«Είναι κλεμμένα από την Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα» καθώς «ταξίδεψαν στην Αγγλία χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα» και η λέξη που μπορεί να περιγράψει καλύτερα την πράξη που διέπραξε ο Έλγιν είναι η αρχαιοκαπηλία, ανέφερε –μεταξύ άλλων– η συγγραφέας και μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Βικτόρια Χίσλοπ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Η τοποθέτησή της γίνεται ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 2 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.
«Έχουμε καινούργια κυβέρνηση που είναι πιο ανοικτή σε αυτά τα θέματα» σημείωσε η Βικτόρια Χίσλοπ και συμπλήρωσε: «Βρέθηκα πρόσφατα σε μια βραδιά στο Βρετανικό Μουσείο», όπου, η συγγραφέας ανέφερε ότι ο νέος διευθυντής, ο Δρ. Νίκολας Κάλιναν της έδωσε την εντύπωση πως είναι έτοιμος για μια νέα συζήτηση. Η σχεδιαζόμενη ανακαίνιση στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί να δώσει την ευκαιρία, προσέθεσε η Χίσλοπ.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία των Γλυπτών του Παρθενώνα: «είναι ένα κομμάτι της καρδιάς μία χώρας. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι απλά ένα ακόμη άγαλμα. Είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Economist, το επόμενο έτος, το Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Ενώ, σε δημοσίευμα των Financial Times, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι εκείνο για το οποίο «μπορούμε να μιλάμε είναι μία σχέση ''συνεργασίας'' μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας». Λέγοντας, επίσης, ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά και πως «τα πλάνα παίρνουν σάρκα και οστά».