Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε περιοχές των Βρυξελλών μετά την νίκη του Μαρόκου επί του Βελγίου με 2-0 στο Μουντιάλ του Κατάρ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βελγικής ραδιοτηλεόρασης rtbf, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ακυρώθηκε το πρώτο γκολ των Μαροκινών, ενώ υπήρξε κλιμάκωση της έντασης στο δεύτερο ημίχρονο. Τεταμένο ήταν το κλίμα και στο Μόλενμπεκ, την υποβαθμισμένη γειτονιά των μουσουλμάνων, όπου μεγάλωσαν πολλοί από όσους έλαβαν μέρος στο μακελειό του Παρισιού.
Η αστυνομία ανέφερε ότι ταραχοποιοί έκαναν χρήση μολότοφ, ήταν οπλισμένοι με ξύλα, έριχναν αντικείμενα, έβαλαν φωτιά σε δημόσιους δρόμους, κατέστρεψαν φωτεινούς σηματοδότες, ενώ αναποδογύρισαν ένα τουλάχιστον αυτοκίνητο το οποίο έτυχε να περνάει από τον τόπο των επεισοδίων.
Οι κοινωνιολογικές αναλύσεις θα αποδώσουν τα επεισόδια μόνο στα κοινωνικά αίτια, που σίγουρα ισχύουν. Νεαροί που ζουν σε προάστια που είναι θερμοκήπια της φτώχειας, της έλλειψης ευκαιριών, του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά είναι υπαρκτά αλλά είναι η μία όψη. Το ίδιο το γεγονός αποδεικνύει και κάτι άλλο, που δεν αποδέχονται πολυπολιτισμικοί και ακραίοι φιλελεύθεροι. Ότι οι άνθρωποι δεν είναι Tabula rasa - άγραφοι πίνακες. Φέρουν μνήμες και παραδόσεις, εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές. Περηφανευόμαστε όταν αυτό συμβαίνει στους δικούς μας ομογενείς στα πέρατα του κόσμου, αλλά το διαγράφουμε όταν αναφερόμαστε σε μετανάστες στην Ευρώπη.
Οι νεαροί δημιούργησαν τα επεισόδια όχι για κάποιο κοινωνικό μέτρο στο οποίο αντιδρούσαν, αλλά γιατί ακυρώθηκε γκολ του Μαρόκου, πατρίδας των γονιών τους ή και των παππούδων τους. Παρότι οι ίδιοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Βέλγιο, όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά ως πατρίδα το αντιμετωπίζουν!
Το γεγονός - δεν είναι σημαντικό αλλά ενδεικτικό μιας κατάστασης που δημιουργείται στην Ευρώπη - έλαβε χώρα στις ημέρες που στην Γερμανία υπάρχει έντονη συζήτηση και διχασμός για νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σολτς, που καθιστά πιο εύκολη την απόκτηση ιθαγένειας. Σύμφωνα με την «αλληλέγγυα» άποψη Σολτς, «όποιος ζει στην Γερμανία θα μπορεί να εκλέγει και να εκλέγεται. Να είναι μέλος της χώρας με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται».
Φυσικά πίσω από τον ανθρωπισμό κρύβεται και η βουλιμία της Γερμανίας για εργατικά χέρια. Όταν ο Τσίπρας είχε στείλει κανα εκατομμύριο μετανάστες στη Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος του γερμανικού συλλόγου Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ είχε δηλώσει πως «οι μετανάστες είναι ευλογία». Τώρα ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών Χάμπεκ, ενώπιον του προέδρου Βιομηχάνων και του Συνδικάτου Μετάλλου, αναφέρθηκε και αυτός στην οικονομική σημασία των μεταναστών.
Η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών καθιστά δυνατή την απόκτηση υπηκοότητας ύστερα από 5 χρόνια από τα 8 που είναι τώρα. Περιορίζεται δε στα 3 χρόνια για όσους διαπρέπουν σε σχολικές ή επαγγελματικές επιδόσεις, εθελοντική προσφορά και γλωσσικές δεξιότητες. Σε αυτές τις ρυθμίσεις αντιδρά η Χριστιανική Ένωση αλλά εκτιμάται ότι ψήφους θα εκταμιεύσει κυρίως η ακροδεξιά Afd. Από την άλλη, ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει επί πλέον κίνητρο για τη διόγκωση της παράνομης μετανάστευσης.
Και που το πρόβλημα, θα πει κάποιος. Το πρόβλημα το είχε εντοπίσει η ίδια η Μέρκελ, πριν κάνει δώρο στους βιομηχάνους το 1 εκ. μετανάστες. Είχε δηλώσει ότι «η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε». Απέτυχε μεν, αλλά την προωθούν επειδή χρειάζονται εργατικά χέρια. Η απορία που ορθώνεται είναι γιατί δεν θα μπορούσαν οι μετανάστες να εργάζονται, να έχουν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πρόνοιες που έχουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι (αυτό όντως είναι δικαιοσύνη), χωρίς να απολαύουν του δικαιώματος της εύκολης υπηκοότητας.
Και πάλι, που το πρόβλημα ως προς αυτό; Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπου μέσα στους παράγοντες που συνυπολογίζονται είναι και η ψήφος των Τούρκων εργατών. Πολιτικοί αναλυτές και ανταποκριτές έχουν επισημάνει ότι ο Ερντογάν τους εργαλειοποιεί δίνοντας πολιτική γραμμή. Όπως επίσης έχουν επισημάνει ότι πέραν των οικονομικών συμφερόντων και των ιστορικών φιλικών σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας, ένας παράγων που κάνει διστακτικούς τους Γερμανούς ηγέτες να πάρουν αντιτουρκικές θέσεις είναι τα 4 εκατομμύρια των Τούρκων στη χώρα
Και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων ροών προς απόκτηση υπηκοότητας, είναι μουσουλμάνοι, άρα εύκολα χειραγωγήσιμοι από εξωγερμανικές δυνάμεις, θα συν-καθορίζουν στο μέλλον το πολιτικό σκηνικό. (γιατί είπαμε, οι άνθρωποι δεν είναι Tabula rasa). Προς ώρας πάντως όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Οι βιομήχανοι γιατί θα έχουν εργατικά χέρια που ούτως ή άλλως τα είχαν, οι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι γιατί θα αυξήσουν πρόσκαιρα την εκλογική τους δύναμη. Το αν στο μέλλον θα επηρεάζεται η πολιτική τους από εξωγενείς δυνάμεις, ή αν θα τροφοδοτήσουν αντίρροπες εσωτερικές δυνάμεις όπως την ναζιστική-ρατσιστική Afd, μάλλον δεν τους νοιάζει.