«Στην πολιτική δεν έχουν εφαρμογή οι κανόνες της γεωμετρίας, ούτε είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι. Η σύγκρουσή μας με το συντηρητισμό της ΝΔ και τον εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δεδομένη. Θέλουμε ένα Κίνημα Πρωταγωνιστή που θα χτίζει τις συμμαχίες του με το βλέμμα στις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Athens Voice, η οποία «διοργάνωσε» το πρώτο γραπτό debate μεταξύ των υποψηφίων για το νέο προοδευτικό Κέντρο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι μιλάμε «για έναν εντελώς νέο φορέα, με νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέα ηγετική ομάδα, νέο καταστατικό», οι πολιτικές θέσεις του οποίου «θα συγχρονίζονται με την πολιτική πλατφόρμα που θα έχει υπερψηφιστεί στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντα αρχηγού». Ως προς την ταυτότητα του νέου Κινήματος ανέφερε ότι «θα περιλαμβάνει κεντροαριστερούς, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και ακτιβιστές του κέντρου». Όπως είπε: «δεν μιλώ για ένα Κέντρο-σούπα, μιλώ για ένα δυναμικό Κέντρο που θα κάνει τομές και θα έχει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ένα Κέντρο ανοιχτό και ανεξάρτητο». Απηύθυνε, μάλιστα, «κάλεσμα προς τους νέους, προς τους ανθρώπους που ανησυχούν –ανεξαρτήτως αν απέχουν ή όχι από την πολιτική» να γίνουν αυτοί το «κέντρο της αλλαγής» καθώς «πολλές φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας και με μια μικρή κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας».
Τέλος ερωτώμενος για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας σημείωσε ότι «η μόνιμη ταυτότητα του πολιτικού συστήματος, εδώ και δεκαετίες, είναι ο κρατισμός και η κομματοκρατία».
- Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;
Είναι προφανές ότι μιλάμε για έναν εντελώς νέο φορέα, με νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέα ηγετική ομάδα, νέο καταστατικό. Και βέβαια, οι πολιτικές θέσεις του νέου φορέα θα συγχρονίζονται με την πολιτική πλατφόρμα που θα έχει υπερψηφιστεί στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντα αρχηγού. Γιατί βέβαια δεν κάνουμε καλλιστεία, καθένας από τους υποψηφίους θα πρέπει να παρουσιάσει τα πιστεύω του. Εγώ ήδη το έπραξα.
- Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;
Θα επιμείνω ότι αυτά έχουν ξεκαθαριστεί. Ο νέος φορέας θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία. Αλίμονο αν κάθε μέρα αναζητά την έγκριση όλων των κομμάτων ή όλων των τάσεων που υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού θα συντονίζονται από τη νέα ηγεσία. Χρέος βέβαια του νέου αρχηγού είναι να συνθέτει όλες τις απόψεις, να ενώνει και να μη λειτουργεί σαν αρχηγός κάποιας τάσης.
- Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στον νέο φορέα εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;
Μιλάμε για ένα νέο Κίνημα που περιλαμβάνει κεντροαριστερούς, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και ακτιβιστές του κέντρου. Αλλά δεν μιλώ για ένα Κέντρο-σούπα, μιλώ για ένα δυναμικό Κέντρο που θα κάνει τομές και θα έχει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ένα Κέντρο ανοιχτό και ανεξάρτητο.
- Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;
Όχι! Όλα όμως θα κριθούν και από το μέγεθος της συμμετοχής. Αν ψηφίσουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες, κάποιοι είναι πιθανόν να αρχίσουν να μουρμουράνε. Αν όμως ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες –που είναι ο στόχος μου– τότε κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και τον νέο αρχηγό.
- Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Στην πολιτική δεν έχουν εφαρμογή οι κανόνες της γεωμετρίας, ούτε είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι. Η σύγκρουσή μας με το συντηρητισμό της ΝΔ και τον εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δεδομένη. Και δεν κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα είναι αριστερή ή δεξιά ουρά. Θέλουμε ένα Κίνημα Πρωταγωνιστή που θα χτίζει τις συμμαχίες του με το βλέμμα στις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου.
- Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;
Κατ' αρχάς δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα εθνικολαϊκιστικό μέτωπο με τίτλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και με αυτό το μέτωπο εμείς δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία. Αν υπάρχουν άνθρωποι στην αριστερά που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ιστορία του εθνικολαϊκισμού είναι ένα λάθος και έχει τελειώσει, ας το πουν για να βρουν θέση στη σκέψη μας και στα πλάνα μας.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;
Το ποιος θα συμπράξει με ποιον μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των δικών μας εκλογών του Νοεμβρίου. Εκεί θα καθοριστεί αν θα είμαστε ένα Κίνημα που απλώς θα παρακολουθεί τις εξελίξεις ή αν θα είμαστε ένα μεγάλο πλειοψηφικό μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Εγώ θα παλέψω για το μεγάλο και δεν θα παζαρέψω ρόλο για το μικρό.
- Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα - μήνυμα;
Το κάλεσμά μας προς τους νέους, προς τους ανθρώπους που ανησυχούν –ανεξαρτήτως αν απέχουν ή όχι από την πολιτική– είναι «γίνε εσύ το κέντρο της αλλαγής». Πολλές φορές οι λύσεις είναι μπροστά μας και με μια μικρή κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Σε ό,τι αφορά τις νεανικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί και με στηρίζουν, τα πράγματα διχάζονται. Στα κοινωνικά δίκτυα έχουν δημιουργήσει δύο hashtag. #KaiToraStavros και #MakranStavros.
- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;
Το πρόβλημα της χώρας ήταν και είναι ο κρατισμός και η κομματοκρατία. Αυτή είναι η μόνιμη ταυτότητα του πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες, αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά διαστήματα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό κάποιοι το παίζουν νεοφιλελεύθεροι και κάποιοι λαϊκιστές. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, ή μάλλον η ζωή των ανθρώπων δεν αλλάζει.