Tα μηνύματα Μητσοτάκη στους επενδυτές για μεταρρυθμίσεις, οικονομία, τράπεζες και πολιτική σταθερότητα
Roadshow Morgan Stanley

Tα μηνύματα Μητσοτάκη στους επενδυτές για μεταρρυθμίσεις, οικονομία, τράπεζες και πολιτική σταθερότητα

Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς» έγινε απολύτως σαφής στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός, από τη βρετανική πρωτεύουσα και το 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, διέψευσε τη σχετική φημολογία για επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, την ημέρα, μάλιστα, που το θέμα μπαίνει στην εσωτερική πολιτική ατζέντα με το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει σχετική τροπολογία στη Βουλή. «Η απάντηση είναι ότι περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας», ήταν η απάντησή του, ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των κερδών των ελληνικών τραπεζών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μιλώντας στους επενδυτές, τα στοιχεία, που πιστοποιούν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της κυβέρνησής του, έθεσε ως πρώτη και αδιαπραγμάτευτη, όπως είπε «να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, να παραμείνουμε εντός των σημείων αναφοράς για τις δαπάνες όπως έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι θα επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε, και θα συνεχίσουμε, να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τη φοροδιαφυγή, αυτό είναι μια διαρθρωτική αλλαγή. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το όποιο πλεόνασμα έχω για να πείσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να μειώσω περαιτέρω τους φόρους. Αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για εμένα».

Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε το να διασφαλιστεί «ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σταθερή δημοσιονομική θέση ως θεμέλιο για να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις παραγωγικές επενδύσεις», επισημαίνοντας ότι στις εταιρείες η κυβέρνηση έχει «παράσχει σταθερότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια, και μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις ευκαιρίες να επενδύσουν στη χώρα». Τρίτη προτεραιότητα, στην οποία επέμεινε ο πρωθυπουργός, ήταν «η διαχείριση των δεξιοτήτων και της τεχνολογίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού χρόνου, που απομένει έως τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία του ότι «τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι αρκετά διαφορετικά και είναι σημαντικό για τους πολίτες να καταλάβουν ότι είναι πραγματικά συμμέτοχοι σε αυτό, ώστε να μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της ιστορίας μετασχηματισμού της χώρας, ότι δεν πρέπει να φοβούνται την αλλαγή και ότι σε αυτόν τον ταραχώδη και περίπλοκο κόσμο παρέχουμε την απαραίτητη σταθερότητα και την κατεύθυνση που χρειάζεται η χώρα».

Κάνοντας τη σύγκριση για το πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την οικονομική κρίση, σε σχέση με χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έβαλε στο στόχαστρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει, ξεκάθαρα υστερούμε. Η Ιρλανδία τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Η Πορτογαλία τα κατάφερε πολύ καλύτερα από εμάς» και ρίχνοντας το βάρος στο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, μίλησε για αδυναμία «να διαμορφώσουμε την απαραίτητη συναίνεση για να γίνουν απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, το γεγονός ότι, ασφαλώς, υποφέραμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω πολιτικών επιλογών που έγιναν». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της έκθεσης Draghi στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι διττό. Από τη μία πλευρά, είναι ένα πρόβλημα υπερβολικής ρύθμισης», που δεν διευκολύνει τις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «η ιδέα αυτού του 28ου ευρωπαϊκού καθεστώτος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα». Σχολιάζοντας την κατεύθυνση, που η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει, έκανε δύο παρατηρήσεις, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει και το κλίμα στο Συμβούλιο αλλάζει. Από την άλλη πλευρά, οι αντιξοότητες είναι σημαντικές, αλλά η απειλή της σταδιακής διολίσθησης προς τη γεωπολιτική ασημαντότητα είναι υπαρκτή. Πιστεύω ότι αυτό έχει τουλάχιστον γίνει αποδεκτό από τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, επεσήμαναν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο πρωθυπουργός συνάντησε τους διεθνείς επενδυτές, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση γίνεται σε μια περίοδο, που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο και εντός του 2025 θα καταβληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042. 

Σημαντικό στοιχείο στην ατζέντα που επικοινωνεί ο πρωθυπουργός προς το διεθνές επενδυτικό ακροατήριο αποτελούν η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, που διασφαλίζει η ισχυρή εντολή της κυβέρνησης για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, όπως και η προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ταυτόχρονα με τον βασικό άξονα της οικονομικής της πολιτικής για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, χωρίς παρεκκλίσεις και ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, ώστε η κοινωνία να είναι συμμέτοχος στην ανάπτυξη, που καταγράφει η ελληνική οικονομία. 

Τα θέματα της οικονομίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ. Στόχος για την Αθήνα είναι η επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού, με δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα. Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να βρίσκεται και το Μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26.