«O κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να χωρίσουν, γιατί έχουν αρχίσει να μοιάζουν. Ο δεσμός είναι μεγάλος. Έχουν κάνει και "παιδιά", και με αυτό εννοώ ότι έχουν παράγει μια "καινούργια" πολιτική. Σε κάποια πράγματα ακροδεξιοί και σε κάποια άλλα ακροαριστεροί. Αυτό είναι ένα μείγμα πολιτικής που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνυπάρχει» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Βενιέρη, στο ραδιόφωνο Focus FM 103,6 της Θεσσαλονίκης.
Ερωτώμενος για την παρουσία του στην αναγόρευση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «έχει στηρίξει τους Έλληνες, και όχι μόνο τους Έλληνες πολιτικούς, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κ. Γιούνκερ κάλεσε εκ νέου χθες τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ενώ σημείωσε ότι αρκετές αποφάσεις που έχουν παρθεί προς μια μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, πάρθηκαν με «πάρα πολλές πιέσεις και των Ευρωπαίων αλλά και δικές μας».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας πρόσφατες πανηγυρικές δηλώσεις στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Οι διαφημιστές έχουν υποδείξει διάφορα κόλπα στους Συριζαίους για να μιλούν για τον κόσμο που υποφέρει -αυτά που έκαναν και προεκλογικά. Αυτό το συνεχίζουν και τώρα και γελοιοποιούνται. Λένε π.χ. ότι ο κόσμος τους υποδέχεται ως ήρωες, επειδή τους κάνουν τη ζωή καλύτερη. Η πραγματικότητα είναι μια: ότι 7 μήνες το χρόνο ένας εργαζόμενος δουλεύει για το κράτος. Αυτό δείχνουν οι έρευνες. Αυτή είναι η Ελλάδα των φόρων και των εισφορών».
Ως προς το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας με την κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι «είναι πολύ αργά για δάκρυα» καθώς «δεν υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει αυτή τη στιγμή μια δυνατή ομάδα που θα κυβερνήσει διαφορετικά τη χώρα». Το Ποτάμι, όπως ανέφερε, θα συνεχίσει να έχει «έναν χρήσιμο ρόλο απ' έξω. Θα συνεχίσουμε να τους λέμε, να τους υποδεικνύουμε τι να κάνουν, να φωνάζουμε και ελπίζουμε ότι σε κάποια από αυτά θα ακουστούμε». Αναφερόμενος στο «μεγάλο πρόβλημα των κυβερνήσεων στην Ελλάδα που είναι ότι αποφασίζονται πράγματα αλλά δεν προχωρούν» τόνισε ότι: «αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς, από το θέμα της ΔΕΗ, μέχρι το θέμα του Ελληνικού, μέχρι και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό, καθώς κυριαρχείται από κομματικά στελέχη, από ανθρώπους που δεν θέλουν να χάσουν τη βόλεψή τους και από ανθρώπους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Ως προς την υπόθεση Καμμένου τόνισε για μια ακόμα φορά ότι: «Οι απλοϊκές απαντήσεις είναι για τα παιδικά παιχνίδια. Εδώ μιλάμε για κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Μιλάμε για έναν υπουργό Αμύνης με αυξημένα καθήκοντα επαγρύπνησης που το μόνο που τον κρατάει ξύπνιο είναι το πώς θα παρέμβει σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση και θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να δώσει κάποιες απαντήσεις στην Βουλή γι΄ αυτή την συμπεριφορά του συνεταίρου του».
Τέλος, αναφερόμενος στην διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημείωσε ότι: «οι άνθρωποι, οι οποίοι υπογράφουν οδυνηρές αποφάσεις για τους Έλληνες, θα καμώνονται ότι είναι και μεγάλοι αντιστασιακοί. Αυτό θα το δούμε μέχρι τέλους. Είναι ίδιον της φυσιογνωμίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή η διπλή τους προσωπικότητα. Άλλα λένε στους Ευρωπαίους, άλλα εδώ». Τόνισε όμως, ότι οι κενές υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια είναι μια διαχρονική τακτική των κομμάτων εξουσίας και θα πρέπει και οι Έλληνες να «κάνουν ένα εσωτερικό απολογισμό» αλλά και οι άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, όπως διάφοροι καλλιτέχνες, «να είναι λίγο πιο προσεκτικοί με τις συμβουλές τους προς την κοινωνία».
(φωτογραφία: SOOC)