Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Ολοι θεωρούσαν ότι θα ήταν νικητής, όμως ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν το εύρος της νίκης. Η σχεδόν διψήφια διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί την μεγαλύτερη ψαλίδα που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωπαϊκή κάλπη, η οποία προηγήθηκε της εθνικής.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές έχει ιστορικό χαρακτήρα. Είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωπαϊκή κάλπη από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.
Μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά που καταγράφηκε στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθεί και στη προκειμένη περίπτωση σε περίπου ένα μήνα. Πιο συγκεκριμένα το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές κάλπες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Ν.Δ. με 3,8%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%.
Δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όμως που μοιάζει να επιβεβαιώνει την καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια. Με βάση τα αποτελέσματα στις 12 από τις 13 Περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Ν.Δ και μάλιστα στις 5 από αυτές (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ηπειρο) οι Περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελέγησαν ήδη με ποσοστά άνω του 50%. Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αυτή της Αττικής ο Γιώργος Πατούλης έλαβε 37,4% έναντι 19,9% της κ. Δούρου, γεγονός που προδικάζει την ήττα της, αλλά παράλληλα και μια ιστορική ανατροπή.
Η ΝΔ δεν έχει κερδίσει ποτέ στις αυτοδιοικητικές εκλογές το λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια.
Το 2002 και το 2006 την κέρδισε η κ. Γεννηματά, το 2010 ο κ. Σγουρός και το 2014 η κ. Δούρου, ενώ η τελευταία νίκη που είχε καταγράψει η ΝΔ ήταν το 1998 με τον Θόδωρο Κατριβάνο που ήταν αριστερής προέλευσης.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης το αποτέλεσμα τόσο της ευρωκάλπης όσο και αυτό των περιφερειακών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη διαφορά πιστώνεται εξολοκλήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρώτη του εθνική προεκλογική καμπάνια κατάφερε να κερδίσει και μάλιστα με μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας, ο ίδιος απέφυγε τις θριαμβολογίες και απευθύνθηκε σε όλους τους Ελληνες, θέλοντας να κάνει πράξη τα όσα έλεγε προεκλογικά περί ανάγκης ενότητας .
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε για παράδειγμα να καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, την συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι πρότινος ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις απέφυγε οποιαδήποτε παρόμοια.
Δεν είπε λέξη για τον ισχυρισμό του κ.Τσίπρα ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν, ενώ δεν σχολίασε ούτε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του.
Ολα αυτά έγιναν απολύτως συνειδητά από τον πρόεδρο της ΝΔ καθώς όπως είπε και στη δήλωσή του, στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αυτός θα είναι και ο καμβάς πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ΝΔ στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.