Μάχη με το χρόνο δίνει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν σε αρκετές περιοχές της χώρας οι πυρκαγιές. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική παράμετρος είναι η οικοδόμηση ενός πλαισίου για την προσέλκυση, υποδοχή και ταχεία αξιοποίηση δωρεών.
Την Πέμπτη τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr, η νέα ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα, με διαφάνεια και αμεσότητα, να συνεισφέρουν σε προγράμματα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών. Στην πλατφόρμα παρατίθενται όλα τα project τα οποία οι ενδιαφερόμενοι, τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα, μπορούν να επιλέξουν ώστε να υποστηρίξουν.
Κάθε δωρητής που επισκέπτεται την πλατφόρμα μπορεί να διαλέξει εάν θέλει να προσφέρει χρήματα, οπότε το ποσό μεταφέρεται στον ειδικό λογαριασμό κρατικής αρωγής που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή εάν θέλει να προσφέρει ως «ανάδοχος» υπέρ ενός συγκεκριμένου έργου με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η υλοποίηση κάποιου έργου ή η προμήθεια πολύτιμου υλικού και εξοπλισμού.
Πέραν των σαφών προδιαγραφών οι δράσεις που εντάσσονται στο e-dorees.gov.gr θα έχουν προσδιορισμένο προϋπολογισμό. Προβλέπεται δε διασύνδεση της πλατφόρμας με τα μητρώα της ΑΑΔΕ (η σύνδεση στην πλατφόρμα γίνεται με τα στοιχεία Taxis), ώστε οι προσφορές να έχουν απτό αντίκρισμα στις φορολογικές υποχρεώσεις των δωρητών, στοιχείο που συνιστά και επιπλέον κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους.
Μεσομακροπρόθεσμα, η πύλη e-dorees.gov.gr αφενός θα αποτελέσει το θεμέλιο για την κατάρτιση μητρώου δωρητών που θα μπορούν συνδράμουν σε μία πληθώρα πρωτοβουλιών στην Ελλάδα, και αφετέρου θα λειτουργήσει ως ένας επίσημος «σύνδεσμος» του κράτους με την κοινωνία των πολιτών, ο οποίος μπορεί να τονώσει το ευρύτερο κίνημα εθελοντισμού και προσφοράς, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική κρίση.
Οι ψηφιακές δυνατότητες της πλατφόρμας e-dorees.gov.gr θα πλαισιωθούν από την ενεργοποίηση μίας ειδικής επιτροπής η οποία θα στελεχώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες από το χώρο των ιδρυμάτων και των ΜΚΟ.
Αποστολή της επιτροπής θα είναι να υποδέχεται, να αξιολογεί και θα κατευθύνει τα αιτήματα των ιδιωτών στις κατάλληλες δράσεις, σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης, να καλλιεργεί στενές σχέσεις με πρόσωπα, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που έχουν πλούσια κοινωφελή προσφορά και παράλληλα να λειτουργεί ως σημείο επικοινωνίας για τους δωρητές κατά τη διάρκεια της απορρόφησης ή υλοποίησης της προσφοράς τους.
Επικεφαλής της task force, που θα αναφέρεται στον Υπουργό Άκη Σκέρτσο και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τίθεται ο Γιάννης Ζερβάκης πρώην Γενικός Διευθυντης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και νυν ειδικός σύμβουλος στο Γραφείο Πρωθυπουργού.
Τα υπόλοιπα μέλη είναι η Αρχιτέκτων Τοπίου Έλλη Παγκάλου, ο Ξενοφών Κάππας Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με ειδίκευση σε ζητήματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, ο Σωτήρης Πετρόπουλος Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνιδρυτής της Higgs, η οποία «προπονεί» μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αποτελεσματική ανάπτυξη της δράσης τους, ο Αλέξης Ανδρονόπουλος επιχειρηματίας, κάτοικος Ματιού και συνιδρυτής της ΜΚΟ Salvia για την αποκατάσταση εγκαυματιών από πυρκαγιές και ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων και Δωρεών στο Ίδρυμα Μποδοσάκη.