Η επανεκλογή Όρμπαν στην Ουγγαρία αποτέλεσε… θείο δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που μετά τον Ερντογάν, ο οποίος μετατράπηκε σε Δούρειο Ίππο στο ΝΆΤΟ, μπλοκάροντας την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, διατήρησε και τον βασικό του σύμμαχο στην Ε.Ε. Η περίπτωση του Πατριάρχη Κύριλλου που απέφυγε την ένταξη του στο 6ο κύμα κυρώσεων χαρακτηριστική αφού κατέστη εφικτή με την παρέμβασή του Ούγγρου πρωθυπουργού.
Ο Βίκτορ Όρμπαν βασιζόμενος, όπως αντίστοιχα και ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, στην ανάγκη ύπαρξης ομοφωνίας για τις αποφάσεις των χωρών μελών της ΕΕ έπαιξε το χαρτί του πετρελαίου και του εμπάργκο στη Ρωσία απειλώντας με βέτο στις αποφάσεις. Και πέτυχε αφενός να εξαιρεθεί η χώρα του αφετέρου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στον «φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και σε ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα του μηχανισμού που στην κυριολεξία διοικεί τη χώρα, τον Πατριάρχη Κύριλλο.
Κινούμενος στον ίδιο ιδεολογικό χώρο ο Βίκτορ Όρμπαν εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες ΕΕ και ΝΑΤΟ και κυρίως τον φόβο που κυριαρχεί ως προς το ενδεχόμενο να στραφεί ολοκληρωτικά προς τη Ρωσία και να ενταχθεί στο άρμα της. Τον φόβο που υπάρχει και που εκμεταλλεύεται και ο Ταγίπ Ερντογάν προσφέροντας ουσιαστικά ανάλογες υπηρεσίες στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει στη νατοϊκή συμμαχία.
Ο Βίκτορ Όρμπαν, εξελέγη για 4η συνεχόμενη φορά στην Ουγγαρία με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την προεκλογική διαδικασία και κυρίως την αδυναμία της να απευθυνθεί στους πολίτες ευρισκόμενη αποκλεισμένη από παντού. Ο ίδιος το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τον περασμένο Απρίλιο εμφανίσθηκε να κάνει λόγο για «μεγάλη νίκη».
Μόνο που δε σταμάτησε εκεί στην πανηγυρική του ομιλία καθόρισε τους «εχθρούς του». Πρώτος στη λίστα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο πρόεδρος της Ουκρανίας και μάλιστα σε μια περίοδο που η ρωσική εισβολή ήταν σε πλήρη εξέλιξη με την αιματοχυσία και τους θανάτους αμάχων να κυριαρχούν. Οι επόμενοι ήταν οι… γραφειοκράτες των Βρυξελλών και εν συνεχεία «τα διεθνή συμβατικά ΜΜΕ».
Δίνοντας το στίγμα του έδειξε και την πορεία των πραγμάτων. Ιδεολογικά προσομοιάζει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον Πατριάρχη Κύριλλο ο οποίος σημειωτέον βρέθηκε στη μαύρη λίστα των κυρώσεων (από την οποία πλέον εξαιρέθηκε) λόγω της στάσης του στην εισβολή Πούτιν. Στάσης που έχει οδηγήσει τη Ρωσική εκκλησία να εμφανίζεται ως υποστηρικτής των ακραίων ενεργειών του Ρώσου Προέδρου, ενώ παράλληλα υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο το Πατριαρχείο επιχειρεί τη διείσδυση σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας ως προμετωπίδα την Ορθοδοξία αλλά επί της ουσίας μεταφέροντας αντί για το λόγο του Θεού το λόγο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα δε λείπουν οι φωνές στις Βρυξέλλες πως εξ αρχής στόχος του Όρμπαν ως προς την επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων ήταν να μην ενταχθεί σε αυτές ο Πατριάρχης Κύριλλος προκειμένου να μπορεί πέραν των άλλων να κινείται ελεύθερα και στις χώρες της Ένωσης, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα του είχε απαγορευθεί η είσοδος.
