Θ. Κοντογεώργης: Μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Θ. Κοντογεώργης: Μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Πρόκειται για μια σημειακή, κομβική μεταρρύθμιση, τόνισε ο  υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης επισημαίνοντας ότι «παρατηρείτε και τεράστια αιμορραγία τόσο με τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού όσο και με το ακαδημαϊκό προσωπικό της διασποράς».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε πως «μέσα στο Γενάρη θα έχουμε εξελίξεις, όσον αφορά τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Ο στόχος είναι αυτός, υπάρχει και έχει γίνει συστηματική δουλειά. Προφανώς εδώ υπάρχει και ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά καθιστούσε τη χώρα μας εθνική εξαίρεση στο ζήτημα αυτό, δηλαδή του κρατικού μονοπωλίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και επίσης παρατηρείτε και τεράστια αιμορραγία τόσο με τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού όσο και με το ακαδημαϊκό προσωπικό της διασποράς (…) Πρόκειται για μια σημειακή, κομβική μεταρρύθμιση και θεωρώ λοιπόν, ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη πλέον στο να ακούσει και θα έλεγα ότι υπάρχει μια αποδοχή αλλά και παραγωγικοί λόγοι που προχωράμε σε αυτή την αλλαγή» σημείωσε στην πορεία της συνομιλίας τους».

Για την τροπολογία που αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε πως «είναι μια μεγάλη συναίνεση και μια πολιτική συγκεκριμένη η οποία έχει στον πυρήνα της τη δημόσια ασφάλεια, την εσωτερική ασφάλεια, αφού προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο θέμα και βέβαια, συνδέει την παραμονή με την εργασία και προσπαθεί ταυτόχρονα να καταπολεμήσει και την αδήλωτη και τη μαύρη εργασία που όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί και συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας (…)»

«Έχουμε και πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα, προκειμένου να ρυθμίσουμε καλύτερα αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό και με τους ανθρώπους που βρίσκονται κάποια χρόνια. Και βέβαια θα πρέπει να εργάζονται προκειμένου να ξέρουμε και που βρίσκονται και να συμμετέχουν κανονικά στην αγορά εργασίας, βγάζοντας έξω ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους και από έναν κύκλο παραβατικότητας» σημείωσε.

Εν συνεχεία, αναφορικά με το θέμα της ροζ ελληνικής σημαίας στην Νέα Υόρκη υπογράμμισε «Δεν υπήρξε βέβαια, προφανώς καμία λογοκρισία. Αξιολογήθηκε ότι σε ένα δημόσιο κτίριο, το οποίο ανήκει στο στενό πυρήνα του κράτους, ειδικά ως προς τα σύμβολα που έχουν να κάνουν, όπως είναι η σημαία, θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική μεταχείριση και ένα πλαίσιο. Αυτό δεν έχει να κάνει βέβαια ούτε με την ελευθερία της τέχνης, ούτε με καμία απόπειρα λογοκρισίας.

Όμως, αυτό το οποίο πραγματευόταν το συγκεκριμένο έργο τέχνης, όπως αυτό αποτυπώθηκε, έχει να κάνει με την έμφαση που δίνει αυτή η κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν την κοινωνική συμπερίληψη, την κοινωνική ένταξη και σε θέματα κοινωνικά, όπως είναι η ενδο-οικογενειακή βία. Διότι, μην ξεχνάτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα αυτό».

Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του νέου δημάρχου της Αθήνας, του κ. Δούκα απέναντι στην «Ανάπλαση Α.Ε», είπε: 

«Η ανάπλαση ΑΕ είναι μια δημόσια, μια κρατική επιχείρηση (…) Λόγω όμως, και κυρίως του ταμείου ανάκαμψης αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, υπάρχει κυρίως μια διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης της ανάγκης να προχωρήσουν αναπλάσεις.

Επομένως, νομίζω ότι παραπάνω από ένα χρόνο, υπήρχε μια προεργασία από τα συναρμόδια Υπουργεία, κυρίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να υπάρξει μια αναδιαμόρφωση του πλαισίου και για αυτό προχώρησε τώρα και αυτό το πλαίσιο.

Και βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, στο νέο αυτό πλαίσιο, οι διοικήσεις, όπως και στις υπόλοιπες διοικήσεις των οργανισμών και των επιχειρήσεων του Δημοσίου, θα είναι με το νέο νόμο της κ. Κεραμέως, που προφανώς θέτει και κάποια αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου οι κατάλληλοι άνθρωποι να βρεθούν στις κατάλληλες θέσεις».