Π. Μαρινάκης: Καταφέραμε η Ελλάδα να συγκλίνει στους μισθούς με την Ευρώπη

Π. Μαρινάκης: Καταφέραμε η Ελλάδα να συγκλίνει στους μισθούς με την Ευρώπη

Στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών από το 2019 έως σήμερα, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι τόσες πολλές οι ανάγκες της κοινωνίας, τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης των πολιτών, λόγω και της πρωτοφανούς ακρίβειας των τελευταίων ετών που δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να περιοριστεί στην παραδοσιακή μέθοδο ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», σημείωσε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι χρειάζονται όλο και πιο συχνά τέτοιες ανακοινώσεις και όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μακάρι και κάτι παραπάνω από μια φορά τον μήνα να έχουμε μία θετική είδηση. Κάθε εβδομάδα, θα έλεγα εγώ. Που να αφορά τους πολίτες, είτε με μειώσεις φόρων είτε με συγκεκριμένα μέτρα, όπως για τους ένστολους, συνολικά για τους ένστολους, είτε με ειδήσεις όπως η σημερινή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό».

«Θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει ως κυβέρνηση μέσα σε δύσκολα χρόνια, μέσα από δύο επιμέρους πολιτικές που αποδίδουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά, πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, πληρώνουν τώρα φόρους και εισφορές που δεν έχουν αυξηθεί και με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να αυξήσουμε έσοδα του κράτους, να μεγαλώσουμε την πίτα», συμπλήρωσε.

«Αυτό λοιπόν μας υπαγορεύει την ανάγκη, αυτό το πλεόνασμα να επιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά και χωρίς να εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά σε αυτούς που έχουν παραπάνω ανάγκη. Θεωρώ ότι πολύ κρίσιμη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη. Αυτοί οι οποίοι υπέφεραν πολύ τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα η χαμηλοσυνταξιούχοι, οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δυσκολεύονται. Αυτός λοιπόν, ο πιο δίκαιος για μένα τρόπος να μειώσεις τα βάρη των πολιτών. Ο πιο σταθερός τρόπος να αυξηθεί έστω και έμμεσα το εισόδημα των πολιτών είναι μειώσεις των φόρων», είπε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία. «Έχουμε μειώσει 73 άμεσους και έμμεσους φόρους από το 2019 μέχρι σήμερα», τόνισε ακόμα πως δεν αρκούν, αλλά υπογράμμισε ότι είναι οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερο. Και ναι. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, με άξονα τη ΔΕΘ, όχι στη ΔΕΘ, είναι η όλο και περισσότερες, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα, μειώσεις φόρων».

Όσον αφορά τον νέο κατώτατο μισθό που τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα 1η Απριλίου ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει γίνει «ούτε Λουξεμβούργο, αλλά σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με βάση τα επίσημα στοιχεία.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση σε αυτά τα χρόνια; Το 2019, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με πάνω από 1.000 ευρώ ήταν μόλις το 36% των εργαζομένων. Αυτός ο αριθμός είναι πλέον 54% και θέλουμε να ανέβει παραπάνω», υπογράμμισε.

«Το ταμείο ανάκαμψης. Θυμίζω ότι ήταν μία από τις παρεμβάσεις πρωτοβουλίες προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη 500.000 δουλειές, όπως είπα πριν, δεν φύτρωσαν από κάπου. Δημιουργήθηκαν από το ψηφιακό κράτος. Τις μειώσεις φόρων.
Δεν ήρθαν όλα αυτά τυχαία στην Ελλάδα».

Ακόμα συμπλήρωσε ότι «αυξάνεται κατώτατος μισθός και πράγματι κανένας δεν λύνει το πρόβλημα του με τα 880 ευρώ μικτά το μήνα. Όμως η διαφορά καθαρά το μήνα για αυτόν που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό από το 2019 μέχρι σήμερα. Με τον κατώτατο μισθό γιατί και ο μέσος μισθός είναι 200 ευρώ το μήνα επιπλέον καθαρά, με τις αυξήσεις κατώτατου μισθού. Μέσος μισθός. Ακόμα πιο σημαντικός δείκτης για τον κατώτατο μισθό, το Νομοθετείς το μέσο, ο μέσος μισθός προκύπτει από την αγορά και την ευρύτερη πολιτική σου. Έχει αυξηθεί από τα 1.046 στα 1342 ευρώ, δηλαδή 28%.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό νούμερο για τη χώρα, για την αγορά εργασίας είναι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με πλήρη απασχόληση. Αυτοί πλέον είναι τρεις στους τέσσερις είναι το 76% και ο μέσος μισθός αυτών των εργαζομένων είναι 1.400 ευρώ».

Για την κριτική της αντιπολίτευσης 

Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε αγοραστική δύναμη και πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε:

«Τι λέει η αντιπολίτευση; Ότι δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες και είμαστε πολύ χαμηλά στο κατά κεφαλήν. Αγοραστική δύναμη. Χαμηλή αγοραστική δύναμη. Λοιπόν, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας με όρους αγοραστικής δύναμης, αυτόν τον δείκτη αναφέρεται αντιπολίτευση, παραμένει χαμηλά.

Όμως η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ήμασταν στο 62% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχουμε ανέβει στο 70% επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι εμείς έχουμε καταφέρει η χώρα μας να συγκλίνει με την Ευρώπη, με πράξεις και όχι με λόγια. Ο πιο αξιόπιστος δείκτης είναι ο δείκτης της ατομικής κατανάλωσης της Eurostat. Η Ελλάδα πάλι δεν είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά έχει καταφέρει και έχει ανέβει στην 20η θέση από τις 22 της Ευρώπης.

«Είμαστε στις 22 χώρες που έχουν νομοθετήσει τον κατώτατο μισθό στην 11η θέση ως προς τις ώρες απασχόλησης, γιατί θέλουν να τα πάντα όλα σε σημείο η αντιπολίτευση δολίως αποκρύπτει ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης, πολλούς παραπάνω αυτοαπασχολούμενους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι η πρώτη χώρα σε αυτοαπασχολούμενους στην Ευρώπη και είναι αποτέλεσμα προφανώς αυτού και παραπάνω ώρες που δηλώνονται. Όμως και αυτό πολύ σημαντικό για την αγορά εργασίας. Είμαστε εμείς που έχουμε μειώσει πέραν της γενικής ανεργίας στο 8,7%.

Η πολιτική μας μείωση στην ανεργία των γυναικών από το 22% μέσα σε πεντέμισι χρόνια στο 11% και την ανεργία των νέων από το 36% στο 17%», προσέθεσε.