Επαναπατρισμός αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn

Επαναπατρισμός αττικού μελανόμορφου ληκυθίου από το Μουσείο Glencairn

Αττική μελανόμορφη λήκυθος πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα καθώς πραγματοποιήθηκε, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, η τελετή επαναπατρισμού από το Μουσείο Glencairn, στο Bryn Athyn της Πενσυλβάνια.

Ύψους 12 εκ., το ληκύθιο, το οποίο παρέδωσε η επιμελήτρια του Μουσείου Glencairn Wendy Closterman φέρει, επί λευκού βάθους, μελανόμορφη παράσταση μάχης Αθηνάς εναντίον Γίγαντα με δύο οπλίτες εκατέρωθεν του πολεμικού επεισοδίου. Αποτελεί εύρημα από την ανασκαφή του τάφου 14, στο νεκροταφείο του Κεραμεικού της Αθήνας. Ειδικότερα, το αγγείο «ήρθε στο φως», το 1910, και απομακρύνθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες, μεταξύ 1936 και 1976, όπως έδειξε η έρευνα του Μουσείου και του υπουργείου Πολιτισμού δια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Το αττικό μελανόμορφο ληκύθιο, ύψους 12 εκ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Το Μουσείο ενημέρωσε τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για την απόφασή του να επιστρέψει το ληκύθιο στην Ελλάδα. Όσο για το αντικείμενο, έπειτα από την απομάκρυνσή του από την Ελλάδα, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, το Δεκέμβριο 1973, στο πλαίσιο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Hagop Kevorkian Fund. Ο ιδιώτης που το αγόρασε από τη δημοπρασία το δώρισε στη συνέχεια, ανώνυμα, στο αμερικανικό Μουσείο.

Η Λίνα Μενδώνη στο χαιρετισμό της, εξέφρασε βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς τη Διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου Glencairn για την απόφασή του, πράξη με «τεράστια συμβολική και ουσιαστική σημασία», επισημαίνοντας ότι «αυτό το μικρό, αλλά εξαιρετικό, δείγμα αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας επιστρέφει στο σπίτι του, χάρη στη γενναιόδωρη και τη συμβολικά σημαντική χειρονομία του διευθυντή του Μουσείου Dr.  Brian Henderson. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτός ο επαναπατρισμός δεν προέκυψε από επίσημη διεκδίκηση των ελληνικών Αρχών. Αντίθετα, ξεκίνησε από το ίδιο το Μουσείο Glencairn, ως μέρος της διαδικασίας επανελέγχου της προέλευσης αντικειμένων των συλλογών».

Λίνα Μενδώνη: Ένας επαναπατρισμός, επιστημονικής ακεραιότητας και σεβασμού στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

«Επιδεικνύοντας επιστημονική ακεραιότητα και επαγγελματική ηθική, αλλά και βαθιά ευαισθησία και σεβασμό στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ηγεσία του Μουσείου Glencairn -υπό την καθοδήγηση του Dr. Henderson- ενήργησε χωρίς δισταγμό κάνοντας κάτι που είναι θεσμικά και ηθικά απολύτως σωστό», είπε – μεταξύ άλλων – κατά τον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού παρέλαβε το αττικό μελανόμορφο ληκύθιο από την επιμελήτρια του Μουσείου Glencairn  Dr Wendy Closterman. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

«Επιστρέφοντας αυτό το μικρό αλλά σημαντικό τεχνούργημα στη γη από την οποία αφαιρέθηκε παράνομα, επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική αριστεία στη διαχείριση των μουσείων δεν μετριέται από το μέγεθος ή το μεγαλείο των συλλογών, αλλά από τη δέσμευσή τους για δέουσα επιμέλεια και ηθική ευθύνη για τη δημιουργία τους», προσέθεσε.

Στην τελετή παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, και μέλη της διπλωματικής αποστολής. Από το υπουργείο Πολιτισμού, παρέστησαν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βάσω Παπαγεωργίου, και υπηρεσιακοί παράγοντες.