Κυρ. Μητσοτάκης από το Μάτι: Το πάρκο έρχεται να επουλώσει εν μέρει τις πληγές
eurokinissi
eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης από το Μάτι: Το πάρκο έρχεται να επουλώσει εν μέρει τις πληγές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφτηκαν το πρωί τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι, τα οποία εκτελούνται χάρη σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών και φύτεψαν συμβολικά ένα δέντρο.

«Σε αυτόν τον τόπο ο οποίος χαράχθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο της πατρίδας μας ως ένας τόπος ταυτισμένος με ένα μεγάλο τραύμα, αυτό το πάρκο το οποίο κατασκευάζεται σήμερα έρχεται εν μέρει να επουλώσει αυτές τις πληγές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του.

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έθεσε στη διάθεσή μας ένα πολύ σημαντικό ποσό, μέρος του οποίου αξιοποιείται για να κατασκευαστεί αυτό το πάρκο. Τα υπόλοιπα χρήματα και τα περισσότερα θα χρησιμοποιηθούν, όπως γνωρίζετε, για να κατασκευάσουμε ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών, για να μπορέσουμε να στεγάσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφική φωτιά, σε υπερσύγχρονες κατοικίες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «κάναμε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Οφείλουμε να "προικίσουμε" αυτή την πόλη και με χώρους πρασίνου, όπως αυτό το πάρκο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική. Τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πιάνουν τόπο, και με το καλό στην επόμενη επίσκεψή σας θα δείτε και την πρόοδο των έργων των κατοικιών που κατασκευάζουμε».

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «νιώθω πραγματικά συγκίνηση γιατί μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να έχω μια συνολική αντίληψη του πόσο συμβολική, αλλά και σημαντική είναι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ελάχιστο στοιχείο αλληλεγγύης στον Ελλαδικό Ελληνισμό που τόσο μας συμπαραστάθηκε σε κρίσιμες ώρες».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένδειξη αλληλεγγύης και αγάπης προς όσους υπήρξαν θύματα αυτής της μεγάλης καταστροφής, αποφάσισε και κατέθεσε στο ειδικό ταμείο 10 εκατομμύρια ευρώ για να χτιστούν με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με την οποία έχουμε άψογη και άριστη συνεργασία, δέκα πολυκατοικίες των 14 διαμερισμάτων κάθε μία, δηλαδή περίπου 100 τόσα διαμερίσματα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Δυστυχώς η επίσκεψή μου συμπίπτει και με ένα άλλο τραγικό γεγονός, την απώλεια δύο ηρωικών πιλότων, γι’ αυτό και πάλι σαν ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε και θα συνεισφέρει 2,5 εκατομμύρια στην Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε ολοκληρώσει όλο το σχεδιασμό που αφορά στην τοπική αποκατάσταση. Για όλο το σχεδιασμό των 2.500 στρεμμάτων θέλω να σας ενημερώσω ότι τον Ιούνιο θα έχουμε τελειώσει και τη δεύτερη φάση, το ρυμοτομικό σχέδιο και πράξη εφαρμογής. Δηλαδή σε τρία χρόνια και τρεις μήνες έχουν γίνει πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια έκταση και σε τέτοιο χρόνο».

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε: «Θα κυκλώσουμε το πάρκο μνήμης με θερμικές κάμερες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων να ανιχνεύουν την οποιαδήποτε φλόγα. Και αναπτήρα να ανάψουν θα το ξέρουμε. Και παράλληλα και κρουνούς οι οποίοι θα συνδεθούν με το δίκτυο για να έχουμε άμεση δυνατότητα και πυρόσβεσης αλλά και για άλλες χρήσεις του νερού».

 

Η ταυτότητα του έργου

Το Πάρκο Μνήμης στο Μάτι αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς του 2018. Θα συνιστά ταυτόχρονα χώρο συγκέντρωσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για την κοινότητα της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα είναι ο μεγαλύτερος χώρος δασικής αναψυχής στην ανατολική Αττική.

Το σχέδιο ανάπλασης του ακινήτου, έκτασης περίπου 130 στρεμμάτων που ανήκε στο ΝΑΤ και είχε μείνει αναξιοποίητο επί χρόνια προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ποδηλατόδρομου, γηπέδων ποδοσφαίρου, αντισφαίρισης και beach volley, ειδικών χωμάτινων λόφων για mountain bikes, χώρων παιχνιδιού και περιβαλλοντικής αγωγής για παιδιά, διαδρόμων για περιπάτους, τη διαμόρφωση χώρων ανάπαυσης και τη χωροθέτηση σημείου όπου θα διοργανώνονται υπαίθριες εκδηλώσεις. Προβλέπεται επίσης η φύτευση σχεδόν 11.000 δένδρων και θάμνων. Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με πρόνοιες για την απρόσκοπτη πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.

Δίπλα στο πάρκο θα επισκευαστούν και θα ανακαινιστούν δύο κτίρια τα οποία θα αξιοποιηθούν ως εκθεσιακό και επιμορφωτικό κέντρο για τις ανάγκες των πολιτών. Σχεδιάζεται επίσης «πράσινος» χώρος στάθμευσης με φωτοβολταϊκές μονάδες στα στέγαστρα, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία όλων των υποδομών.

Τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδέχτηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς,  ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Νωρίτερα, στην πολύπλευρη συμβολή του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την πρόοδο της Μεγαλονήσου, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία Λευκωσίας και Αθήνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων, που πηγάζουν από τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπημένε μου Νίκο (Αναστασιάδη), σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου.

Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό.

Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα.

Και πάλι καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλά του τέως Προέδρου αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Νίκος Αναστασιάδης: Φίλε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο μου, έτσι μάθαμε να μιλούμε μεταξύ μας, είναι και για μένα ειλικρινά μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου Κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όπως καλά ξέρεις, ένας δεύτερος λόγος της σημερινής μου παρουσίας, είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας.

Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε.

Σας ευχαριστώ.

 

Στη συνεχεία υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.