Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι «ζυμώσεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα το Σάββατο με τις αντιμαχόμενες πλευρές εντός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να «ζυγίζουν» τις δυνάμεις τους. Το κύριο γνώρισμα της κατάστασης που επικρατεί είναι η ένταση, ενώ το ενδεχόμενο της ανοιχτής σύγκρουσης συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής, αυτή δεν αποκλείεται να είναι παραπάνω από μια, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί διαφορετικές φωνές αντίδρασης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό είναι να κατατεθούν δύο προτάσεις: μία από τον κύριο Πολάκη και μία από τους 87, αλλά δεν αναμένεται συμμαχία μεταξύ τους. Οι δύο πλευρές θα συντονιστούν μόνο ως προς την πρόταση μομφής κατά του κυρίου Κασσελάκη.
Η κυρία Κεχαγιά, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, δήλωσε ότι αν κατατεθεί πρόταση και δεν περάσει, οι υποστηρικτές της θα πρέπει να αναλογιστούν και να σκεφτούν πώς να προχωρήσουν όλοι μαζί, αποδεικνύοντας στην κοινωνία τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά τους για να διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Το μήνυμα αυτό στάλθηκε από την πλευρά της Κουμουνδούρου.
Σχετικά με τις προτάσεις για το καταστατικό που κατέθεσε ο κύριος Κασελάκης, φαίνεται ότι οι περισσότερες, και οι πιο σημαντικές, δεν πέρασαν. Ειδικότερα, η πρόταση για κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής συζητείται, αλλά το τελικό όνομα θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο.
Ο κύριος Πολάκης παραμένει βασικός παίκτης στην υπόθεση αυτή και αξιοσημείωτο είναι ότι ο κύριος Πολάκης επέλεξε κρητικές μαντινάδες για να σχολιάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, είπε: «Εμείς θα το γλεντήσουμε και όπου το βγάλει η βράση. Πρέπει να φτιάξει η δουλειά, αλλιώς θα χαλάσει ο κόσμος. Θέλει πόλεμο τη δεξιά να ρίξει. Δεν θέλει ούτε τσακωμό, ούτε μασκαραλίκι».
Σ. Κασσελάκης: Ποιες εισηγήσεις του πέρασαν και ποιες οχι για τις αλλαγές στο καταστατικό
Εντωμεταξύ, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η πλειοψηφία του οργάνου αποφάσισε ποιες προτάσεις θα «προχωρήσουν» και ποιες όχι, μετά τις εισηγήσεις για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή δεν καταργούνται, όπως προέβλεπε η προεδρική πρόταση.
Υπήρξε μεγάλη διαφωνία για την κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας, του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου, με θεσμική εκπροσώπηση και αντικατάστασή της με την Εκτελεστική Επιτροπή, μια δομή πλήρως ελεγχόμενη από τον πρόεδρο και αποτελούμενη από πρόσωπα της επιλογής του.
Η πλειοψηφία εισηγήθηκε να παραμείνει και η Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών, αντί της Εθνικής Επιτροπής Μελών -των 151 μελών-, η οποία δεν θα είχε εκτελεστικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του οργάνου κατέληξαν στην εισήγηση για Εθνική Επιτροπή Μελών, αποτελούμενη από 200 μέλη.
Τι θα γίνει με τις θητείες των βουλευτών και την αλλαγή ονόματος
Ως προς τον «κόφτη» για τρεις θητείες στην ίδια περιφέρεια, η πλειοψηφία της Επιτροπής Καταστατικού εισηγήθηκε να παραμείνει ως έχει το άρθρο στο υπάρχον καταστατικό και να ισχύει το ασυμβίβαστο των τριών θητειών για τους βουλευτές από το Συνέδριο του 2022 και έπειτα.
Ακόμη και για την αλλαγή του ονόματος, η επιτροπή εισηγήθηκε να αποφασιστεί συλλογικά σε δεύτερο χρόνο, χωρίς τα μέλη του οργάνου να μπαίνουν σε ονοματολογία.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμη κλονισμό για την ηγετική ομάδα και τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται με το μείζον διακύβευμα της μομφής στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Καταστατικού θα σταλούν στην Κεντρική Επιτροπή, όπου θα πρέπει να πάρουν έγκριση για το Συνέδριο.
Η μαντινάδα του Πολάκη προς τον Κασσελάκη
Μία μαντινάδα η οποία απευθύνεται στον Στέφανο Κασσελάκη έγραψε ο Παύλος Πολάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μετά το αίτημά του για προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ το οποία κατέθεσε χθες Πέμπτη (05/09).
Στη μαντινάδα που δημοσίευσε ο βουλευτής Χανίων, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο κόσμος θέλει πόλεμο, τη δεξιά να ρίξει, δε θέλει ούτε τσακωμό ούτε μασκαραλίκι. Γι' αυτό και θέλουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ρόλο να παίξει πάλι».
Η μαντινάδα του Παύλου Πολάκη
Για να γιατρέψεις μια πληγή, πρώτα τη καθαρίζεις
κι αν δε γατέχεις να χαλάς, μην ξεκινάς να χτίζεις
Εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση
πρέπει να φτιάξει η δουλειά, αλλιώς θα σιοχαλάσει.
Ο κόσμος θέλει πόλεμο, τη δεξιά να ρίξει
δε θέλει ούτε τσακωμό ούτε μασκαραλίκι!!!
Γι αυτό και θελουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη
για να μπορέσει ο Συριζα ρόλο να παίξει πάλι
Φαραντούρης: Σκέφτομαι πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος εάν γίνουν εκλογές
«Σε περίπτωση που γίνουν εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Φαραντούρης.
Αναφερόμενος στην εσωκομματική κρίση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε στο MEGA πως οι εκλογές για νέα ηγεσία στο κόμμα είναι «η πιο αξιοπρεπής λύση σε αυτή τη συγκυρία»
«Αν η προσφυγή στα μέλη μας ήταν κάποια λύση για την εκτόνωση της κρίσης και της εσωστρέφειας, απάντησα ότι σίγουρα δεν είναι μία ιδανική λύση, είναι όμως μία κάποια λύση. Ίσως η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή».
«Δεν το εισηγούμαι ως ιδανική λύση, αλλά ως βέλτιστη δυνατή. Αυτό το σπιράλ εσωστρέφειας, απαξίωσης και φθοράς πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να σταματήσει».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκρουσιακός ή διχαστικός, αλλά:
«Ο ρόλος μου είναι ειρηνοποιός. Αν υπάρχει ρόλος για όλους μας, θα πρέπει να είναι της ενότητας. Αν με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί η δική μου παρουσία και ενδεχομένως υποψηφιότητα να είναι ένας κεντρομόλος πόλος – γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ – το αποδέχομαι και το γνωρίζω».
«Αυτός είναι ο ρόλος όλων μας και σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να μπορέσω κι εγώ και οι άλλοι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία να αποτελέσουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης. Καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και με την ιστορική συγκυρία. Όλοι πρέπει να δείξουμε συλλογική υπευθυνότητα», κατέληξε.