Turkaegean: Πώς η Ελλάδα έπεισε την ΕΕ και ακύρωσε το εμπορικό σήμα - Ο ρόλος του Α. Γεωργιάδη

Turkaegean: Πώς η Ελλάδα έπεισε την ΕΕ και ακύρωσε το εμπορικό σήμα - Ο ρόλος του Α. Γεωργιάδη

Ακυρώνεται το ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα «Turkaegean», με απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (C58927, 10/01/25) και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

«Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εθνικά της συμφέροντα και στο εμπορικό πεδίο. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος «Turkaegean»», όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήταν το καλοκαίρι του 2022 όταν αποκαλύφθηκε η κατοχύρωση του συγκεκριμένου σήματος από την Τουρκία έναν χρόνο νωρίτερα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν γνωστή η χρήση του συγκεκριμένου όρου ως διαφημιστικού σε τουριστικές καμπάνιες της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου. 

Άμεσα διεξήχθη κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των τότε υπουργών, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Σε εκείνη την επίμαχη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση προσφυγής κατά του σήματος «TurkAegean» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου (EUIPO).

Μάλιστα, ορίστηκε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ως υπεύθυνος των ενεργειών και της δημιουργίας του φακέλου της υπόθεσης προκειμένου να επιτευχθεί η ακύρωση του εν λόγω σήματος. 

Ωστόσο, πριν από τη σύσκεψη κατά την οποία ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις, είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, με μερίδα καθηγητών της Νομικής Σχολής να διατυπώνει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο προσβολής του όρου υπό τον φόβο της αποτυχίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Τελικά, επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να μην αντιδράσει σε νομικό επίπεδο, αφού υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να τύχουν θετικής ανταπόκρισης οι νομικές ενέργειες της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν απασχολήσει αντίστοιχες υποθέσεις άλλων χωρών, όπως αυτή της Ιταλίας κατά του σήματος Mafia μιας αλυσίδας πιτσαρίας, αλλά και της Ισλανδίας κατά του σήματος Iceland, που είχε υιοθετήσει η αλυσίδα καταστημάτων κατεψυγμένων τροφίμων «Iceland Foods» στη Βρετανία.

Τον Μάιο του 2022 ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας πήρε τα ηνία της υπόθεσης.

Ταχύτατα συγκροτήθηκε ομάδα «δράσης» αποτελούμενη τόσο από δικηγόρους της νομικής υπηρεσίας του οργανισμού όσο και από νομικούς εγνωσμένης αξίας στον κλάδο της διανοητικής ιδιοκτησίας και με μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις.  Η αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας κατατέθηκε με γοργούς ρυθμούς, ενώ στη διετή πορεία της δικαστικής «μάχης» η τουρκική πλευρά φέρεται να ακολούθησε παρελκυστική τακτική, αιτούμενη συνεχώς την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών κάθε διαδικαστικής πράξης.