Μπρετόν: Σημαντικό να αυξηθεί η παραγωγή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Μπρετόν: Σημαντικό να αυξηθεί η παραγωγή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

 «Επιθυμούμε τη βελτίωση, την αύξηση των δυνατοτήτων μας, αλλά και της παραγωγής όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, όλοι μαζί, καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων μας για την προστασία μας», ανέφερε ο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια.

Αναφερόμενος στον υπουργό και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, «ότι βαδίζουμε εξαιρετικά καλά, μαζί με εσάς και τους Κλάδους σας, στα ιδιαίτερα σημαντικά θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη», ενώ έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Δένδια προσωπικά, «για όλα όσα κάνετε, για την προστασία και την άμυνα των ανατολικών ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  

«Γνωρίζω», είπε, «τις απαιτήσεις, όσον αφορά τη δέσμευση ανδρών και γυναικών που αποφάσισαν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μας προστατεύουν. Γνωρίζω επίσης τις απαιτήσεις σε επίπεδο δαπανών. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερες δαπάνες, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Είναι κάτι που υποστηρίζω. Γνωρίζω τις απαιτήσεις σε επίπεδο ηγεσίας, και σας ευχαριστώ επίσης, καθώς η υποστήριξή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σύνολο της πολιτικής που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη: με τα προγράμματά μας, το EDIP και το EDIS, τα οποία θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και γι' αυτό και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, να έρθω να συζητήσουμε σήμερα, και με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αύριο, καθώς θα ήθελα την άποψή σας επί όσων θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Μπρετόν υπογράμμισε ότι θα ήθελε «να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν με στενή συνεργασία μαζί σας» ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, «καθώς, λόγω αυτής της δέσμευσης οι δαπάνες θα αυξηθούν, θα τις αναλάβουμε μαζί, και θα θέλαμε να αυξηθεί η παραγωγή όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία». 

Ειδικότερα για την αεράμυνα, συνέχισε λέγοντας πως «εκτιμούμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία σας και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί επίσης «μια πολύ καλή ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Για την Ευρώπη αναγνώρισε ότι βρίσκεται «σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία», και συνέχισε: «Προετοιμάζοντας τις κατευθύνσεις, είμαστε στη διαδικασία να εργαζόμαστε επί του προγράμματος για τη επόμενη Επιτροπή και, υπό αυτό το πρίσμα, γνωρίζουμε όλοι και ακούμε προσεκτικά όσα ειπώθηκαν από το Συμβούλιο: Η αμυντική βιομηχανία θα είναι πολύ σημαντική κατά την επόμενη θητεία του» (σ.σ. του Συμβουλίου). 

Όπως είπε, επιθυμία του είναι να είναι σίγουρος ότι «όλοι ευθυγραμμιζόμαστε στο τι θεωρούμε σημαντικό να επιτευχθεί από όλους μας, στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να προστατεύσουμε ευρέως την Ευρώπη μας και να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας ώστε να παράγουμε όσα θα χρειαστούμε».

Οι προκλήσεις τονίζουν την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση

'Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε αναφορικά με τη συνάντηση, ότι στο επίκεντρο τίθεται «μια σειρά θεμάτων» και «συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας». 

«Πρόκειται», εξήγησε, «για θέματα μείζονος σημασίας και βεβαίως οι πρωτοβουλίες αυτές που αφορούν και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έχουν ως κύριο γνώμονα και κατεύθυνση τα συμφέροντα Ασφάλειας και 'Αμυνας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και μάλιστα, «σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όταν αφενός μεν η τεχνολογική εξέλιξη και αφετέρου οι περιφερειακές απειλές υπογραμμίζουν την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε. 

«Στη γειτονιά μας», είπε, «διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και υπάρχουν εστίες έτοιμες να αναφλεγούν. Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μέχρι το νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητισμούς και καταπάτηση κανόνων του διεθνούς δικαίου». 

«'Αρα, οι προκλήσεις αυτές τονίζουν την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Κανένας μας δεν έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνος του τις προκλήσεις» συμπλήρωσε. 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι θα ενημερώσει τον Επίτροπο Breton «για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο βεβαίως θα έχει κύριο ρόλο στη συνεργασία με την Επιτροπή». 

Αναγνώρισε «τον ηγετικό ρόλο του επιτρόπου Μπρετόν, στην κοινή μας προσπάθεια για μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «στην προσπάθειά του, ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Πολωνού πρωθυπουργού για την δημιουργία κοινού θόλου αεράμυνας, μιας προσέγγισης που αντιμετωπίζει ριζικά την ανάγκη όλων των χωρών της Ευρώπης να έχουν λύσεις στα προβλήματα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν».