Αυτή τη φορά ο παγετός είναι πραγματικός και έχει απλωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Ο Πρωθυπουργός προγραμμάτιζε να ακούσει σήμερα την ομιλία του κ. Καμμένου στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, προκειμένου να γίνει μέτοχος των αποφάσεων του αρχηγού τους και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν τις εξελίξεις, και ενδεχομένως θα επιφέρουν το μοιραίο (με βάση τις δημοσκοπήσεις): Να χάσει τη εξουσία!
Το Μαξίμου βρίσκεται σε μεταβαλλόμενο τοπίο. Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε χαρακτηρίσει επαρκή την ψήφο ανοχής προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά (ως τον Οκτώβριο), και προς επίρρωσιν είχε αναφέρει το παράδειγμα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικό αυτό της Ισπανίας.
Η ανωτέρω δήλωση δεν ήταν σχήμα ρητορικής προπαγανδιστικής αισιοδοξίας. Όταν το είπε ο κ. Τζανακόπουλος απεικόνιζε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς - παρά τις εικοτολογίες των πολιτικών παρατηρητών και της αντιπολίτευσης - το Μαξίμου στα σοβαρά σχεδίαζε να φτάσει ως το Οκτώβριο!
Ωστόσο ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον Alpha 9,89 διαβεβαίωσε - ήδη υπάρχουσες πληροφορίες - περί αλλαγής προσανατολισμού. Ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει η δυνατότητα για την δημιουργία νέου σχήματος κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ». Η δυνατότητα «δημιουργίας νέου κυβερνητικού σχήματος» του Γραμματέα δεν ήταν τυχαία αναφορά, και σαφώς αποκλίνει αισθητά από την προηγούμενη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «ψήφο ανοχής». Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός προσανατολίζετε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία δεν θα αρκεστεί στην πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά στην πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή 151. Αν δεν τους πιάσει είναι ανοιχτή η προσφυγή σε εκλογές.
Η απόκλιση στην κυβερνητική θέση οφείλεται στις αντιδράσεις που φούντωσαν μετά από τη δήλωση για «ανοχή». Αυτές αφύπνισαν τον Πρωθυπουργό, και κατά τα φαινόμενα άλλαξε ρότα. Κατανόησε ότι δεν αρκεί το γράμμα του Συντάγματος (ψήφος ανοχής), για να στέκεται στον θώκο της μια κυβέρνηση επί μακρόν διάστημα. Θα ήταν συνταγματικώς νομότυπη αλλά θα είχε ελλιπή πολιτική νομιμοποίηση.
Έκρινε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά για εύλογο χρονικό διάστημα, έως τον Μάιο ας πούμε, αλλά σε καμία περίπτωση ως τον Οκτώβρη. Εν τω μεταξύ βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη είχαν μείνει στον προηγούμενο «τόνο», και είχαν ξεχυθεί στα μήντια προπαγανδίζοντας τον Οκτώβρη. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη: «Ο καλύτερος χρόνος για εκλογές είναι ο Οκτώβριος».
Ως χθες το βράδυ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η πιο μεγάλη μέρα είναι σήμερα. Είχε αποφασιστεί συνάντηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, η οποία στην συνέχεια ανεβλήθη για την Παρασκευή. Ο λόγος είναι η επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ, και η επιθυμία του Πρωθυπουργού να μη θολώσει το θετικό μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει η καγκελάριος – πολύ περισσότερο που αυτό θα χανόταν στον ορυμαγδό της εσωτερικής επικαιρότητας.
Εξ αυτού ανεβλήθη και η… τηλεοπτική πανδαισία που αναμενόταν για σήμερα το βράδυ: Συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο κανάλι OPEN και λίγο αργότερα του κ. Καμμένου στο Star! Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η συνέντευξη του κ. Καμμένου φερόταν να μετατίθεται τελικώς για την Παρασκευή.
Οπότε η Παρασκευή αναμένεται να είναι μάλλον η… D-Day ημέρα έναρξης των επίσημων εχθροπραξιών. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, μετά και την επίσκεψη Παπαχριστόπουλου στον Τσίπρα, κατανόησε ότι το κόμμα του δεν ρευστοποιείται μόνο στα δημοσκοπικά του ποσοστά. Ο κυβερνητικός εταίρος διαγουμίζει στελέχη του, τα οποία φέρονται διατεθειμένα να αποσκιρτήσουν, προκειμένου να διασωθούν.
Ανεξαρτήτως πάντως της τελικής έκβασης στην συνάντηση των δύο, τα ανωτέρω δεν προσιδιάζουν σε μια σοβαρή εικόνα διακυβέρνησης. Ακόμη και να αποφευχθεί η κυβερνητική διάσπαση - ως υπόθεση εργασίας - οι τελευταίες ημέρες και όσα διημείφθησαν αφήνουν την κυβέρνηση τραυματισμένη και ασταθή. Της αφαιρούν το αναγκαίο κύρος, όχι μόνο για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών (αυτή τελικώς θα ψηφισθεί βοηθούντος του Ποταμιού), αλλά το κύρος για τη διεκπεραίωση μειζόνων νομοθετημάτων, όπως π.χ. η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Πρωθυπουργός το κατανόησε, γι'' αυτό αν βρεθεί αδύναμος να σχηματίσει νέα «κυβερνητική πλειοψηφία», οι εκλογές θα βρεθούν ante portas!