«Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν γίνεται τίποτα εν κρυπτώ. Ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την Τρίτη (21/05).
Ο Π. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι, «αυτό αποτυπώνεται στη διευκόλυνση της βίζας για Τούρκους επισκέπτες, στις μηδενικές παραβιάσεις, στη σωστή πολιτική φύλαξης συνόρων με αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό των μεταναστευτικών ροών σε Αιγαίο και Έβρο και επαναλαμβάνοντας ό,τι οι κόκκινες γραμμές για την Αθήνα παραμένουν, αναγνωρίζοντας τη μόνη διαφορά που δεν είναι άλλη από τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
«Ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες πέραν της μόνης διαφοράς ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπάρχουν και άλλες διαφωνίες, Μέση Ανατολή, Χαμάς. Εμείς ιστορικά και νομικά ορθώς μιλάμε για μουσουλμανική μειονότητα, ο διάλογος κάνει καλό γιατί αποτυπώνονται οι θέσεις μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό μιλώντας για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τέλος, όπως είπε: «Τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτώ οι ελληνικές θέσεις έχουν αποτυπωθεί με σαφή και τρόπο από Έλληνα πρωθυπουργό».
Ερντογάν για Μητσοτάκη: Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος
«Θα αναζητήσουμε κοινό έδαφος για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», υπάρχει «νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.
Όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, «η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη στη χώρα μας ήταν η πιο πρόσφατη ένδειξη της βούλησής μας να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Χαιρόμαστε που οι επαφές μας με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο του δικαίου της γειτονίας χωρίς την παρέμβαση τρίτων.
Ασφαλώς και δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μερικές συναντήσεις, αλλά δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση εδάφους για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αντοχή. Βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εμάς.
Έχοντας επίγνωση των κινδύνων, με τη θέληση του Θεού, θα προχωρήσουμε τη διαδικασία αυτή με αποφασιστικότητα. Η απόσταση που έχουμε διανύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα με την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής μας».