Όποιος προβλέπει ότι τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση για καθολικό «κλείσιμο» εξαιτίας του κορονοιού, όπως είχε συμβεί την περασμένη Ανοιξη, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, θα πέσει έξω. Καλά πληροφορημένη πηγή επιμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του μία τέτοια εισήγηση, την έχει όμως βάλει προς το παρόν βαθιά μέσα στο συρτάρι του.
Ο πρωθυπουργός, όπως επιμένουν συνεργάτες του, μόνο ως έσχατη λύση θα προχωρήσει σε μία τέτοια επιλογή και σε κάθε περίπτωση η χώρα δε βρίσκεται σε αυτό το σημείο.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει διαλέξει ένα διαφορετικό μοντέλο κόντρα στον ιό, κάτι που θα συνεχίσει να εφαρμόζει. Περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί, θα ενισχύονται όταν υπάρχει ανάγκη όμως δεν μπορούμε να πάμε στο μοντέλο του Απριλίου με καθολικό lockdown και σε αυτό συμφωνούν και οι επιστήμονες, γιατί θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις.
«Θα παίρνονται περιοριστικά μέτρα σε εστίες μετάδοσης του ιού. Ακραίο μέτρο θα μπορούσε να ληφθεί μόνο αν υπάρξουν πολύ ακραίες καταστάσεις» ξεκαθαρίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.
Πριν λοιπόν φτάσει το Μέγαρο Μαξίμου να αποφασίσει ένα γενικό lockdown θα έχει, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, καταφύγει σε δύο άλλα μέτρα. Από την μία ο περιορισμός των μετακινήσεων στους άνω των 65 και από την άλλη, η γενική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση που παρθούν και αυτά τα μέτρα και τελικώς δεν υπάρξει βελτίωση στον αριθμό των κρουσμάτων τότε και μόνο τότε θα πάμε σε γενικό και αυστηρό «κλείσιμο».
Μέχρι τότε η έμφαση θα δίνεται στο τρίπτυχο : Μάσκες και τήρηση αποστάσεων, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, ενίσχυση του συστήματος υγείας το οποίο θα υποστεί μεγάλη πίεση. Ειδική μνεία , όπως σημειώνεται από πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, θα δοθεί στην κατάσταση που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος και η κατάσταση δε θα πρέπει να ξεφύγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για το κέντρο της πόλης. Ενα πλάνο που θα προβλέπει με στοχευμένα μέτρα, όπως ξενοδοχεία καραντίνας με υγειονομική παρακολούθηση για ασυμπτωματικούς φορείς, ειδική ενημέρωση ευάλωτων ομάδων και ειδική επικοινωνία στις γλώσσες μεταναστών.
Η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας πάντως αποτελεί το νούμερο ένα στοιχείο μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα άλλωστε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν τα έγκαιρα μέτρα προκειμένου να κερδηθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα το Σύστημα Υγείας να περιθάλψει ασθενείς από τον κορονοϊό. Σήμερα τα πράγματα στο ΕΣΥ ασφαλώς και είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας.
Επειδή δεν είναι όμως απολύτως σαφές πότε η ιατρική κοινότητα θα έχει στη διάθεσή της το εμβόλιο, μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με δεδομένο ότι «ο ιός θα είναι εδώ». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι θα συνηθίσουν να ζουν με τον κορονοϊό και να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής. Κοιτάζοντας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο βλέπει κανείς ότι η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει. Ακόμη και στις χώρες όπου υπάρχει μεγάλη έξαρση (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία) έχουν αποφύγει ένα καθολικό lock down. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Οι μήνες που ακολουθούν είναι εξαιρετικά δύσκολοι (φθινόπωρο-χειμώνας) και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην επιδημιολογική εικόνα, αφού ο ιός θα είναι παρών και θα κυκλοφορεί. Γι αυτό το λόγο όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει γιατί σε μία τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.