Άλλωστε ο ίδιος ο Όρμπαν έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προς τον Κύριλλο και ως προς τις συνεχιζόμενες διενέξεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το Πατριαρχείο Μόσχας κινείται πολύπλευρα στη χώρα υποστηρίζοντας πλήρως τα όσα πράττει ο πρωθυπουργός της χώρας αναφορικά με τους ομοφυλόφιλους και τις απαγορεύσεις, την αξιοποίηση των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης και κυρίως τα θέματα που δίνει βάση το σύστημα του Κρεμλίνου περί οικογένειας, αμβλώσεων και λοιπών ακροδεξιών ιδεοληπτικών λογικών.
Το μήνυμα που του έστειλε ο Πατριάρχης Κύριλλος για την επανεκλογή του ενδεικτικό, αφού τον χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων ως έναν «από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που στις δραστηριότητές του δίνει μεγάλη σημασία στα ζητήματα της υποστήριξης των χριστιανικών αξιών, της ενίσχυσης του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας και των κανόνων της δημόσιας ηθικής».
«Σας γνωρίζω ως ενεργό υπερασπιστή των διωκόμενων χριστιανών στη Μέση Ανατολή και στις αφρικανικές χώρες», ανέφερε ακόμη. Σε αυτό το μήκος κύματος είχε προσθέσει ότι «τα τελευταία χρόνια, χάρη -σε μεγάλο βαθμό- στην υποστήριξή σας και την προσωπική σας συμμετοχή, έχουν αναπτυχθεί καλές σχέσεις μεταξύ του ουγγρικού κράτους και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη φροντίδα και την προσοχή σας στις ανάγκες της Ουγγρικής Μητρόπολης του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία, με την πλήρη συνδρομή των αρχών, πραγματοποιεί επιτυχώς την αποκατάσταση και την ανέγερση των ορθόδοξων ναών. Ανάμεσά τους είναι ο καθεδρικός ναός της Κοίμησης της Βουδαπέστης, που κοσμεί την πρωτεύουσα. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο μέλλον».
Μήνυμα που συμπεριλαμβάνει αφενός τη λογική Όρμπαν και που προσομοιάζουν αν δεν ταυτίζονται πλήρως με αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πατριάρχη Κύριλλου, αφετέρου δείχνει τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί.
Μάλιστα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Βίκτορ Όρμπαν εξ αρχής είχε διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες πως δε θα αποδεχθεί τις κυρώσεις σε βάρος του Κύριλλου και το επανέλαβε επισήμως στις 12 Μαίου στη συνάντηση που είχε με τον Σύρο Πατριάρχη Ιγνάτιο Εφραίμ B’ στη Βουδαπέστη. Την επόμενη ημέρα δε, ο εκπρόσωπος τύπου του Όρμπαν, Μπερταλάν Χαβάσι, είχε δηλώσει ότι «η Ουγγαρία δεν πρόκειται να δεχθεί να συμπεριληφθούν κληρικοί στη λίστα των κυρώσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις θρησκευτικές ελευθερίες των ουγγρικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι ιερές και απαραβίαστες», επικαλούμενος μεγάλο αριθμός ιεραρχών που ζητούν κάτι τέτοιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όρμπαν που συναντήθηκε με τον Πούτιν έχει... κερδίσει και σταθερές χαμηλές τιμές στην προμήθεια φυσικού αερίου μέχρι το 2036, ενώ οι καταγγελίες που τον αφορούν περιλαμβάνουν και σχέσεις στενές με το σύστημα του Ρώσου προέδρου σε πολλά επίπεδα. Ο ίδιος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο όπως και ορισμένες φορές δεν κρύβει και τον αναθεωρητισμό του
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως από τις 24 Μαΐου έχει θέσει την Ουγγαρία σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποκτώντας το δικαίωμα να προχωρεί σε αποφάσεις με βάσει διατάγματα με τον ίδιο να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του «χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα».