Η τραγωδία στα Τέμπη προκάλεσε ένα τόσο βαθύ και τόσο συλλογικό εθνικό τραύμα, που πολλοί πίστεψαν πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ξανά πως στην Ελλάδα η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τα πάντα, ακόμη και τον πιο βαθύ ανθρώπινο πόνο. Υιοθετώντας την πιο διχαστική τυμβωρυχία και μια νέα θεωρία συνωμοσίας περί… «μπαζώματος».
Είναι σαφές πως σκοπεύουν να πάνε στις ευρωεκλογές με όπλο τους αυτή τη νέα θεωρία συνωμοσίας. Όπως έπραξαν και στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με όπλο το Predator. Όπως είχαν πράξει και στη διάρκεια της πανδημίας, υποθάλποντας την θεωρία περί «δοκιμασμένων» και μη «δοκιμασμένων» εμβολίων.
Στην Εξεταστική Επιτροπή, η αντιπολίτευση είχε έναν σκοπό: Να αποδείξει ότι η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη και πως τα περί ανθρώπινων λαθών είναι απλή προπαγάνδα. Μετά από την εξέταση σαράντα περίπου μαρτύρων, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Και τότε ήλθε η προπαγάνδα περί «μπαζώματος».
Δεν κυκλοφόρησε απλά ως μια φημολογία ή ένας ψίθυρος. Ακούστηκε από τα πιο επίσημα χείλη και συνεχίστηκε και μετά από τις πιο επίσημες διαψεύσεις.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του, υποστήριξε τα ακόλουθα:
«Ο πρωθυπουργός που με προσωπική του ευθύνη μπλοκάρει την έρευνα της Δικαιοσύνης για το predator, που αμαυρώνει την πατρίδα μας στο εξωτερικό με τους χειρισμούς του στο κράτος Δικαίου, που τα στελέχη του απαξίωσαν τον ρόλο της εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, που ένας από τους πιο στενούς του υπουργούς έδωσε την εντολή για το "μπάζωμα" στα Τέμπη, χθες μίλησε για εργαλειοποίηση. Δεσμεύομαι πως όσο και να "μπαζώνει" τις έρευνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και να καμουφλάρεται επικοινωνιακά, στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη».
Μετά το Predator, το «μπάζωμα»!
Δεν συμφωνούσαν με τους μάρτυρες που καλούσαν
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που έκαναν τόση φασαρία στην εξεταστική επιτροπή. Έφθασαν στο σημείο να καλούν οι ίδιοι μάρτυρες που μετά απαξίωναν, αν οι καταθέσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τον κεντρικό σκοπό, αν δεν εξυπηρετούσαν την υπό κατασκευή κυρίαρχη άποψη.
Και πραγματικά! Στην εξεταστική επιτροπή ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από τους πλέον ειδήμονες:
Ότι μέσα σε πέντε λεπτά παραβιάστηκαν εννέα φορές βασικοί κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κίνησης.
Ότι όταν ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης δεν εφαρμόζεται από τον άνθρωπο, κανένα σύστημα δεν μπορεί να σε σώσει.
Ότι ο Κανονισμός είναι πολύ αυστηρός, βασισμένος στους στρατιωτικούς κανονισμούς του 19ου αιώνα.
Ότι κατά την επιστράτευση του 1940, χωρίς κανένα σύστημα, μόνο με τον τηλέγραφο, πέρασαν 180 τρένα σε μια μέρα χωρίς κανέναν εκτροχιασμό.
Ότι ένα τέτοιο δυστύχημα δεν εξηγείται με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνο με την μη τήρηση του Κανονισμού, ο οποίος περιγράφει ποιες ενέργειες θα γίνουν όταν υπάρχει τηλεδιοίκηση και όταν δεν υπάρχει, όταν υπάρχει σηματοδότηση και όταν δεν υπάρχει.
Ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός και αυτό το αναγνωρίζουν όλα τα συστήματα ασφαλείας.
Ότι και τα τελειότερα συστήματα ασφαλείας να υπάρχουν, ανθρώπινα χέρια τα χειρίζονται.
Ότι δεν δουλεύει από μόνο του το σύστημα, θέλει από πάνω κάποιον για να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, είτε για να φύγει το τρένο, είτε για να γίνει διασταύρωση με τρένο.
Ότι σε κάθε διαδικασία, κάποιος ανθρώπινος παράγοντας δίνει εντολή για να δουλέψει το σύστημα.
Ότι ο Γενικός Κανονισμός είναι ευαγγέλιο, είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε συστήματα.
Ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να αποτρέψει τα ανθρώπινα λάθη.
Ότι ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης είναι η καρδιά του σιδηροδρόμου σε όλη την Ευρώπη.
Ότι ο Σιδηρόδρομος είναι το κατ’ εξοχήν μέσο που βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα.
Ότι δεν υπάρχει σύστημα ασφαλείας που να είσαι 100% βέβαιος, αν δεν το χειριστεί κάποιος καλά.
Όλα αυτά τα είπαν άνθρωποι που κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνδικαλιστές. Γεγονός που προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα έναν διαρκή μεγάλο σαματά που δημιούργησε πολύ κακές εντυπώσεις μέσα σε αυτό το γενικό λαϊκό αίσθημα συλλογικού τραύματος με εθνικές διαστάσεις.
Η κατάσταση αυτή – με τις συνεδριάσεις να εξελίσσονται σε δημόσιους διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα – αύξησε το αίσθημα της οργής και γέννησε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης και φημολογίας, που στην πράξη υπονομεύει και το έργο της Δικαιοσύνης, της μόνης αρμόδιας για να αποφανθεί.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα
Και έτσι φτάσαμε στο χειρότερο. Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έφθασαν στο σημείο να υιοθετήσουν σενάρια συνωμοσίας μιλώντας για «μπάζωμα» της περιοχής όπου έλαβε χώρα η τραγωδία με σκοπό την συγκάλυψη. Την ώρα που η εξήγηση δόθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη, τον συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελο Φαλάρα, που είπε ότι τα βαριά μηχανήματα που χρειάστηκε να επιχειρήσουν στην περιοχή για να σωθούν ανθρώπινες ζωές έπρεπε να πατήσουν σε στέρεο έδαφος. Και ότι η απόφαση ελήφθη από τους αρμοδίους επί του πεδίου που εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση μεγάλων ανθρώπινων απωλειών.
Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν όσους πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μετατρέπουν το ψέμα σε αλήθεια, να σκορπούν την αμφιβολία και την αμφισβήτηση των θεσμών, να μην πιστεύει κανείς τίποτε, να χαθεί κάθε αίσθημα εμπιστοσύνης.
Άλλωστε, ο Γκέμπελς έλεγε πως το επαναλαμβανόμενο ψέμα μετατρέπεται σε αλήθεια.
«Μην αφήσετε την αλήθεια να σκοτώσει ένα ωραίο ρεπορτάζ», έλεγε στα τέλη του 19ου αιώνα ο κίτρινος εκδότης Ράντολφ Χηρστ.
Κάτι θα ξέρει ο κ. Κασσελάκης που αρέσκεται να κατασκευάζει «ωραία ρεπορτάζ»…
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος