσιαλδημοκρατικό όραμά του για το μέλλον. Αλλιώς ζήτω πού καήκαμε».
Θέση που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και επί της οποίας υπερθεμάτισαν Πολάκης και Καρτερός αλλά και πολλά ακόμη στελέχη για να λάβουν μια εξίσου σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην οποία τονιζόταν ότι «Ο κ. Τσακαλώτος μπέρδεψε τις κοινές πολιτικές της ΕΕ στις οποίες κάνει ρητή αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης στην δήλωση του για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, με τις κοινωνικές πολιτικές του Γάλλου Προέδρου. Αλλά προφανώς κάτι έπρεπε να πει…»
Σημειωνόταν, δε, στην ίδια ανακοίνωση πως «Επισημαίνουμε στον κ. Τσακαλώτο ότι η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η λαϊκιστική απάντηση, όπως την αναφέρει στην ανάρτηση του, αλλά το σύμβολο της μισαλλοδοξίας και της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Έξαλλου, έχουν παράδοση να ξεπλένουν την ακροδεξιά, όπως έκαναν επί σχεδόν πέντε χρόνια, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του με τον ακροδεξιό συνεταίρο τους στην διακυβέρνηση, Πάνο Καμμένο. Η σύγχυση είναι προφανώς προϊόν της συνήθειας τους να αναφέρουν ως συντρόφους τους τα πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που διακοσμούν το δήθεν προοδευτικό τους μέτωπο»
Και κατέληγε:«Εμείς πορευόμαστε με γνώμονα την πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Έχουμε καθαρές θέσεις: Δεν είμαστε και με την επιστήμη και απέναντι της. Δεν είμαστε και με το διεθνές δίκαιο αλλά και με τον εισβολέα, όπως ακούσαμε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
Και ενώ έχουν προηγηθεί τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Γαλλικών εκλογών αναφορές όπως αυτή του γραφείου Τύπου σύμφωνα με την οποία «Το εκλογικό αποτέλεσμα της συμμαχίας των αριστερών, σοσιαλιστικών, πράσινων δυνάμεων στον Α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη. Η δυναμική του NUPES δίνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για την ανάγκη σύμπραξης των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».
Δημιουργεί δηλαδή το αφήγημα με το οποίο θα επιχειρήσει εκ νέου να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο του φλέρτ για τη δημιουργία μιας «προοδευτικής» όπως την χαρακτηρίζει κυβέρνησης, την οποία εν τούτοις η νέα γραμματέας χαρακτηρίζει σε συνέντευξή της ως «αριστερή» αφήνοντας στο περιθώριο τη σοσιαλιστική που αναζητεί ο Νίκος Ανδρουλάκης...