Πρόωρη χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ προέβλεψε μεγάλη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και το τρίτο. «Τέτοιες αναφορές αποπροσανατολίζουν αυτή τη στιγμή την κοινή γνώμη. Προέχει η αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής και η συνοχή της κοινωνίας» σημείωσε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως προέβλεψε ο κ. Βενιζέλος η ελληνική οικονομία θα υποστεί μεγάλη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και το τρίτο και υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθούν τα πράγματα από το φθινόπωρο. «Η ύφεση την περίοδο του 'μένουμε σπίτι' δεν αφορά μόνο την κατανάλωση αλλά και την ελληνική ναυτιλία, τον τουρισμό και τις δραστηριότητες που απορρέουν από αυτόν» σχολίασε.
«Πρέπει το 2021 να υπάρξει rebound, ώστε σε 2 - 3 χρόνια να καλύψουμε το κενό» τόνισε. «Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική ανάκαμψης» είπε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την πορεία όλοι από τράπεζες αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες που θα βγάλουν δικά τους ομόλογα.
«Θα είναι δυσβάσταχτο και άνισο για την ελληνική οικονομία να μην έχει πρόσβαση σε δανεισμό» σημείωσε και διευκρίνισε ότι «σασικό είναι η χώρα να κρατήσει το έλλειμμα και το χρέος σε λογική αγοράς. Να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στις αγορές για αναχρηματοδοτούμε το δημόσιο χρέος». Αν και όπως είπε το δικό μας χρέος είναι μεγάλο, αλλά είναι ιδιόρρυθμο, υβριδικό, καθώς το 80% είναι εκτός αγορών και είναι πιο εύκολο και διαχειρίσιμο.
Σε ερώτηση για πιθανή απώλεια εσόδων 18 - 20 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στον τουρισμό και στο ενδεχόμενο ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να μην εισρεύσει, δεδομένου ότι όπως είπε οι αγορές μας είναι σε χώρες που πλήττονται από τον ιό όπως οι Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία ή Ιταλία. Έκανε λόγο για βέβαιη μείωση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ λόγω εγκλεισμού και lockdown.
Τα μέτρα αποδίδουν
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν αποδώσει. «Η προσπάθεια που κάνει όλος ο κρατικός μηχανισμός και ιδίως το υγειονομικό προσωπικό είναι αποτελεσματικά. Παρά τις εξαιρέσεις, η μεγάλη εικόνα είναι θετική. Η κοινωνία δείχνει την καλύτερη όψη του εαυτού της μετά το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε.
«Η παγκόσμια συνεργασία είναι σημαντική στην εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση του ιού, γιατί χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα κυριαρχεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια που παραλύει τα πάντα και οδηγεί σε οικονομική, κοινωνική αλλά και δημοκρατική κρίση» πρόσθεσε, λέγοντας πως το κράτος αποκτά πλέον τελείως διαφορετικό ρόλο και τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες είναι αμυντικά, προνοιακού χαρακτήρα για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, ευπαθών ομάδων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε πως υπάρχει ο νέος μηχανισμός οικονομικής διακυβέρνησης και σε αυτό συνέβαλε η Ελλάδα ως εργαστήριο για μία νέα αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ωστόσο, ήταν σαφής πως «οι χώρες μπήκαν με ανισότητες στην κρίση, θα βγουν από αυτήν με οικονομικές και παραγωγικές ανισότητες. Μπορεί για την Ελλάδα να είναι το πλήγμα στον τουρισμό και στη Γερμανία που έχει άλλη οικονομία να είναι οι εξαγωγές αυτοκινήτων».
Ως προς το κατά πόσο η λήψη μέτρων απειλεί τα δικαιώματα των πολιτών αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικές έννοιες. Υπάρχει, όπως είπε, περιορισμός κάποιων δικαιωμάτων για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος εφόσον δεν καταπατώνται εκείνα της ενημέρωσης, του λόγου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δικαστικής προστασίας.
Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η λογική του «Stage of Emergency», όπου μπορεί να περιλάβει και αναστολή συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά και αυτών που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Σε εμάς η έκτακτη ανάγκη αντιμετωπίζεται με ήπιο τρόπο» σχολίασε.
Τέλος, απαντώντας σχετικά με το θέμα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως το ζητούμενο είναι να γίνεται χρήση «τηρουμένων των εγγυήσεων» και ανήγγειλε ότι στις 23 Απριλίου θα υπάρξει σχετική εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.