Του Γιάννη Σιδέρη
Το πρόσωπο της ανελαστικής πραγματικότητας, απογυμνωμένο από ιδεολογικά ψιμύθια αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση. Οι δανειστές έχουν νόρμες, ιχνηλατούν αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, και παρουσιάζονται ανελαστικοί στα όσα υπέγραψε η χώρα.
Έτσι η οχτάμηνη ραστώνη της πρώτης κυβέρνησης αριστεράς, έχει μετατραπεί σε μια πυρετώδη προσπάθεια να κλείσει τα μέτωπα, υπό την πιεστική ανάγκη της δόσης που καθυστερεί.
Ευρωπαίοι επίσημοι πάνε κι έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου, τύποις για να ενημερωθούν - και ουσιαστικά για να πείσουν και να πιέσουν να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα.
Σήμερα το απόγευμα το μέγαρο Μαξίμου θα υποδεχθεί τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, ο οποίος έρχεται για διήμερη επίσκεψη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα μια ευρύτερη συμμαχία φίλιων δυνάμεων που θα στηρίξουν τα αιτήματα της χώρας μας, ήτοι της αναδιάρθρωσης του χρέους, της χαλάρωσης των μνημονιακών μέτρων ( με επιχείρημα της επιταχυνόμενη επιβάρυνση που έχει φέρει το μεταναστευτικό,) των εργασιακών σχέσεων, του κλιμακωτού ΦΠΑ στη εκπαίδευση, και φυσικά του ζέοντος θέματος των «κόκκινων δανείων» των οικιών, που έχει καταστεί η προμετωπίδα του αγώνα του.
Προς ώρας, τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αντισταθεί, ώστε «η Ελλάδα να μη γίνει Ισπανία», να διαφυλαχθεί το κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής και να μην χάσουν τα μεσαία και αδύναμα στρώματα την πρώτη κατοικία τους. «Δεν προστατεύουμε, δίνουμε το δικαίωμα στην προστασία», είναι η χαρακτηριστική φράση που διέπει την λογική του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Το μέγαρο Μαξίμου ένιωσε αναθαρρημένο με την ομιλία Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι προβλέπεται πλέον μια ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες που θα έχουν σημαντικές δαπάνες για το προσφυγικό. Διευκρίνισε δε ότι θα γίνεται μια ανάλυση βάση στοιχείων ανά χώρα, και μόνο αυτές που έχουν δείξει υπευθυνότητα για το προσφυγικό, θα επωφεληθούν από την ευελιξία στο Σύμφωνο.
Παράλληλα κατά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Βουλή του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, υπήρξε ικανοποίηση από τον ρυθμό υλοποίησής των προαπαιτούμενων, καθώς 41 από τα 48 έχουν υλοποιηθεί. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ενημέρωσή του ,εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν τα δύο αιχμιακά θέματα, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη και το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για το τελευταίο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ισοδύναμα που θα καλύψουν το ποσό των 400 εκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ωστόσο τον κ Μοσχοβισί, δεν φαίνεται να τον χαρακτηρίζει η χαμογελαστή διπλωματικότητα του Φρανσουά Ολάντ. Φρόντισε με αψύ τρόπο, λίγες ημέρες πριν, να στείλει σκληρό μήνυμα προς την Αθήνα , ότι έρχεται να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς του την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου το πρόγραμμα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1», είχε δηλώσει ευχαριστημένος με την κυβέρνηση - αλλά με τον δικό του τρόπο: Το ελληνικό ζήτημα, είχε πει, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και σφάζοντας με το βαμβάκι τον πρωθυπουργό, τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν άνθρωπο που υπέστη ...μετάλλαξη. Οπερ η αισιοδοξία του κ. Μοσχοβισί για «το ελληνικό ζήτημα», θα διατηρείται στο μέτρο που θα διατηρείται και η κατ΄ αυτόν μετάλλαξη του πρωθυπουργού
Συνέχισε δε, λέγοντας: Σήμερα, από πλευράς της Κομισιόν μπορώ να πω ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν σταδιακά χρήματα, πρώτα απ' όλα 2 δις και μετά 3 δις ευρώ. Τούτο προϋποθέτει ότι ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο που του αντιστοιχεί: Για την ελληνική Κυβέρνηση σημαίνει ότι συνεχίζει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.
Ωστόσο, ερωτηθείς για το αν προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η Ελλάδα ή η κρίση του μεταναστευτικού, φρόντισε εμμέσως να ακυρώσει εκ των προτέρων το αίτημα της κυβέρνησης για χαλάρωση, απαντώντας: «Ούτε το ένα, ούτε το άλλο αποτελούν προτεραιότητα της Επιτροπής».
Πάντως ανεξαρτήτως εάν εκφράζεται έτσι για το θεαθήναι ή είναι πράγματι ανυποχώρητος στο θέμα της χαλάρωσης, ο ευρωπαίος επίτροπος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος της χώρας μας τόσο στο θέμα των «κόκκινων δανείων», όσο και στο μεγάλο ζητούμενο της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς ομού με τον Ολάντ έχουν ταχθεί ευκρινώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Σε δηλώσεις του είχε τονίσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Όταν έρθει η στιγμή θα παρουσιάσουμε την ανάλυσή μας προκείμενου να δούμε υπό ποιες συνθήκες το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του».
Το απόγευμα της Τρίτης εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μοσχοβισί θα δει στην συνέχεια τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (τυπικά είναι προσκεκλημένος του υπουργού Οικονομικών ) και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στην συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου. Μετά την συνέντευξη, οι συναντήσεις συνεχίζονται με τον υπουργό Οικονομίας και ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση, ενώ θα κάνει και την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη, που πέραν του «προσκυνήματος», θα είναι και είναι και ένα είδος «επίσκεψης εργασίας», αφού τα έργα αναστήλωσης τα συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε.