Του Τάσου Ευαγγελίου
Όταν ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με αποτελέσματα που έχουν προκαλέσει γκρίνια και αμφισβητήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και τη διάλυση κομμάτων οι ψηφοφόροι των οποίων όμως κατευθύνονται κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία.
Προωθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ευελπιστούσαν πως θα διαλυθεί η… ΝΔ. Ότι θα προκληθούν εσωτερικές τριβές που ίσως οδηγήσουν ακόμη και σε αποχωρήσεις κάτι που θα συνέβαλε στην κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό. Κυρίως ότι μικρότερα κόμματα θα διαλυθούν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα το Ποτάμι από το οποίο τελικά κέρδισαν μόνο τον… Σπύρο Δανέλλη.
Η πραγματικότητα ήρθε και χτύπησε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Βούτση να εντάσσεται πλέον στους… γκρινιάρηδες του κόμματος που όμως δεν εξωτερικεύουν τις θέσεις και τις απόψεις τους ελέω προεκλογικής περιόδου.
Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού συντελείται και μάλιστα με τη ψήφο του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με μια διαφορά της τάξης των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, να αναζητά «ιφεγένειες» σε πρόσωπα που «φταίνε» για την ήττα.
Την ίδια όμως στιγμή προκύπτουν και άλλες… αναδιατάξεις.
Το Ποτάμι δεν κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης παραιτείται από πρόεδρος του κόμματος οι ψηφοφόροι του οποίου δύσκολα μπορούν να κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο δε μάλλον μετά την τακτική που ακολουθήθηκε πριν τις ευρωεκλογές
Οι πάλαι ποτέ συγκυβερνήτες των ΑΝΕΛ βρέθηκαν σε ποσοστά πίσω ακόμη και από το κόμμα του Ηλία Ψινάκη που κατέβηκε και αυτός στις ευρωεκλογές. Ο Πάνος Καμμένος πλήρωσε με δραματικό για τον ίδιο τρόπο τη συστράτευση με τον Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως πλήρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία επέτρεψε να υπογράψει ο συνέταιρός του. Όσες δικαιολογίες και αιτιάσεις επιστράτευσε δεν βρήκαν ανταπόκριση αφού καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η Ν.Δ. επέτρεψε την υπογραφή της Συμφωνίας.
Τώρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον οδηγεί στο να μην κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όμως θεωρείται βέβαιο πως αυτές οι εθνικές εκλογές δεν θα περιλαμβάνουν τους ΑΝΕΛ αν δεν βρεθούν συνεργασίες και συμμαχίες ικανές να δώσουν έστω μια αμυδρά ελπίδα αξιοπρεπούς συμμετοχής.
Όσοι ψηφοφόροι δεν έφυγαν προς άλλες κατευθύνσεις στις ευρωεκλογές σίγουρα στις εθνικές δεν θα κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ένωση Κεντρώων διατήρησε την κοινοβουλευτική ομάδα μέχρι σήμερα αλλά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει το δρόμο σε ένα ακόμη κόμμα. Ο Βασίλης Λεβέντης θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχει με το κόμμα του στις εθνικές εκλογές. Το έπραττε επί σειρά ετών πριν μπει στη Βουλή δύσκολα θα το αφήσει τώρα.
Όμως πλέον και αυτός και το κόμμα του έχουν λάβει ένα ηχηρό μήνυμα από τους ψηφοφόρους την Κυριακή που δύσκολα θα επανακάμψουν στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Οι ψηφοφόροι του μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να ελπίζει. Άλλωστε ακόμη και η…. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έφυγε!
Οι δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ στερεύουν. Μόνη λύση του το ΚΙΝΑΛ και ειδικά οι ψηφοφόροι του που όμως δεν πήγαν με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015. Δεν πήγαν δηλαδή όταν ήταν ισχυρός και μονοπωλούσε το πολιτικό σκηνικό. Το να ψηφίσουν τώρα το κόμμα που βρίσκεται σε αποδρομή ενδεχομένως να είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Άλλωστε τα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που έχει μαζέψει ο Αλ. Τσίπρας, από Ραγκούση μέχρι Τζουμάκα δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πως εκφράζουν κάτι άλλο πέραν του εαυτού και της ψήφου τους.
Με απλά λόγια, η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, τουλάχιστον η πρώτη φάση, ολοκληρώνεται. Ορθώς προέβλεψε ο Νίκος Βούτσης για τις εξελίξεις όχι όμως και για το αποτέλεσμα αυτών. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει μετά τις εθνικές εκλογές…