Ένα σπάνιας ομορφιάς χάλκινο αγαλματίδιο που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή, παρουσιάζεται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο της σειράς του «Αθέατο Μουσείο», έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Το εν λόγω ειδώλιο, που αποτυπώνει την «παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη», φέρεται να έχει βρεθεί στην Μίλατο των Μαλίων στα τελευταία χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αποκτήθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1923 και εκτέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο μεσοπόλεμο.
Η άδηλη προέλευσή του, η ασυνήθιστη φυσιοκρατική απόδοση ποικίλων λεπτομερειών σε συνδυασμό με το μεγάλο του μέγεθος το καθιστούν μοναδικό και εγείρουν αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Η ανάδειξη του χάλκινου κούρου στο Αθέατο Μουσείο σηματοδοτεί την έναρξη της αναψηλάφησης ενός δύσκολου αρχαιολογικού γρίφου με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων αρχαιομετρίας, που αναμένεται να διαφωτίσουν την αληθή του προέλευση.
Λεπτομέρεια από το χρυσό κύπελλο με αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1759 από το θολωτό τάφο του Βαφειού Λακωνίας. Παριστάνεται ένας αγρότης που δαμάζει ταύρο. Έργο μινωικού εργαστηρίου. Περί το 1500 π.Χ. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).
Yπενθυμίζουμε ότι το «Αθέατο Μουσείο» είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, και μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα.
Τμήμα μινωικού αγγείου με αρ. κατ. ΕΑΜ Π 10591 από στεατίτη με παράσταση ταυροκαθαψίων. Βρέθηκε στην Ακρόπολη Αθηνών. Διακρίνεται το λεπτό και μυώδες σώμα του άλτη πάνω από τα κέρατα του ταύρου. 1600-1450 π.Χ. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).
Όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σημειώνει, στις 13 και στις 27 Αυγούστου, στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 8 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 23 Αυγούστου, στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 11 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τον μαγικό κόσμο της μινωικής λατρείας, τα ανακτορικά εργαστήρια ειδωλίων και πολυτελών έργων τέχνης, καθώς και για το χρονικό της διακίνησης κίβδηλων αρχαιοτήτων στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Απαραίτητη για τη συμμετοχή στην παρουσίαση είναι η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838
Κεντρική φωτ.: Χάλκινο αγαλματίδιο με αρ. κατ. ΕΑΜ Π 6284, που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή και έχει φερόμενη προέλευση από την Μίλατο των Μαλίων. Πηγή φωτ.: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο