Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με τον χλευασμό και τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που μάλιστα ζήτησε και την παραίτησή του, μετά την αποτυχία και των δύο υποψηφίων που πρότεινε η Σόφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Αυτή είναι "η πιο ηχηρή αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής" της Βουλγαρίας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σόλομον Πάσι.
Έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο –το Σοσιαλιστικό, το MDL της τουρκικής μειονότητας και το σοσιαλδημοκρατικό ABV– ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής, η οποία δεν αναμένεται να έχει συνέπειες για την κυβέρνηση του Μπορίσοφ.
Η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα κατηγόρησε τον συντηρητικό πρωθυπουργό ότι "πρόδωσε το εθνικό συμφέρον".
Η Βουλγαρία προωθούσε ως επίσημη υποψήφιά της για τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ την Ιρίνα Μπόκοβα, νυν γενική διευθύντρια της Unesco, την οποία είχε προτείνει η προηγούμενη, σοσιαλιστική κυβέρνηση. Όμως την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μπόκοβα δεν συγκέντρωνε αρκετές ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να διεκδικήσει το αξίωμα, η Σόφια αποφάσισε να την αποκηρύξει και να προτείνει αντ'' αυτής την Ευρωπαία Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μολονότι οι παρατηρητές στοιχημάτιζαν ότι ο επόμενος γ.γ. θα προερχόταν από κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης και πιθανότατα θα ήταν γυναίκα, τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας επέλεξε να προτείνει τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.
Ο Μπορίσοφ εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν προτάθηκε κάποια γυναίκα υποψήφια από χώρα της ανατολικής Ευρώπης. "Το να ζητάτε την παραίτησή μου δεν είναι λογικό, θα έπρεπε τότε να παραιτηθούν όλοι οι πρωθυπουργοί (σ.σ. των χωρών που πρότειναν υποψηφίους) εκτός από εκείνον της Πορτογαλίας", σχολίασε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