Η τραγωδία των Τεμπών δεν επέφερε κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έως τώρα μετά το δυστύχημα, παραμένει η «στοίχιση» των κομμάτων στον πίνακα της λαϊκής προτίμησης. Ωστόσο, δεν παραμένουν ίδια τα ποσοστά. Τα Τέμπη ράγισαν, αν δεν θρυμμάτισαν, τον επί εξαετίας ακίνητο πάγο στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης, δηλαδή της σταθερής προοπτικής της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Οπότε εάν το θυμικό του λαού διατηρηθεί στην ίδια ένταση έως τις εκλογές και δώσει αυτής της τάξεως αποτελέσματα, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ένας επίπονος τοκετός.
Στη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για το OPEN η ΝΔ περιορίζεται στο 27,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στο 24, 5% και το ΠΑΣΟΚ στο 9%. Η διαφορά των δύο πρώτων κυμαίνεται στο 2,9%, και με την αναγωγή φτάνει στο 3,2%. Και τα δύο όμως ποσοστά, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, κυμαίνονται στο όριο του στατιστικού λάθους.
Στη δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, της Prorata για το Attica, η διαφορά μειώνεται στο 2,5%, με τα δύο κόμματα να λαμβάνουν 28,5% και 26%. Το ΠΑΣΟΚ σταθερά καθηλωμένο στο 9,5%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ναι μεν η ΝΔ χάνει το κρίσιμο μέγεθος της αυτοδυναμίας (προς το παρόν πάντα) αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται υποδοχείς της δυσαρέσκειας. Επαυξάνονται ελαφρώς τα ποσοστά των αντισυστημικών κομμάτων, και δραστικώς ο γκρίζος χώρος της αδιευκρίνιστης ψήφου. Προφανώς, οι ψήφοι που απομακρύνονται από τη ΝΔ, ανήκουν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει μόνο ένα ποσοστό από το κόμμα Κασιδιάρη, στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος του απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές. Ίσως γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί ακόμη αύρα αντισυστημικότητας. Έτσι, σύμφωνα με την MRB το 6,2% των οπαδών του Κασιδιάρη θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 1,9% ΝΔ. Θα περίμενε κάποιος το αντίθετο, αφού υποτίθεται ότι κινούνται στα ευρέα πλαίσια του δεξιού χώρου.
Εντύπωση προκαλεί και η αξιολόγηση των αρχηγών σε επιμέρους δεξιότητες. Ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να κρίνεται ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός από το 33,8% των ερωτηθέντων έναντι 28,8% του Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτά, δημιουργεί εντύπωση η πίστη του λαού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την ακρίβεια από τη ΝΔ με Μητσοτάκη (25,6% έναντι 21,5%), την ορθή λειτουργία του κράτους (20,2% ο Τσίπρας και 17,4% ο Μητσοτάκης).
Ακόμη και στην ανεργία, παρόλη την εντυπωσιακή μείωσή της που επέφερε η ΝΔ, σχεδόν ισοβαθμούν, αφού η υπεροχή Μητσοτάκη και ΝΔ είναι ελαφρότατη (24,5% έναντι 24,1%).
Οι επιλογές αυτού του κρίσιμου ποσοστού που μετακινείται και κάνει ελαστικό το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν δείχνουν ορθολογικές. Λειτουργούν σαφώς υπό το κράτος του θυμικού, αλλά αυτές είναι. Και δεν είναι σίγουρο εάν θα έχουν αλλοιωθεί και κατασταλάξει έως την ημέρα των εκλογών.
Ο Τσίπρας επανέλαβε χθες στο MEGA πως δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Πέραν των «ηθικών λόγων», παραδέχτηκε ότι δεν βγαίνουν και τα κουκιά. Εφόσον όμως προηγηθεί θα σχηματίσει «προοδευτική κυβέρνηση». Εξ ου και ο Ανδρουλάκης θα είναι περιζήτητος και από τα δύο κόμματα. Αλλά οι όροι που θα θέσει αποτελούν ζητούμενο, δεδομένου ότι έχει εκτεθεί λέγοντας πως δεν θα κάνει κυβέρνηση με Πρωθυπουργούς Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη (καλά κάνει αφού τη γλύτωσε για το 2015), ενώ διαβεβαίωσε ότι θα… επαναδιαπραγματευτεί με την ιταλική εταιρεία που αυτός πούλησε, για να υλοποιήσει 800 εκατομμύρια επενδύσεις.
Αναφερόμενος στις ευθύνες του υποστήριξε ότι «με την ευθύνη δεν έχει τσακωθεί», και πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το Μάτι. Βεβαίως, ουδέν τέτοιο έγινε. Κορόιδευε τον κόσμο εκείνο το φρικαλέο βράδυ παριστάνοντας τον ανήξερο. Και μετά από καιρό έκανε μια φραστική ανάληψη ευθύνης. Αλλά πολιτική ευθύνη σημαίνει παραίτηση, και η απλή φραστική ανάληψη ανώδυνος θεατρινισμός.
Πολύ περισσότερο που ο Τόσκας δεν παραιτήθηκε για το Μάτι, παρά πολύ αργότερα κατόπιν εντολής, και ο αμετάκλητα καταδικαστείς για παράβαση καθήκοντος Νίκος Παππάς θα είναι υποψήφιος. Πολιτικό ήθος...
Επίσης, δημιουργεί εντυπώσεις και θα τροφοδοτήσει συζητήσεις, το γεγονός ότι υπονόμευσε την έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Τον κάλεσε εμμέσως σε παραίτηση, επειδή ο γιος του ήταν μετακλητός στον γραφείο του κ. Καραμανλή. Στοχοποίησε το παιδί, παραγνωρίζοντας ότι ο Ντογιάκος έχει εποπτεία, καθώς έδωσε εντολή η έρευνα να γίνει σε υψηλό επίπεδο, από εφέτες ανακριτές. Και η έρευνα, τα συμπεράσματά της θα δημοσιοποιηθούν.
Σε αυτό το ρευστό τοπίο βρισκόμαστε. Οι βεβαιότητες έχουν κλονισθεί και ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν. Το πολιτικό μέλλον είναι άγνωστος τόπος.