Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και ξαφνικά η αποκάλυψη ότι η εταιρία Novartis ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές για να ανεβάσει την κατανάλωση των φαρμάκων της, δίνοντας παρανόμως μπόνους σε γιατρούς και άλλους έως και τον Ιούλιο του 2017 δείχνει να δίνει νέες διαστάσεις στο όλο «σκάνδαλο».
Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τουλάχιστον 300 γιατροί χρηματίζονταν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 για να συνταγογραφούν φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρίας. «Ποιος είχε την πολιτική ευθύνη για αυτή την περίοδο;», αναρωτήθηκε η Μαρία Σπυράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δείχνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να επιμείνει πολιτικά σε αυτή την αποκάλυψη, ανοίγοντας την υπόθεση με στόχο την ανάγκη ανάληψης των όποιων ευθυνών υπήρχαν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια και όπως λένε ευθύνες δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, για το ίδιο ζήτημα.
Την ίδια ώρα η εμπλοκή πολιτικών προσώπων δε φαίνεται να εξελίσσεται με τον τρόπο που θα ήθελε η κυβερνητική πλειοψηφία, αν θυμηθούμε μάλιστα και τη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την εποχή που συστάθηκε το ελληνικό κράτος».
Μέχρι σήμερα από τη δικογραφία δεν προκύπτουν «χειροπιαστές» αποδείξεις που να «δένουν» τα πολιτικά πρόσωπα, στοιχείο που ασφαλώς μπορεί να αλλάξει ή όχι στο μέλλον.
Παρόλαυτα η κυβερνητική πρόταση για την σύσταση προανακριτικής εγκρίθηκε από τη Βουλή και «κομμάτια» της δικογραφίας έγιναν φύλο και φτερό στα ΜΜΕ. Τα γαλάζια στελέχη φαίνεται πως θα συνεχίζουν τις επιθέσεις στην κυβέρνηση, έχοντας ένα σκεπτικό: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να υπάρχουν στην υπόθεση NOVARTIS».
Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη, με την οποία απάντησε στο Μεγάρου Μαξίμου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είναι ενδεικτική αυτής της οπτικής: «...Οι βουλευτές του (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για δύο πρώην Πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς, για την υπόθεση της Novartis. Τα μόνα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους ήταν κάποιες μαρτυρίες που έλεγαν "άκουσα", "νομίζω», "πιθανόν"... Eφόσον ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας θεσμοθέτησε αυτές τις κατηγορίες του τύπου «άκουσα» "νομίζω" και "πιθανόν..." για την έναρξη ποινικής δίωξης κατά δύο πρώην Πρωθυπουργών, τότε αυτό ισχύει και για τον ίδιο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα στον real fm επανήλθε στο θέμα : «... Οταν θα προσκληθώ στην επιτροπή (προανακριτική για Novartis), για την οποία πιστεύω ότι δεν θα κάνουν την απρέπεια να την κλείσουν αμέσως, όλες τις φήμες, όλα τα "πιθανόν" και όλες τις μαρτυρίες που άκουγα ως υπουργός και που προσπαθούσαν να μου εξηγήσουν στο γραφείο μου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα μέτρα μείωσης της δαπάνης και υιοθέτησε τότε όλα τα επιχειρήματα της φαρμακοβιομηχανίας για να δώσουμε 500 εκατ. ευρώ παραπάνω, τότε, στους φαρμακοβιομήχανους και στη Novartis και όχι μόνο, φυσικά, όλες αυτές τις φήμες και τις μαρτυρίες που άκουσα θα τις καταθέσω ενόρκως στην επιτροπή».
Εμπειρος κοινοβουλευτικός θύμιζε στο liberal.gr την λαϊκή παροιμία: «Oποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα», θέλοντας να αναδείξει το ότι οι κατηγορίες, οι οποίες αποδίδονται στα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis είναι στηριγμένες σε ασάφειες και αοριστολογίες που μπορούν εύκολα να ειπωθούν «από» και προς «κάθε» πλευρά. «Με αοριστολογίες όμως δεν στήνεις κατηγορίες», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Ορισμένοι επέκριναν με έντονο τρόπο τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο κ.Γεωργιάδης εναντίον του πρωθυπουργού, κατακρίνοντάς τον ειδικά για τη φράση πως «ο κ. Τσίπρας είναι διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι». Μπορεί να έχουν δίκιο καθώς οι φράσεις αυτές δεν μπορούν να λέγονται με τόσο εύκολο τρόπο, όπως τονίζουν, από έναν εκλεγμένο βουλευτή. Μπορεί να έχουν και άδικο, αφού υπάρχουν και εκείνοι που «δικαιολογούν» τον αντιπρόεδρο της ΝΔ εξαιτίας της «άδικης» και σκληρής επίθεσης, όπως λένε, που δέχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, από όποια πλευρά και αν το δεις, η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με μεγάλη ένταση...