Κίνδυνοι για το ναό της Αγίας Σοφίας - Δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης
Shutterstock
Shutterstock

Κίνδυνοι για το ναό της Αγίας Σοφίας - Δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης

Κίνδυνοι για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας καθώς ο ναός έχει υποστεί φθορές και δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης, ενώ φαίνεται να μην υπάρχει σχέδιο συντήρησής της, όπως τόνισε ο Θεοδόσης Τάσιος, ακαδημαϊκός, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος, συγγραφέας και πρώην μέλος της Επιτροπής της UNESCO, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας. Ενδεικτικό της πολεοδομικής κατάστασης στην Κωνσταντινούπολη και ευρύτερα στην Τουρκία, ότι περισσότερα από τα μισά κτίρια της Κωνσταντινούπολης είναι αυθαίρετα.

Οι κίνδυνοι

Φθορές λόγω επισκέψεων αλλά και μη συντήρησης έχει υποστεί η Αγία Σοφία. «Τριών κατηγοριών κινδύνους έχουμε. Ο ένας είναι των πολυσύχναστων και των ανέλεγκτων ως εκ τούτου του μνημείου αλλά και οι φθορές που κάνει αυτό το πλήθος δεν μπορούν να ελεγχθούν και μάλιστα εξαρτάται και από την πνευματική καλλιέργεια του πλήθους αυτού. [...] Επομένως, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας σε χώρο λατρείας, σεβαστής μεν, αλλά με όλες τις συνέπειες, συνιστά έναν μόνιμο κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Όπως συμπλήρωσε, «θα έλεγε κανείς για ένα τέτοιο μνημείο της ανθρωπότητας» η διαδικασία συντήρησης θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, στον Τύπο γίνεται λόγος για πτώση επιχρίσματων από τον τρούλο. «Ο τρούλος ήταν εκεί που ήταν ο Παντοκράτορας, ο οποίος Παντοκράτορας δεν υπάρχει παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι έχει καλυφθεί μεν, δεν υπάρχει. Τα επιχρίσματα είχαν γίνει τον 19ο αιώνα στη θέση του τρούλου και απέκτησαν ιστορικό ενδιαφέρον. Κάποια περίοδο είχαν γίνει ενέσεις συντήρησης και προστασίας και όταν πήγαμε εκεί ρωτήσαμε τι είναι αυτό το προϊόν που χύνεται μέσα και είπαν ότι το αγοράζουμε από το Μιλάνο. Κανένας λοιπόν, δεν ήξερε τι ήταν αυτό. Με άλλα λόγια, πέφτουνε κομμάτια».

Στον Τύπο γίνεται επίσης λόγος για τις φθορές που έχουν υποστεί τα ψηφιδωτά στη νότια είσοδο του μνημείου. «Στην Κωνσταντινούπολη, σε πολλά μνημεία τα ψηφιδωτά φθείρονται εύκολα και οι ψηφίδες πέφτουν κάτω και τις μαζεύει ο κόσμος. Αυτά σημαίνουν ότι δεν λειτουργεί ένα μείζον σχέδιο για συντήρηση, όπως λειτουργούσε όταν πήγαμε εμείς (…)», επεξήγησε ο κ. Τάσιος.