Τουρκικός εκβιασμός στον Νίκο Αναστασιάδη

Τουρκικός εκβιασμός στον Νίκο Αναστασιάδη

Την ακύρωση της απόφασης της Κυπριακής Βουλής για το θέμα της μνείας του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία της Κύπρου, θέτει ως προϋπόθεση τώρα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ak?nc? για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή οι ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις πέφτουν στην παγίδα της Τουρκίας, και διασταυρώνουν τα ξίφη τους όχι για την ουσία του κυπριακού και το περιεχόμενο των θέσεων που προβάλλει η Άγκυρα, αλλά για το δημοψήφισμα του 1950 και το εάν θα πρέπει να αποκλεισθεί η όχι από την ιστορική μνήμη.

Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες λόγω των ακραίων θέσεων που προβάλλει η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά, η υπόθεση αυτή της απόφασης της Κυπριακής Βουλής, που ήταν προφανώς άκαιρη και άσκοπη, χρησιμοποιείται από την τουρκική πλευρά για να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες η τουλάχιστον να εξασφαλίσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για την συνέχιση τους.

Είναι δεδομένο ότι ο ιταμός τρόπος με τον οποίο Άγκυρα και ψευδοκράτος απαιτούν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ακυρώσει την απόφαση της κυπριακής Βουλής, δεν επιτρέπει καμία τέτοια κίνηση, ακόμη και αν ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης διαφωνεί με τον τρόπο που εγκρίθηκε η απόφαση, καθώς θα δίνονταν η εντύπωση ότι ήδη από τώρα η Τουρκία και το ψευδοκράτος είναι «συγκυβερνήτες» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ak?nc?, οποίος έστειλε επιστολή και στον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Gutterres για το θέμα, δήλωσε ότι «εάν δεν διορθωθεί η απόφαση της Βουλής τότε δεν έχει νόημα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η απόφαση της Βουλής προσβάλει και προκαλεί την καχυποψία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε ο κ. Ak?nc? σε συνάντηση που είχε με το Κίνημα Αλληλεγγύης προσθέτοντας ότι «Χρειαζόμαστε Μετρά Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν χρειαζόμαστε νοοτροπίες που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η δράση είναι προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης και το πρόσφατο επεισόδιο αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στην διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής και με την ανακοίνωση του είχε υπερασπισθεί την τουρκική εισβολή του 1974 λέγοντας ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού σκόπευε να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που προκλήθηκε από την νοοτροπία που πήγαζε στις ψευδαισθήσεις της Ένωσης».

Ν. Μ.

Διαβάστε ακόμα:

- Χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων, δήλωσε ο Eide μετά τη συνάντηση με τον Akinci

- Eide για Κυπριακό: Το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν είναι το βέλτιστο