Τα σενάρια ανασχηματισμού και το μεταρρυθμιστικό σπριντ
Eurokinissi
Eurokinissi

Τα σενάρια ανασχηματισμού και το μεταρρυθμιστικό σπριντ

Η «ανάγνωση» του μηνύματος των πολιτών, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς δύο παράλληλους δρόμους. Αφενός, την επανεξέταση των προσώπων, που κλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο και προφανώς οι επιδόσεις τους δεν κρίθηκαν επαρκείς από το εκλογικό σώμα, αφετέρου τον επανασχεδιασμό και την επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, που αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ο σχεδόν προαναγγελθείς ανασχηματισμός θεωρείται αναπόφευκτος, ο χρόνος ανακοίνωσης των πρωθυπουργικών αποφάσεων, αβέβαιος, με πολλούς να παραπέμπουν πλέον στην ερχόμενη εβδομάδα. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, όπως ήταν, κυρίως τις προηγούμενες ημέρες, οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με κορυφαίους υπουργούς.

«Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα» επαναλαμβάνουν οι συνεργάτες του, την ώρα, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία, ανακοίνωνε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει κανονικά και υπό την παρούσα σύνθεση την Παρασκευή.

Τα σενάρια για την αλλαγή σκυτάλης σε σειρά υπουργείων είναι πολλά, καθώς άπαντες αναμένουν ο επικείμενος ανασχηματισμός να μην αφορά απλώς σε διορθωτικές κινήσεις, αλλά να δίνει ένα ευρύτερο στίγμα προθέσεων για την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται πρόσωπα πρώτης γραμμής να μην έχουν θέση στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, νέα πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να εισέλθουν έστω σε θέσεις υφυπουργών και χαρτοφυλάκια να συγχωνευθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει δείγμα προθέσεων, μιλώντας για επιλογές με βάση την αποτελεσματικότητα, έχει ουσιαστικά κάνει αυτοκριτική, παραδεχόμενος ότι κάποιοι συνήθισαν να κοιτούν από ψηλά, ενώ έχει επισημάνει ότι σε κάθε περίπτωση το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί κι αυτό θα αποτελέσει γνώμονα των επιλογών, που θα γίνουν. «Υπήρξε επίσης κάποιος βαθμός δυσαρέσκειας για ζητήματα όπως το κόστος ζωής, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας. Και αυτό πρέπει να κάνουμε», ήταν τα λόγια, που χρησιμοποίησε, μιλώντας στο διεθνές ακροατήριο του Bloomberg.

Τάσος Χατζηβασιλείου, Μακάριος Λαζαρίδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νότης Μηταράκης, Κώστας Τσιάρας Κώστας Γκιουλέκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Καραγκούνης, είναι στη λίστα όσων διεκδικούν την είσοδό τους στο νέο υπουργικό σχήμα, ενώ σε τροχιά εξόδου πιθανολογείται ότι βρίσκονται οι Δημήτρης Καιρίδης, Χρήστος Στυλιανίδης, Κώστας Σκρέκας και Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ στα ερωτηματικά παραμένουν η Νίκη Κεραμέως, η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γιώργος Φλωρίδης.

Στα δομικά στοιχεία του επικείμενου ανασχηματισμού θα καταγραφούν, αν τελικά επιβεβαιωθούν, οι συγχωνεύσεις υπουργείων, όπως του Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Μετανάστευσης με το Ναυτιλίας και του Οικονομικών με το Ανάπτυξης. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι ο ρόλος, που θα αναλάβει το πρόσωπο στην ηγεσία τους, θα είναι αυξημένης βαρύτητας, καθώς θα πρόκειται για συνενώσεις καίριων τομέων.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η θέση του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου, θέση την οποία από το 2019 έως σήμερα, κατείχαν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και εν συνεχεία ο Γιάννης Μπρατάκος. Τα σενάρια, που συζητούνται, περιλαμβάνουν τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Νίκο Παπαθανάση και Γιώργο Μυλωνάκη, χωρίς να αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταλήξει σε άλλο πρόσωπο, που θα κριθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις, που χρειάζονται για την κάλυψη μιας θέσης υψηλής πολιτικής επιρροής.

Όποτε κι αν σχηματιστεί το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι σαφές ότι θα κληθεί να διαχειριστεί μια πιεστική πραγματικότητα για την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε πρώτο πλάνο την αναστροφή της εικόνας που αποτυπώθηκε στις κάλπες της περασμένης Κυριακής για τις κυβερνητικές επιδόσεις, προτάσσοντας επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων, όπως η ακρίβεια και η στεγαστική κρίση, η ασφάλεια, η λειτουργία του δημόσιου τομέα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, όπως και η αλλαγή της καθημερινότητας, για παράδειγμα η αναβάθμιση των μέσων μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, «πυξίδα» για την κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αποτελεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η συνέχιση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων και την μείωση της ανεργίας. Το Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζει για ένα καλοκαίρι, όπου στη Βουλή θα προωθηθεί σειρά νομοσχεδίων, μεταξύ αυτών το πριν παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές για το ΣτΕ.