Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Φήμες, σενάρια και πληθώρα διαρροών διακινούνται από το πρωί στα δημοσιογραφικά γραφεία για την «πολιτική» τύχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή το Σκοπιανό.
Με δεδομένη, μέχρι νεοτέρας ασφαλώς, την κάθετη άρνηση του Πάνου Καμμένου να ψηφίσει υπέρ της χρήσης του όρου “Μακεδονία” ή παραγωγό του στην ονομασία της ΠΓΔΜ, η συγκυβέρνηση δείχνει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί.
Όπως ήδη έγραψε το liberal.gr, μετά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς διάχυτη είναι η αντίληψη ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάει το θέμα μέχρι τέλους, χωρίς όμως, προσέξτε, να έχει έρθει σε συμφωνία διαχείρισης του ζητήματος με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Η αίσθηση αυτή που πλέον αποτελεί βεβαιότητα αποτελεί καταλύτη εξελίξεων, με κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Αμυνας.
Από νωρίς το πρωί πληροφορίες θέλουν τον κ. Καμμένο να εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και παραίτησής του από το υπουργείο Άμυνας, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις. Παράλληλα ο κ. Καμμένος φέρεται να έχει διαμηνύσει αυτή την πρόθεσή του στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας μήνυμα παράλληλα ότι δε θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση (εφόσον περιέχει τον όρο “Μακεδονία”), αλλά ούτε και θα την καταψηφίσει, προφανώς επιλέγοντας την οδό της αποχής.
Με βάση αυτό το σενάριο ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει κοινοβουλευτικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης. Το κλίμα πάντως σε κάθε περίπτωση έχει βαρύνει επικίνδυνα με βουλευτές των ΑΝΕΛ να επιτίθενται ανοιχτά στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, προεξάρχοντος του Δημήτρη Καμμένου. Είναι τέτοια η ένταση μάλιστα των εκφράσεων που απορεί κανείς πως μπορεί να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία μετά από τέτοια περιστατικά.
Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος έχουν οικοδομήσει όλη αυτή την περίοδο μία πολύ καλή διαπροσωπική σχέση, στοιχείο που ίσως αποτελέσει τον “κυματοθράυστη” όλης της έντασης. Όμως αργά ή γρήγορα ο κ. Καμμένος θα πρέπει να αποφασίσει κάτι που στο τέλος φαντάζει αναπόφευκτο. “Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει”...