«Η επιστολή για τις στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας είναι έτοιμη και θα σταλεί άμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μόλις ανακοινωθούν τα ονόματα των αρμόδιων επιτρόπων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.
«Δεν υπάρχει περίπτωση εάν βρεθούμε σε ανάγκη με υπέρμετρες αυξήσεις να μη στηρίξουμε τους πολίτες», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις κινούμαστε στην απαλλαγή των πολιτών από τα βάρη», πρόσθεσε.
Σχετικά με την ακρίβεια ανέφερε ότι «φαίνεται ότι αρχίζει και υποχωρεί, δεν έχουμε ακόμα τα φαινόμενα αποπληθωρισμού, αλλά έχουμε μείωση του πληθωρισμού», αντίθετα με τις παρεμβάσεις εισοδημάτων, οι οποίες «είναι μόνιμες παρεμβάσεις».
Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε πως «οι συγχωνεύσεις των τμημάτων θα ανέλθουν στο 1,6%, για την καλύτερη κατανομή πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και γίνεται για να μην υπάρχουν κενά και να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά».
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για το ψηφιακό φροντιστήριο και σχολείο καθώς και την εφαρμογή stop bullying και e-parents.
Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία δήλωσε πως «όπως είχε σχεδιαστεί δε δούλεψε γι’ αυτό και τη δεύτερη τετραετία ακολουθήθηκε ένα άλλο δόγμα, το δόγμα της κανονικής αστυνομίας και υπάρχουν οι εκκενώσεις καταλήψεων».
Βελτίωση ΕΣΥ
«Τα βασικά προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και είναι εν εξελίξει η διαδικασία αντιμετώπισης, αλλά έχει ακόμα δρόμο για να πούμε ότι καταφέραμε κάτι σημαντικό, είναι η επαπειλούμενη υποστελέχωση. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές. πάρχει, όμως, ένας κίνδυνος εδώ, αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα, ότι εδώ και κάποια χρόνια, αρχίζει να γίνεται μη θελκτικό το Ε.Σ.Υ. για έναν νέο επιστήμονα. Αυτό, λοιπόν, πώς αντιμετωπίζεται; Πρώτον, δίνοντας παραπάνω στους γιατρούς. Για μένα εξαιρετική αξία έχει η ανακοίνωση και πλέον η υλοποίηση του ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.. Να μπορούν, δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί, όπως κάνουν και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, με συγκεκριμένους κανόνες να κάνουν και ιδιωτικό έργο, χωρίς δηλαδή να διαταράσσεται η λειτουργία μιας κλινικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αναγνώρισε και το ζήτημα των προβληματικών εγκαταστάσεων: «Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις. Έχει αρχίσει και γυρίζει το κλίμα σε κάποια νοσοκομεία, γιατί τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισής τους από συστάσεως Ε.Σ.Υ.. Είναι 80 νοσοκομεία, 88 για την ακρίβεια, 154 Κέντρα Υγείας.
Σχεδόν κάθε μέρα ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, βγάζει και μια θετική είδηση, αυτά είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για προγράμματα, τα οποία ουσιαστικά είναι αυτό που λέγαμε στην αρχή, μπορεί να μην είναι άμεση ενίσχυση στον πολίτη, στον συνταξιούχο».
Ανάπτυξη οικονομίας
Σχετικά δε με την ανάπτυξη της οικονομίας, σε συνάρτηση και με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρω θυπουργός ανέφερε: «Αν δει κανείς τους δείκτες, ναι, η Ελλάδα μπορεί να τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά το θέμα είναι ποιοι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι μέσοι όροι και ποιες είναι οι στοχεύσεις ως προς την παραγωγή των χωρών.
Είναι πολύ τολμηρά αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός. Αναγκαία να προσθέσω. Και δεν είναι τα πρώτα. Αλλά από ένα σημείο και μετά, μια οικονομία η οποία βρέθηκε στο ναδίρ, αρχίζει και ανεβαίνει. Προσπαθεί από το πλεόνασμα να στηρίξει».
Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μια από τις κορυφαίες ανακοινώσεις για τον ίδιο ήταν το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα. «Έχουμε παραπάνω εκπαιδευτικούς, έχουμε διαδραστικούς πίνακες, αλλά υπάρχουν ακόμα σχολεία, τα οποία έχουν πρόβλημα μεγάλο. Είναι κατ’ αναλογία αυτό που λέγαμε για τα νοσοκομεία. Τρέχει ένα πρόγραμμα για τα νοσοκομεία, το μεγαλύτερο από συστάσεως ΕΣΥ, αλλά τώρα τρέχει, επιτέλους κι ένα πρόγραμμα για τα σχολεία, ύψους αρχικά, 250 εκατ. Χθες έγινε και η πρώτη σύσκεψη και θα αναλάβει η ΚΤΥΠ που έχει την τεχνογνωσία και θα τρέξει άμεσα, δηλαδή, τώρα τον επόμενο μήνα γίνονται οι καταγραφές, από 1/1/2025 η αναβάθμιση», ανέφερε.