Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κερδίσει τις μέχρι τώρα εντυπώσεις. Σχεδόν τρεις μήνες στη διακυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κοντά στο να το καταφέρει, ακόμα και αυτούς που δεν τον ψήφισαν ότι μπορεί και να έκαναν λάθος.
Η αίσθηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη. Μπορεί να επιβεβαιωθεί τόσο από τις κουβέντες ανάμεσα στους πολίτες όσο και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Με δεδομένο ότι πάντοτε οι έρευνες κοινής γνώμης αποτελούν φωτογραφία της στιγμής καλό είναι να μην στεκόμαστε τόσο στα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου όσο στο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα ενδιαφέρον έχει ότι στην δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ενώ το 39% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν λίγο ή πολύ καλύτερα απ'' ότι περίμεναν. Μέχρι εδώ καλά. Όμως μία κυβερνητική θητεία δεν κρίνεται από το πρώτο τρίμηνο αλλά από την πορεία του κυβερνητικού έργου στη διάρκεια των τεσσάρων ετών.
Όποιος λοιπόν εκτιμά ότι η καλή αρχή μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα προφανώς και δεν αντιλαμβάνεται το πώς λειτουργεί το πολιτικό σκηνικό και η πολιτική καθημερινότητα.
Είναι σαφές ότι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα κλείνει ένας πρώτος κύκλος κυβερνητικής δράσης. Ένας κύκλος που άρχισε με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετημάτων και συνεχίστηκε με τα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο στόχος που είχε τεθεί, η νέα διακυβέρνηση να περάσει το μήνυμα ότι ήταν έτοιμη, πιθανότατα υλοποιήθηκε. Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Ο Οκτώβριος αναμφίβολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ο μήνας της προσγείωσης στην καθημερινότητα.
Μία προσγείωση που μπορεί να γίνει “γλυκά” χωρίς αναταράξεις αλλά μπορεί να αποδειχθεί και “ανώμαλη”.
Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η διαχείριση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Μπορεί η επιλογή αυτή να ήταν από τις πρώτες που ψηφίστηκαν στο κοινοβουλίου το καλοκαίρι και οι όποιες αντιδράσεις να έμειναν εντός της Βουλής, όμως το ακαδημαϊκό έτος πλέον άρχισε και οι φοιτητές επέστρεψαν στα πανεπιστήμια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις εναντίον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, κάτι που ασφαλώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα στο οποίο ήδη καλείται η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις είναι αυτό του μεταναστευτικού. Η αύξηση των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα πως η χώρα μας εξαρτάται από τις επιλογές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Το πως θα κινηθεί σε αυτό το τόσο πολύπλοκο όσο και ευαίσθητο ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την νέα κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με ευθείες αναφορές τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην προστασία της ανθρώπινης υπόστασης.
Αν κάποιος στα δύο παραπάνω θέματα προσθέσει και το πάντοτε επίκαιρο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης της μέσης ελληνικής οικογένειας, η οποία αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο για τον πολίτη, τότε μπορεί εύκολα να βγει το συμπέρασμα ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.