Δεν χρειαζόταν φυσικά η δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ για να διαπιστωθεί η ομόθυμη στήριξη της ελληνικής στάσης (δεν θα πούμε καν κυβερνητικής) για να εξηγηθεί η πρόσφατη κυβίστηση Τσίπρα με τα κλειστά σύνορα. Ήταν πασιφανής η λαϊκή ομοψυχία, εξαιρουμένων των δογματικών, που ασχέτως πως διαμορφώνεται η κατάσταση, την ερμηνεύουν υπό το πρίσμα της ιδεολογίας τους.
Μεταξύ αυτών η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι διανοούμενοι της αριστεράς και της προόδου, και οι απαραίτητοι αριστεροί καλλιτέχνες, που μπορεί να μην καταλαβαίνουν γρι από διεθνή πολιτική, αλλά πρέπει να διατυμπανίσουν την ευαισθησία τους, έναντι της πλειοψηφίας του πλεμπαίου λαού, που είναι απάνθρωπος, αναίσθητος και εθνικιστής.
Και φυσικά τα βέλη τους στρέφονται μόνο προς την ελληνική κυβέρνηση, και όχι προς τον Ερντογάν που μετακινεί ανενδοίαστα μάζες ανθρώπων, και τους χρησιμοποιεί ως όπλο για την αποσταθεροποίηση της χώρας μας.
Η Τουρκία, κράτος τραμπούκος της περιοχής, το μοναδικό κράτος του πλανήτη που σπρώχνει δεκάδες χιλιάδες, και αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να εισέλθουν στην επικράτεια άλλου κράτους. Κλιμακώνει την πίεση αποστέλλοντας χίλιους κομάντος στην περιοχή, με στόχο να επαναπροωθούν προς τα ελληνικά σύνορα τους μετανάστες που απωθούν οι ελληνικές δυνάμεις. Μια τακτική που εγκυμονεί κίνδυνο ένοπλων επεισοδίων, από τυχαιότητα ή σχεδιασμένη προβοκάτσια.
Και ου μόνον, αλλά διεθνολόγοι εκφράζουν φόβους μήπως φέρει δυνάμεις τζιχαντιστών στους καταυλισμούς που δημιουργεί στον Έβρο. Σε μια τέτοια περίπτωση η περιοχή θα γίνει μόνιμη μήτρα ανορθόδοξων ενεργειών προς τη χώρα μας και τη Δύση. Ίσως η χθεσινή συμφωνία Ερντογάν με τον Πούτιν για το Ιντλίμπ, λειτουργήσει εκτονωτικά, αλλά πέραν του Πούτιν, υπάρχει και η Μέρκελ και το παζάρι για το πόσα θα δώσει η Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψει τις ροές.
Πάντως κατά τον Τσίπρα, για την όλη επικίνδυνη αναταραχή που προέκυψε φταίει η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί, λέει, να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, και η οποία ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».
Ετσι ερμήνευσε χθες στην Κ.Ο. την αυθόρμητη ενεργοποίηση των κατοίκων του Έβρου να συμβάλουν, βοηθώντας τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Βοηθώντας δηλαδή εκείνες τις δυνάμεις που προασπίζουν τον γενέθλιο τόπο τους, τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Αυτό χαρακτηρίζει ως κλίμα εθνικιστικής έκρηξης, παράλληλα με κάποιες ελάχιστες λούμπεν συμπεριφορές κατοίκων των νησιών, οι οποίοι φέρθηκαν με σκαιότητα σε κάποιους εκπροσώπους ΜΚΟ και κανά δυο ξένους δημοσιογράφους.
Σαφώς χυδαία και καταδικαστέα συμπεριφορά, που πρέπει να απομονωθεί. Ήταν όμως κάτι επί μέρους μπρος στο τεράστιο πρόβλημα που έχει ενσκήψει, και που το χρησιμοποιούν ως όλον, για να εγκύπτουν με εισαγγελικό μάτι στα γεγονότα. Εκμηδενίζουν το μείζον που είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι ατέλειωτες ορδές που περιμένουν και επιμένουν να εισέλθουν στη χώρα (με τον τρόπο που τους χρησιμοποιεί ο Ερντογάν θα μπορούσαμε αποενοχοποποιημένα να πούμε «να εισβάλουν στη χώρα»).
Πάλι καλά, ο Τσίπρας τουλάχιστον έκανε πολιτική ερμηνεία, εν αντιθέσει με τον βουλευτή του Βαρεμένο, που νόμισε εν τη αγαθότητά του ότι οι κάτοικοι του Εβρου πήραν τις καραμπίνες για να προστατέψουν τις βίλες που έχουν χτίσει στις όχθες του ποταμού (ελληνική Ριβιέρα ο Έβρος!).
Εντυπωσιακή είναι η στρεψοδικία της ανάλυσης που επιχείρησε και για τον χρόνο που επέλεξε ο Ερντογάν. Υποστήριξε ότι «το μπάχαλο, αυτές οι άθλιες εικόνες (με τα ΜΑΤ στη Λέσβο), αποδείχτηκαν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας» Και συνέχισε: «Ο διχασμός, η καταστολή, η αστυνομική βία, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και δημιουργούν εμφύλιες συνθήκες, μόνο την απαραίτητη σε δύσκολες στιγμές εθνική συναίνεση και ομοψυχία δεν ευνοούν. Έτσι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να προβεί σε μια καλά υπολογισμένη επιθετική κίνηση»!
Δηλαδή ο Ερντογάν δεν προώθησε μάζες μεταναστών λόγω της αποτυχίας του στο Ιντλίμπ μετά τις δεκάδες των θανάτων Τούρκων στρατιωτών, και με στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη (αποσταθεροποιώντας παράλληλα την Ελλάδα), αλλά επειδή είδε τα ΜΑΤ να παίζουν ξύλο με τους κατοίκους των νησιών. Λογικό. Άλλωστε κατά τον Τσίπρα ο όρος «ασύμμετρη απειλή» που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, δεν είναι παρά «ασύμμετρη ανοησία» (κάτι που με χαρά θα μπορούσε να βάλει στα προπαγανδιστικά βιντεάκια του ο Τσαβούσογλου).
Αξιόπιστη ανάλυση πρώην Πρωθυπουργού! Ο,τι κάτσει.