Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών - αν επιβεβαιωθούν ως προς τον σύντομο χρόνο σχηματισμού κυβέρνησης - «κλείνουν» μία μεγάλη εκκρεμότητα για την Ευρώπη, ταυτόχρονα, όμως, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η γηραιά ήπειρος θα συνεχίσει να πορεύεται σε μια δύσκολη περίοδο και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή, εκείνη που καλείται να αντιμετωπίσει μια ανατρεπτική, για τις παραδοσιακές διατλαντικές σχέσεις, αμερικανική εξωτερική πολιτική, κληθείσα να διαδραματίσει ρόλο στην πορεία του πολέμου της Ουκρανίας.

Η αναμενόμενη νίκη του CDU, που ακολουθείται πλέον από το «στοίχημα» του σχηματισμού κυβέρνησης, ερμηνεύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως περαιτέρω ενίσχυση της κεντροδεξιάς, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Χαρακτηριστική η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Μερτς τον Ιανουάριο κι έκανε τώρα λόγο για «αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη». Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, μιλώντας για θετική εξέλιξη και ευελπιστώντας σε εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

Η κρισιμότητα των γερμανικών εκλογών έγκειται και στη χρονική σύμπτωση της εκλογής Τραμπ, που επιταχύνει τις εξελίξεις στο ουκρανικό. Υπ´  αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι οι κάλπες ανέδειξαν στη δεύτερη θέση το ακροδεξιό AfD, που έτυχε, μάλιστα, της δημόσιας και απόλυτης στήριξης του Έλον Μασκ, στενού συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, ερμηνεύεται με μια διαφορετική βαρύτητα.

Η Ευρώπη κινείται πλέον με τις δυο χώρες - πυλώνες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να διαθέτουν στην κύρια έκφραση της αντιπολίτευσης, κόμματα της ακροδεξιάς, που συγκεντρώνουν πρωτοφανή ποσοστά στήριξης και διείσδυσης στο κοινωνικό και εκλογικό σώμα, «παρασύροντας» στα άκρα συνολικά την πολιτική ατζέντα.

Στην Αθήνα, το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί την ενίσχυση ευρύτερα των άκρων και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, εκφράζοντας προβληματισμό και επισημαίνοντας ότι η καλύτερη απάντηση είναι οι αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση και φαινομένων, που οδηγούν στην ισχυροποίηση τους. 

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Γερμανία σε αναζήτηση κυβερνητικού συνασπισμού και την Ευρώπη σε στάση αναμονής και σε αναζήτηση κοινής θέσης απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ξεκάθαρα όλο το τελευταίο διάστημα την θέση της Αθήνας ότι η Ευρώπη χρειάζεται πλέον να αποκτήσει μια ισχυρή και ενιαία φωνή απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, ότι πρέπει να κάνει βήματα για την ενεργειακή της αυτονομία, να διαμορφώσει την κοινή της άμυνα και ασφάλεια και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, ώστε η οικονομία της να μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα, προτείνοντας ως μέσο και την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του δημοσιονομικού πλαισίου, πρόταση, που πλέον προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «ρήτρα διαφυγής».

Τις θέσεις αυτές θα επαναλάβει και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που ανακοινώθηκε για τις 6 Μαρτίου και στην οποία κεντρικό θέμα θα είναι η κοινή αμυντική πολιτική και ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι οι προτάσεις βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος, ώστε να οδηγήσουν σε ανάλογες αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι η παρουσία Μερτς στην καγκελαρία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η Αθήνα τοποθετείται με σαφήνεια και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του. Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει το αποδεκτό γι’ αυτό ειρηνευτικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι τίποτα δε μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.

Θέση, που επανέλαβε και κατά την παρέμβασή του σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργάνωσε το Κίεβο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μέλλον πρέπει να βρει μία Ουκρανία σε ειρήνη, ανεξάρτητη και ασφαλή, αλλά και με ευρωπαϊκή προοπτική.

Τις ελληνικές θέσεις παρουσιάζει και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος. Στόχος της Αθήνας να αναδειχθεί τόσο στο μέτωπο της Ουκρανίας, όσο και της Συρίας, που βρίσκονται στην ατζέντα, ο ρόλος της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στις στοχεύσεις της επίσκεψης Γεραπετρίτη και η δημιουργία των πρώτων διαύλων επικοινωνίας με την αμερικανική διοίκηση και το State Department, με το βλέμμα να στρέφεται στο πρώτο τετ α τετ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας τη στενή συνεργασία που υπήρξε με την Ουάσιγκτον κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη εποικοδομητική σχέση και τώρα.