Σε κοινή γραμμή Ελλάδα και Σερβία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Σε κοινή γραμμή Ελλάδα και Σερβία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Στην ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση από την κυβέρνηση της πΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο σέρβος ομόλογός του Aleksandar Vucic, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους. Αμφότεροι δε τόνισαν ότι η επίλυση του προβλήματος θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Θα εργαστούμε εντατικά το επόμενο διάστημα τόσο για την αποκατάσταση της σταθερότητας όσο και για την επίλυση της χρόνιας διαφοράς, με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, για ένα όνομα που θα είναι για κάθε χρήση», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε ότι με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις συνόδους κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, είναι σαφές ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στους δύο οργανισμούς -«σε αυτή την περίπτωση, όχι απλώς δεν θα είμαστε αντίθετοι, αλλά θα γίνουμε αρωγοί».

«Υπογραμμίσαμε τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αντιμετώπισης των φαινομένων εθνικισμού και μισαλλοδοξίας» επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αταλάντευτος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. «Θέλουμε ως χώρα να παίξουμε το ρόλο της γέφυρας μεταξύ Σερβίας – ΕΕ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η απάντηση του σέρβου προέδρου σε ερώτηση που αφορούσε στην αναγνώριση της πΓΔΜ με ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από το Βελιγράδι. «Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μας βοήθησε, ενώ εμείς δεν δείξαμε πάντοτε τον πρέποντα και αντίστοιχο σεβασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Vucic ο οποίος, αν και δεν εμφανίστηκε επισήμως να έχει μετανιώσει για τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν διέψευσε τον υπουργό Εξωτερικών του, Ivica Dacic, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει δημοσίως «λανθασμένη».

Όσον αφορά στις απειλές της Τουρκίας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο . «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε επίπεδο διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, οι κ. Τσίπρας και Vucic υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε πεδία όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και ο τουρισμός, ενώ συμφωνήθηκε επίσης η εγγύτερη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς ασφάλειας και αντιμετώπισης των δικτύων trafficking. «Συμφωνήσαμε ότι ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και για τις δύο χώρες. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας… Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των τουριστικών ροών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας» επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ενεργειακή συνδεσιμότητα την οποία χαρακτήρισε καίρια για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Φωτογραφία SOOC

 

Διαβάστε ακόμη: 

- Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ τάχθηκε ο ΥΠΕΞ Dimitrov