Τη διαφωνία για τη διαδικασία του επείγοντος αλλά και για τον πυρήνα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα για τις διατάξεις του αδήλωτου χρήματος εξέφρασε η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.
Ειδικότερα, από πλευράς ΝΔ ο εισηγητής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε στην απουσία ρύθμισης για τον ακατάσχετο λογαριασμό για επαγγελματίες, παρότι είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με προχειρότητα και αντί « για κίνητρα εισάγετε καταναγκασμό. «Πολλοί δεν μπορούν βγάλουν χρεωστικές κάρτες γιατί χρωστάνε πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;», ρώτησε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για κερκόπορτα φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. «Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από ατολμία κι έλλειψη μεταρρυθμιστικής βούλησης», κατέληξε ο ίδιος.
Από την πλευρά ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος σχολίασε ότι μια ακόμη ευκαιρία για σοβαρές αλλαγές πηγαίνει χαμένη. Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι «πρέπει να συντονίζει καλύτερα την κυβέρνησή του αντί να επιδίδεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα τεχνάσματα».
Ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) σχολίασε ότι με το άρθρο 59 δεν επιβάλλονται ούτε πρόστιμα ούτε άλλες ποινικές κυρώσεις σε όποιον δηλώσει οικειοθελώς τα εισοδήματα που είχε αποκρύψει. Ακόμα αναφέρθηκε στο άρθρο 94, με το οποίο οι δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών νόμιμες κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων: «Περίεργη ρύθμιση, ποιες είναι αυτές οι δαπάνες;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στους παραπάνω απάντησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παραδεχόμενη, ωστόσο, ότι το ακατάσχετο για τους επαγγελματικούς (που δεν έχει νομοθετηθεί) αποτελεί πρόβλημα. Πάντως, προανήγγειλε ότι «θα έρθει σύντομα το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο και θα δούμε συνολικά πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με κατασχέσεις».
Αλέξανδρος Διαμάντης