Όλα του μνημονίου δύσκολα! Τα γερμανικά Μέσα φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο έτοιμο να παραιτηθεί, ενώ ο Σόιμπλε διαβρώνει τη σιγουριά της ελληνικής κυβέρνησης ότι την Μεγάλη Πέμπτη θα συνερχόταν το καθοριστικό eurogroup.
«Δεν ξέρω αν θα συναντηθούμε την Πέμπτη. Ακόμη εργαζόμαστε επ' αυτού», σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Βερολίνο. Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς!
Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει την Πέμπτη, το πιο πιθανό είναι να μετατεθεί στις 6 Μαΐου σε έκτακτο, ή στις 17 στο τακτικό, οπότε το θρίλερ θα συνεχιστεί. Το ουσιαστικό πρόβλημα πλέον είναι το συμπληρωματικό μνημόνιο και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση, προς το παρόν, φαίνεται να επιμένει ότι τα μέτρα του συμπληρωματικού θα πρέπει να παρθούν το 2018, ενώ οι Θεσμοί δεν έχουν τόσο μακροπρόθεσμη προοπτική.
Τη θέση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως για την Ελλάδα τη Μ. Πέμπτη, μόνο εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Παραίτηση» Τσακαλώτου
Τα δημοσιεύματα των γερμανικών Μέσων για ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Τσακαλώτου, ήταν μάλλον ετεροχρονισμένα. Ίσως βασίζονταν στην απειλή που ο ίδιος είχε προτάξει στους δανειστές, ότι δεν θα δεχθεί να μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ.
Φρόντισε δε τεχνηέντως να το δημοσιοποιήσει ο ίδιος, ίσως όχι αδίκως μια και το ίδιο είχε διαμηνύσει και στον Πρωθυπουργό. Άγνωστο είναι αν το εννοούσε ή το έκανε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής αφενός, για να περισώσει αφετέρου το «ίματζ» του άτυπου ηγέτη των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φιλοδοξούν να αποτελέσουν την «αριστερή συνείδηση» του κόμματος.
Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του φέρει βαρέως το αξίωμά του. Προσπαθεί να υλοποιήσει μια πολιτική στην οποία όχι απλώς δεν πιστεύει, αλλά και στην φιλοσοφία της οποίας αντιτίθεται!
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών «είναι σοβαρός άνθρωπος» και σε καμιά περίπτωση δεν θα παρατούσε την διαπραγμάτευση στη μέση. Όσο για το μετά… «Κύριος οίδε. Πάντως σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, αποκομίζει κάποιος την εντύπωση ότι περιμένουν τη παραίτησή του (χωρίς να την επιθυμούν), εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τότε θα έχει ολοκληρώσει και την αποστολή του και θα παραχωρήσει σε άλλον το πικρό ποτήριον της εφαρμογής.
Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε καν να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και επείσθη μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς οι αρνητικές εντυπώσεις θα ήταν καταλυτικές. Να αρνηθεί την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία ένα κορυφαίο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας!
Πιο κοντά ο ανασχηματισμός
Η καθυστέρηση της αξιολόγησης καθυστερεί αντιστοίχως και τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό. Ήταν ευκρινές, και το liberal το είχε επισημάνει, ότι πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός. Με την ολοκλήρωσή της θα προσμετρηθούν στην κρίση του πρωθυπουργού και τα αποτελέσματα ενός εκάστου των υπουργών, που ενεπλάκησαν στη διαδικασία.
Τα ονόματα των υπουργών που φεύγουν κυκλοφορούν ευρέως, είναι η χαρά των δημοσιογράφων και ίσως των αναγνωστών, αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα προσδώσουν ιδιαίτερη δυναμική σε μια πληγωμένη κυβέρνηση.
Σίγουρα πολλά ονόματα που κυκλοφορούν, είναι κατ' εκτίμησιν, για το ποιοι υπουργοί έχουν εκτεθεί στην κοινή γνώμη, ποιοι προκάλεσαν και δημιούργησαν αντιπαραθέσεις., παρά αποτίμηση του υπουργικού τους έργου. Δεν είναι τυχαίο που στη λίστα των υπό αλλαγή ή μετακίνηση βρίσκονται ο γνωστός κ. Πολάκης, ο κ. Φίλης ή ο κ. Αλεξιάδης.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τσίπρα η αλλαγή υπουργών. Υπάρχουν οι ιδεολογικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με υποτυπώδη έστω λειτουργία, και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συνυπολογίσει την θέλησή τους.
Ο κ. Τσίπρας δεν είναι Αντρέας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη ΠΑΣΟΚ του Αντρέα. Δεν είναι δηλαδή ο απόλυτος άρχων στο κόμμα του.